Akkor is egyél, ha nem vagy éhes!

Nem reggelizem, mert még nem vagyok éhes...napközben nem vagyok éhes, ezért általában csak bekapok valamit...ismerős? Márpedig enni nem csak akkor kell, ha éhes vagy.

"Nem vagyok éhes!" - ez a leggyakoribb kifogás, amit pácienseimtől kapok, ha a kihagyott reggeli, tízórai vagy uzsonna kerül szóba. Valóban nem vagyunk éhesek ilyenkor, vagy ez talán csak egy mélyen berögzült rossz szokás?

Személy szerint én meg vagyok győződve róla, hogy az utóbbi. A reggel kényelmesebb, gyorsabb (tovább lehet aludni), ha nem kell a reggeli elkészítésével és elfogyasztásával pepecselni, mikor beérünk az irodába iszunk egy kávét, ezzel letudjuk a tízórait is, unjuk a büfékínálatot, a zöldségeshez sincs időnk meló közben leugrani, örülünk, ha az ebédidőbe beleférünk. Délután rohanunk a gyerekek után vagy estig dolgozunk, és aztán végre fáradtan hazaérve nyugiban kinyitjuk a hűtőt, és megeszünk mindent, amit csak látunk. Ismerős jelenetek? Gondoltatok már arra, hogy a koradélutáni fáradtság oka nem az, hogy délelőtt csak két kávét ittatok, hanem az, hogy ugyanekkor viszont nem ettetek semmit?

Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem kell mindig megvárni, hogy éhesek legyünk. A napi 4-5 kisebb étkezés biztosítja a kiegyensúlyozott energia- és tápanyagszintet, egyszerűen ebben az esetben jobban működünk. A hosszú évek alatt berögzült rossz étrendi szokásokat valóban csak fegyelemmel lehet leküzdeni, de személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy az igazán kemény kihívás max. 1-2 hónapig tart, utána beáll az új egyensúly - ennek mellékhatásaként pedig a jó közérzet, a megfelelő energiaszint, a nem tompuló koncentrációképesség.

Nincs időm!

A nem reggeliző, tízóraizó, uzsonnázó emberek hajlamosak azt gondolni, hogy ezek az étkezések valamiféle bonyolult szertartás szerint történnek, és rendkívül sok időt vesznek igénybe. Pedig egyetlen feltétel van csak - a megfelelő előkészítettség, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy vásároljunk be. Egy szendvicset reggel semeddig sem tart összerakni (ha rendelkezésre állnak a hozzávalók), egy pohár joghurtot, némi friss gyümölcsöt, zöldséget, rostdús kekszet kb. 2 perc alatt el lehet fogyasztani még munkaidőben is. Amellett, hogy ezek a kisebb étkezések segítenek megelőzni, hogy ebédnél, vacsoránál farkaséhesen üljünk az asztalhoz, és így a szükségesnél nagyobb adag ételt fogyasszunk, kitűnő lehetőségek a napi fehérje- és élelmirost-szükséglet biztosítására.

Vegyük át az uralmat rossz étkezési szokásaink felett, tudatosítsuk, hogy mire van szüksége a szervezetünknek és törjük meg régi, rossz beidegződéseinket egészségünk érdekében. Sosem késő elkezdeni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.