Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5+1 tipp, ha plázában kell ebédelned

Nem szeretem, ha egy plázában ér az ebédidő, szerencsére ez kb. évente egyszer fordul elő. Órákig képes vagyok válogatni, ezért most segítek, hogy nektek könnyebb legyen!

Leszakadt a táskánk pántja, új ing kell a család férfitagjának, a gyerek meg szétrúgta a cipőjét. Irány a pláza, mindent el tudunk intézni egy helyen, szuper! De mire mindennel végeztünk az egész család éhen akar halni. Sokáig tart míg hazaérünk, vagy nem is volt időnk/kedvünk/energiánk előre főzni – irány a kajasor.

A gyerek valószínűleg belőtte magának valamelyik gyorséttermi lánc üzletét, de mi szeretnénk a lehetőségekhez képest valami táplálóval, egészségessel jóllakatni a családunkat és magunkat is persze. Első ránézésre mintha csak rántott húsos hegyek, krumpli, tészta lenne mindenhol, pedig valami olyasmit keresnénk amiben van zöldség, rost, és ha lehet nem túl sok telített zsiradék, és só.

Mit keressünk?

  1. Kezdjük az adagok méretével, keressünk olyan helyet, ahol fél adagot is kaphatunk, vagy a maradékot elcsomagolják.
  2. Grillezett és rostonsült – ha ilyesmit látunk nagyobb eséllyel eszünk egészségesebbet, mint a rántott, bundázott, bő olajban sült ételeket kínáló egységeknél.
  3. Zöldség is kerüljön a tálcánkra, akár saláta, akár párolt, grillezett formában (bár tapasztalataim szerint a grillezett zöldségek is gyakran tocsognak az olajban).
  4. A nagy láncoktól tanulva a kisebb helyek is kínálnak már menüket, a főétel mellett plusz köretet, általában sült krumplit, és valamilyen üdítőt. Inkább hagyjuk ki, bár olcsóbbnak tűnhet, valószínűleg nincs is szükségünk a pluszokra.
  5. A nemzetközi láncoknál már elérhető energia- és tápanyagtáblázat, sorban állás közben érdemes átbogarászni. Ne csak a kalóriákra, szénhidrátra, hanem a zsírok, telített zsírok, só és fehérje mennyiségére is figyeljünk, feltüntetik azt is, hogy a napi ajánlott bevitel hány százalékát tartalmazza az adott étel vagy ital.

Olvastad már?

Az egészséges étel tényleg drága?

Merre induljunk?

1. Gyorséttermi láncok

A gyorséttermi láncok éttermeiben jó kompromisszum lehet a tortilla, a wrap, egy szendvics grillezett hússal, zöldségekkel. A sült krumplit, üdítőt (a menüket!), a hagymakarikát inkább hanyagoljuk. Salátáknál is inkább a grill vagy roston sült húsost válasszuk, ne a bundázottat, panírozottat vagy majonézest. Öntetből is általában bőven elég, ha csak a felét rakjuk rá (ezek jellemzően nagyon magas cukor- és zsírtartalmúak, amire általában nem is gondolunk). Ha mégis a hamburgernél maradunk, az legyen szimpla, ne dupla. Legyünk óvatosak a különböző szószokkal is, ezek magas kalóriatartalmúak.

Olvastad már?

Éttermi kedvencek házilag

2. Szendvicsezők

A szendvicsezőhelyek nyújthatnak teljesen jó opciókat. Zsemléből, bagettből ha lehet kérjünk teljes kiőrlésűt, rakassunk bele sok nyers zöldséget, mehet bele sült csirke, sonka, vagy tonhal. A sajtot ne vigyük túlzásba, öntetek közül pedig válasszunk joghurtosat a majonézes helyett, de ne ússzon benne a szendvicsünk. Sült krumplit, chipset ne kérjünk, inni vizet válasszunk.

3. Pizza

Ha nagy szeletek vannak (általában nagyok), vegyünk egyet és mellé salátát. Az alap legyen paradicsomos, a feltétekkel is legyünk körültekintőek, a kolbászos, szalámis, soksajtos változatok helyett inkább együnk egyszerűbbet, vagy persze jöhetnek a zöldséges feltétek.

4. Ázsiai (kínai) konyha

A bundázott, bő olajban sült húsok helyett keressünk zöldséges vagy wokban készült ételeket, zöldségeket. Köretnek kérjünk csak fél adag tésztát vagy rizst, és ha van, akkor inkább barnarizst. Tavaszi tekercs helyett pedig inkább kérjünk egy mizolevest. Használjunk pálcikát a kés-villa helyett, így biztosan lassabban eszünk, és időben észre fogjuk venni, ha már jóllaktunk.

5. Mexikói

Ezekből az étkezdékből is egyre több található már itthon. Figyeljünk a rizs és a bab(püré) mennyiségére a magas szénhidráttartalom miatt. A tejfölt se vigyük túlzásba, válasszunk inkább guacamolet. Chipset itt se kérjünk, és taco helyett válasszunk tortillat, az előbbit általában bő olajban sütik ropogósra. És persze legyen a tányéron sok zöldség.

+1. Török étkezdék

Gyros nélkül nincs pláza. Ha itt kötünk ki, akkor válasszuk inkább a gyros szendvicset a tál helyett, így kisebb lesz az adag és nem eszünk meg szükségtelenül sok sült burgonyát. A török étkezdékben a főételeknél mindig akad valamilyen zöldséges egytál, amelyek mellé már nem szükséges a köret, mert gyakran már van benne pl. burgonya. Ezeken a helyeken mindig akad 2-3 féle friss saláta, ezekkel púpozzuk meg a tányérunkat!

Mindenkinek alakulhat úgy a napja, hogy egy plázában köt ki ebéd- vagy vacsoraidőben. Ez alkalmanként rendben is van, de mindennapos étkezésre lehetőleg ne válasszuk a pláza-éttermek kínálatát, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!