Nem babona: ezért alszol jobban, ha kilóg a lábad a takaró alól

Sokan észrevettük már, hogy könnyebb elaludni, ha éjszaka kidugjuk a lábunkat a takaró alól. A jelenség nemcsak megszokás vagy babona, hanem valós élettani okokra vezethető vissza. A titok a testhőmérséklet szabályozásában rejlik – és ebben a lábaink kiemelt szerepet játszanak.

Alvás közben szervezetünknek természetes módon le kell hűlnie ahhoz, hogy belépjen a mélyebb, pihentető alvási fázisokba. Ez a hőmérséklet-csökkenés indítja el azokat a biológiai folyamatokat, amelyek biztosítják a nyugodt és regeneráló alvást. A lábak, különösen a talpak, ebben kulcsszerepet kapnak: ezen a területen rendkívül sűrű a hajszálerek hálózata, amely hatékonyan segíti a hőleadást.

Amikor a takaró alól kilógatjuk az egyik lábunkat, a bőr felületéről gyorsabban távozik a felesleges hő.

Ez a hőmérséklet-változás jelzésként hat az agyra: ideje pihenő üzemmódba kapcsolni. A hűvösebb bőrfelület ráadásul serkenti a melatonin termelődését is, mely hormon felelős az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben szenderüljünk álomba, és nagyobb eséllyel érjünk el mélyebb, zavartalan alvást.

A talpak különösen alkalmasak a hőleadásra

Kevés szőr borítja őket, és rengeteg ér fut bennük, így sokkal hatékonyabb hőleadásra képesek, mint más testrészek. Ezért van az, hogy egyetlen szabadon hagyott láb is jelentős változást hozhat az elalvás folyamatában.

Takaró alól kilógó láb
Tényleg jobban alszol, ha kilóg a lábad a takaró alól

A jelenséget a szakemberek termoregulációnak, azaz hőszabályozásnak nevezik. Ez az egyik legfontosabb testi mechanizmusunk, amely biztosítja, hogy a belső hőmérséklet stabil maradjon.

Ha ezt tudatosan támogatjuk – például azzal, hogy nem takarjuk be teljesen magunkat, hanem kilógatjuk a lábunkat –, a szervezetünk hálásan reagál: könnyebben kapcsol át alvó üzemmódba.

Elsőre apró trükknek tűnhet, de a hatása annál jelentősebb. Legközelebb, ha forgolódsz, és sehogy sem jön álom a szemedre, próbáld ki!

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...