Amerika kedvencei

Mi az? Németországban született, könnyen emészthető, amerikai felségjel alatt szenzációs karriert futott be? Kis segítség: nem Bruce Willis. Talált, a hamburger.

Egyik kutya, másik eb

Persze, lehetne akár a hot dog is, ami nem is különbözik olyan sokban a hamburgertől. Igazi amerikai sikersztori az övék: a két csóró, német bevándorló elindul, és az Újvilágban olyan szédítő karriert csinál, hogy száz éve senki nem ér a nyomukba. Eredendően a szegények ételei voltak, de me már a világ legelegánsabb éttermeiben is megtalálhatóak, prémium alapanyagokból, kicicomázva, persze méregdrágán.

Tudtad-e?

A népi gyógyászatban a céklát kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Magas folsav tartalma miatt kismamák számára ajánlott a fogyasztása. Mivel gyökérzöldségről beszélünk, ezért mindenképp érdemes vegyszermentes talajban nevelt céklát vásárolni, mert a különböző növényvédő szerek, kemikáliák a gyökérben raktározódhatnak.

A nép ellensége

A hot dog nem olyan népszerű nálunk, mint a tengerentúlon, a hamburger viszont annál inkább. A leghírhedtebb gyorskaját sokan imádják, sokan elítélik, valahogy mégis az az érzésem, hogy aki azt állítja, nem szereti, az hazudik (vagy vega). Vagy egyszerűen még nem evett jó hamburgert. Hogy mi a jó, az persze relatív: van, aki az egyik nagy gyorsétterem-láncra esküszik, van, aki a másikra, van, aki egy harmadikra. Sőt biztosan nagy számban akadnak olyanok is, akiket a retro változattal lehet levenni a lábukról (tudjátok, ami az 1980-as évek elején, a Gorenje mosógépekkel együtt gyűrűzött be, csalamádé járt hozzá, puffancs nevű zsömlében adták a Balatonon, a piacokon, és az akkor még Moszkva téren). De mivel a világ legkozmopolitább ételéről beszélünk, nem tudunk igazi receptet adni. Ha jó alapanyagokból készítjük, megvan a pékáru, a húspogácsa, a zöldség trió, és mi rakjuk össze, akkor nagyon nem lőhetünk mellé. Tehát milyen a jó hamburger? Ha magunk készítjük, bármilyen. Akár hot-dog formájú is.

Még több hamburgerrecept itt

Recept elmenthető itt

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.