Amerika kedvencei

Mi az? Németországban született, könnyen emészthető, amerikai felségjel alatt szenzációs karriert futott be? Kis segítség: nem Bruce Willis. Talált, a hamburger.

Egyik kutya, másik eb

Persze, lehetne akár a hot dog is, ami nem is különbözik olyan sokban a hamburgertől. Igazi amerikai sikersztori az övék: a két csóró, német bevándorló elindul, és az Újvilágban olyan szédítő karriert csinál, hogy száz éve senki nem ér a nyomukba. Eredendően a szegények ételei voltak, de me már a világ legelegánsabb éttermeiben is megtalálhatóak, prémium alapanyagokból, kicicomázva, persze méregdrágán.

Tudtad-e?

A népi gyógyászatban a céklát kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.

A nép ellensége

A hot dog nem olyan népszerű nálunk, mint a tengerentúlon, a hamburger viszont annál inkább. A leghírhedtebb gyorskaját sokan imádják, sokan elítélik, valahogy mégis az az érzésem, hogy aki azt állítja, nem szereti, az hazudik (vagy vega). Vagy egyszerűen még nem evett jó hamburgert. Hogy mi a jó, az persze relatív: van, aki az egyik nagy gyorsétterem-láncra esküszik, van, aki a másikra, van, aki egy harmadikra. Sőt biztosan nagy számban akadnak olyanok is, akiket a retro változattal lehet levenni a lábukról (tudjátok, ami az 1980-as évek elején, a Gorenje mosógépekkel együtt gyűrűzött be, csalamádé járt hozzá, puffancs nevű zsömlében adták a Balatonon, a piacokon, és az akkor még Moszkva téren). De mivel a világ legkozmopolitább ételéről beszélünk, nem tudunk igazi receptet adni. Ha jó alapanyagokból készítjük, megvan a pékáru, a húspogácsa, a zöldség trió, és mi rakjuk össze, akkor nagyon nem lőhetünk mellé. Tehát milyen a jó hamburger? Ha magunk készítjük, bármilyen. Akár hot-dog formájú is.

Még több hamburgerrecept itt

Recept elmenthető itt

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ételek, melyek nagyon sokat tesznek a bélrendszerünkért

Az elmúlt években az emberek egyre tudatossabbá váltak a bélrendszerük mikrobiómájával kapcsolatban, így egyre fontosabbá vált annak egészségének megőrzése is. Most kiderült, hogy ebben nagyon sokat segíthet bizonyos élelmiszerek gyakoribb fogyasztása.

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.