5 tipp az okos komposztáláshoz

Komposztálni, komposztálni... mégis kinek van kedve/ideje ilyesmivel bajlódni? Pedig megéri, és pár egyszerű útmutatással simán rutinná is válhat! 

Mindenféle kifogásokat hozunk fel, ha a komposztálásra terelődik a szó: macera, biztos az egész ház bűzölögni fog tőle, meg különben is, hogy lenne erre időnk? A yumsugar.comon összeszedtek pár olyan tanácsot, amivel megjön a kedved ahhoz, hogy komposztálj, legfőképpen azért, mert teljesen le lehet egyszerűsíteni a folyamatot, sőt, a kellemetlen velejárókat is kivédheted.

Kellemetlen szagok?

Nincs többé! Egyrészt nyilván nem akarod, hogy legyek, muslicák lepjék el a konyhádat, ami teljesen érthető, arról nem is beszélve, hogy bomláskor az anyagok erőteljes szagot is árasztanak… ezért keress a célnak megfelelő zsákot, gyűjtőt, ami befér a hűtőszekrényed fagyasztójába. Gyűjtsd és tárold itt és ebben a komposztnak szánt anyagokat, amíg az teljesen meg nem telik.

Használd a maradékot!

Pazarolni sem muszáj az ételeket és a maradékokat: jöhetnek ide zöldségek, tojáshéj, kávézacc, csontok, sőt, olyan ételek is, melyekről tudod, hogy már biztosan nem fognak elfogyni. Egyet ne felejts el: mindenféle műanyagot, fóliát, plasztik anyagot eltávolítani róluk!

Ne dobd ki a csomagolást!

Egyébként a csomagolással is az a helyzet, hogy némelyikük komposztálható. Gondold csak végig! A zsíros pizzásdoboz igazából természetes anyag, hiszen papírból van, de újrahasznosítható műanyag is létezik.

Tájékozódj!

Igen, egyszer azt is fel kell kutatni, hol tudsz komposztálni. Ha van udvarod, kerted, akkor állítsd fel a saját komposztálódat, egyéb esetben jó előre körülnézni. Hamarosan észre fogod venni, milyen ritkán kell ürítened a szemetest - nagyon sok mindent újra lehet hasznosítani, ami egyébként a kukában végezné, és ne feledkezz meg a szelektív hulladékgyűjtésről sem!

Tipp

Ha nagyvárosban élsz, akkor érdemes megkeresni,hol tudsz komposztálni, vagy a házmesternél/gondnoknál jelezni az igényt. Budapesten többször is indult komposztálási program, a kerületek jelentkezhettek, hogy részt akarnak-e venni a programban.

(via yumsugar.com)

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!