Bátor Tábor – Vendégségben Csodaországban

Augusztus végén vendégségben jártunk Hatvanban, a Bátor Táborban. Induláskor még mi magunk sem gondoltuk, hogy valójában Csodaországban teszünk látogatást.

Bátor Tábor

A Bátor Tábor Alapítvány teljesen ingyenes turnusaiban daganatos, cukorbeteg, hemofíliás és krónikus ízületi gyulladásban szenvedő gyerekek részesülnek gyógyító, megerősítő élményekben. A táborozók állandó orvosi felügyelet mellett lovagolhatnak, íjászkodhatnak, kipróbálhatják az ország legmodernebb magas-kötélpályát, különféle sportokat, kézművességet, színjátszást, zenélést űzhetnek. Rengeteg öröm, sikerélmény és megerősítés éri őket – csupa olyan érzés, amiből a hosszú és fájdalmas kórházi kezelések idején nemigen jut nekik. A tábor élményterápiás módszerei kimutathatóan javítják a gyerekek közérzetét, egészségi állapotát, a többi gyerekhez és felnőtthöz való viszonyukat. 2001 óta már több mint 5000 súlyos beteg gyerek és családjuk tapasztalhatta mindezt a Bátor Táborban.

Ahol nincs lehetetlen

Egy szép, napos hétköznap délelőttön autóba pattantunk és meg sem álltunk a tábor bejáratáig. Ott még utoljára ellenőriztük az e-maileket és átgörgettük a social media felületeket, majd a vezetők kérésére kikapcsoltuk a telefonokat, és kint hagytuk az online életünket az autóban. Épp tízórai időben érkeztünk, az étkezést jelző zene üdvözölt bennünket és a dallama olyan tapadósnak bizonyult, hogy ebédre menet már mi is ritmusra léptünk, és mosolyogva dúdoltuk. Dr. Andi (dr. Békési Andrea) fogadott minket, majd, a meglepő módon egészen vidám hangulatú orvosi szobában beavatott minket a tábor életének alakulásába és annak mindennapjaiba. Mesélt nekünk az évek során megélt akadályokról és nehézségekről, és azokról a hihetetlen fordulatokról, amik mindig jobbá és jobbá tették a Bátor Tábort. A legfontosabb amit megtudtunk róluk, az volt, hogy szüntelenül igyekeznek jobbá tenni ezt a helyet, és küzdelmes munkájuknak köszönhetően mi már egy tökéletesen szervezett, minden igénynek megfelelő, a táborozók és a cimborák (az önkéntes segítők) számára valódi Csodaországot jelentő helyen járhattunk. Hosszú volt az út, és még koránt sincs vége, dr. Andit hallgatva azonban érezzük, hogy számukra, a Bátor Tábor számára nem létezik lehetetlen.

A kulisszák mögött

A beszélgetésünket már út közben folytatjuk, hiszen rengeteg látnivaló vár még ránk, dr. Andinak köszönhetően a tábor minden részére beléphetünk, még a patika tisztaságú, professzionálisan berendezett, Sári András vezette konyhába is. Miután a védőintézkedéseknek eleget téve magunkra öltöttük a szükséges felszerelést, végre beléphetünk a tábor egyik legfontosabb helyszínére. Anditól már tudjuk, hogy mekkora munka volt felépíteni mindezt, és kialakítani azt a menüt, ami a gyerekek és a segítők számára is megfelelő, egészséges és tápláló is, hiszen a legjobb és legkreatívabb programot is elronthatja, ha a táborozók éhesek és elégedetlenek az étellel. András elmeséli nekünk, hogy a legtöbb alapanyagot helyi termelőktől szerzik be, akiket szigorúan ellenőriznek a megfelelő minőség szinten tartása érdekében. A tábornak van saját lekvárja is, kétféle ízben, amit dr. Andiék főznek saját recept alapján. Mindenből igyekeztek megtalálni a legjobbat, a legjobb minőségben, hogy az ide érkező gyerekek számára a betegségük adta kötöttségek ellenére is élmény legyen az étkezés. A menüt és annak elkészítését egyébként önkéntes dietetikusok felügyelik, a konyhán dolgozókkal együttműködve, a tábor minden területén jellemző szervezettségben.

Gyógyító élmények

Élményterápia. A táborozók itt olyan programokon vehetnek részt, amelyeken betegségükből adódóan máshol nem igen lenne lehetőségük. Evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, színház és persze a Bátorkodás, a magas-kötélpálya, ahol minden táborozó szembe nézhet önmagával és túlléphet félelmein. A programok lényege a gyerekek önbizalmának, önértékelésének növelése, saját lehetőségeik felfedezése. Fontos megemlítenünk azokat a különleges embereket, akik óvják, védik ezeket a gyerekeket, akik varázslatot csempésznek a tábor mindennapjaiba. Az önkéntesek, tábori nyelven cimborák, előzetesen képzésben részesülnek, hogy a saját, és a gyerekek szempontjából is mindenre felkészülten vághassanak neki a táborozásnak. Sokan visszatérő vendégek, a nyarukból 10 napot Cimboraként töltenek. A nyomukban járva már mi is azt fontolgatjuk, hogy jövőre talán már nem mint vendég, hanem Házi vagy Játszós Cimboraként térünk vissza.

Ebéd közben már megjelennek az esti program főszereplői, az orosz balett-táncosok, megszámlálhatatlan mosolyt csalva az arcokra. Közben érkezik a posta, hiszen a gyerekek üzenetet is küldhetnek egymásnak. Számukra a csendes pihenő közeledik, számunkra pedig a búcsú pillanata. Nehéz szívvel sétálunk ki a tábor ajtaján, szívesen maradnánk még...

Bátor Tál - Étel és élet a táborban

Egyikünk számára sem mindegy, hogy mi kerül az asztalra, és különösen fontos, hogy a gyermekeinknek, családunknak egészséges és laktató ételeket készítsünk. A Bátor Tábor Alapítvány ezért egy szakácskönyvvel kedveskedett a táborozó gyermekek, szüleik, nagyszüleik, az önkéntesek számára, de bizonyára azok is örömmel veszik majd kézbe a Bátor tál második kiadását, akik csak egészségesebb fogásokra vágynak. A szuper receptkönyvből nemcsak azt tudhatod meg, hogy milyen az étel a Bátor Táborban, hanem azt is, hogy milyen az élet, hiszen a könyvet ételképek helyett életképek teszik színessé: vidám, mosolygós gyermekarcok üzenik: „itt élmény a gyógyulás...”

A Bátor tálban lévő nagyszerű recepteket Mautner Zsófiának, Segal Viktornak, Ugrai-Nagy Tündének és dr. Békési Andreának köszönhetjük!

Szeptember 11-én, szerdán a Bátor Tál könyvbemutatójának keretein belül beszélget majd Dr. Békési Andrea és Segal Viktor chef és gasztronómiai tanácsadó a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban. A bemutatót követően pedig különböző biotermékeket kóstolhatnak majd az érdeklődők.

A könyvbemutatóról bővebb információkat itt találsz

A Bátor Tál szakácskönyvet itt rendelheted meg

Tudj meg többet a Bátor Táborról!

Címlapról ajánljuk

További cikkek