7 hippi tipp a boldogsághoz

A Huffington Post nemrégiben összeszedte azt a hét pontot, melyek megmutatják, mit is tanulhatnánk a hatvanas évek hippimozgalmaitól. 

Az ebédhez fogyasztott Martinik füstbe burkolózó évtizedének ellenkultúrájaként az amerikai virággyerekek sok olyat tanítottak a világnak, melyek a kétezres évek digitális bennszülöttjeinek is sokat segíthetnek - még ha kissé esetlennek vagy idejüket múltnak tűnnek is.

1. Meditáció

A transzcendentális meditáció illetve a különféle jógatípusok mára széles körben elterjedtek a nyugati kultúrában, ez pedig nagyrészt köszönhető a Beatlesnek: Maharishi jógi követőjeként sok időt töltöttek Indiában. Próbáld ki a jógát és építsd be mindennapjaidba, hiszen normalizálja a vérnyomást, csökkenti a depresszió esélyét, és számos egészségügyi elégtelenségre jótékonyan hat.

2. Vissza a természetbe!

Jó-jó, tudjuk, hogy senki sem hód, de az embernek elemi szükséglete, hogy néha a természet közelébe férkőzzön, ezt már Henry Thoreau is megírta Walden című művében: a kifürkészhetetlen, megszelídíthetetlen természet pont attól vonzó, hogy teljesen felderíthetetlen, ezért alkalomadtán mindannyiunknak szüksége van üdítő közelségére. És tényleg! Gondolj csak bele, mennyire frissítő tud lenni egy-egy szabadban eltöltött nap.

3. Olvass könyveket!

Pár évtizeddel ezelőtt a tévén kívül csak az olvasás volt az otthoni kikapcsolódási lehetőség, így nagyon sokan kuporodtak le a fotelba egy-egy jó könyvvel. Ma már az internet térhódításával talán valamelyest kevesebb időnk marad az olvasásra, vagy szimplán megfeledkezünk róla - hozzuk vissza ezt a szokást, kikapcsol, feltölt, és serkenti az agyat, a fantáziát, a gondolkodást.

4. Vissza a zenéhez!

A hatvanas évek rockzenészei, mint a Beatles, a The Doors vagy Joni Mitchell mára igazi kultikus sztárokká nőtték ki magukat, egész baráti társaságokat tartottak össze és ma is sokan rajonganak értük. Próbáld ki, hogy felteszel egy Beatles-lemezt vagy bármit, amit igazán szeretsz, és figyelj oda a zenére, ne csak háttérzeneként hallgasd!

5. Spiritualitás

Sokaknak ez akár elrettentő is lehet, pedig a befelé fordulás módszere nagyon sokaknak segített a mindennapi stressz feldolgozásában - nem muszáj rögtön azonosulni vele, de érdemes olvasgatni a New Age mozgalomról!

6. Holisztikus szemléletmód

Ezekben az időkben kezdtek meghonosodni a természetes gyógyítás, a jóga és a helyes, tudatos táplálkozás alapelvei, továbbá a gondolat, hogy holisztikusan, azaz az ember teljes lényét figyelembe véve kell keresnünk az összhangot. A módszernek számos követője akad azóta is, nagyon sok amerikai ekkoriban kezdett el figyelni a testi és lelki egyensúly összhangjára és döbbent rá, hogy ez a kettő nem létezhet egymás nélkül.

7. Vacsorázz barátaiddal, családoddal!

Annyira jó másokkal vacsorázni, különösen egy fárasztó nap után. Persze van, aki hozzászokott az egyedül evéshez, de ha néhanapján összejárunk barátainkkal ebédelni, vacsorázni, vagy akár reggelizni is, és együtt falatozva átbeszéljük a nap történéseit, feltöltődünk, kiadjuk magunkból gondjainkat, és máris közelebb érezhetjük magunkhoz szeretteinket.

(via HuffingtonPost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Házias, mégis gyors fogások főnek...

A házias ételekről legtöbbször azt gondolhatjuk, hogy azért olyan finomak és komfortosak, mert hosszú időbe telik türelmes-figyelmes elkészítésük. És míg sok esetben ez tényleg igaz, mi most a héten csak az ellenpéldákra fogunk fókuszálni: gyors és házias lesz a konyhai mottónk!