Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy ennünk, mint a 80-as években

Naponta felüti a fejét egy újabb diéta, egy másfajta táplálkozási tanács, egy újabb innovatív dietetikai megközelítés, de hiába, mert az utóbbi években, évtizedekben egyre romló egészségi állapotban van a magyar ember. Lássuk, mit tudtak az ezredforduló előtt a táplálkozás terén!

Sokféle táplálkozási javaslat közül válogathatunk ma már, talán egy kicsit túl sok közül is. Ennek ellenére az általános egészségi állapot nem most éli fénykorát: egyre több a túlsúlyos ember, sokan ételintoleranciával küzdenek, és az sem ritka, hogy valaki állandó fáradtságérzettel küzd. Na, de mit tudtak az emberek a 80-as években? A Nők Lapja összefoglalta, miért kellene visszatérnünk az akkori sztenderdekhez.

Közétkeztetés
Hiába a sok étkezési javaslat és diéta: ezért kellene úgy ennünk, mint a 80-as években
forrás: Fortepan / Semmelweis Egyetem Levéltára

Így ettek a 80-as években

Akkoriban az átlagember nem járt heti rendszerességgel gyorséttermekbe, éttermekbe, a legjellemzőbb az otthoni főzés volt. Ha házon kívül is zajlott az étkezés, akkor általában kifőzdék és vendéglők frissen készült fogásai közül válogathattak, melyek viszonylag egészséges formában készültek.

Ami pedig nagy különbség: az adagok fele akkorák voltak, mint manapság.

A boltban kapható élelmiszerek között alig volt még félkész, kész vagy feldolgozott élelmiszer, nyilván a választék sem volt ekkora. A nassolnivalók bűvköre sem jelentett ekkora kísértést, és általánosságban elmondható, hogy az ételek egyszerűbbek, de táplálóbbak voltak.

És így eszünk ma

Manapság egyre kevesebbet főzünk otthon, hiszen mindig nyílik egy újabb hely, ahol viszonylag olcsón, gyorsan juthatunk ételhez.

A gyorséttermek kínálata is arra sarkall minket, hogy a nagyobb menüt válasszuk, hiszen az jobban megéri.

Ezzel párhuzamosan nő az elhízottak, cukorbetegek és inzulinrezisztensek száma már a fiatalok körében is. A napi 3 főétkezés helyett vagy mellett sokszor inkább csipegetünk, nem is figyelve arra, hogy így a szükségesnél jóval több kalóriát viszünk be, arról nem is beszélve, hogy ezen nasik tápértéke gyakran a nullával egyenlő.

Ez a nemcsak a vércukorszintet borítja fel, hanem a szervezet természetes működését is.

A modern életforma pedig megköveteli sok esetben az ülőmunkát, amihez gyakran a testmozgás visszaesése is társul.

Ezt lehet tenni a változáshoz

A 80-as évek táplálkozási szokásai iránytűként szolgálhatnak számunkra is, amiben még segítséget jelent egy egyszerű rövidítés, az ABCT, ami a a módszer angol kulcsszavainak első betűjéből áll össze:

  • A – Avoid: Kerüljük a túlzott cukrot, zsírt, feldolgozott élelmiszereket.
  • B – Be active: Mozogjunk rendszeresen.
  • C – Consistency: Igyekezzünk nagyjából ugyanabban az időben étkezni, hasonló jellegű ételeket.
  • T – Timing: Ne nassoljunk egész nap, tartsunk szünetet az étkezések között.

Forrásunk volt.

Címlapkép: Fortepan / Semmelweis Egyetem Levéltára


Tegyél az egészségedért:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...