5 tipp az okos komposztáláshoz

Komposztálni, komposztálni... mégis kinek van kedve/ideje ilyesmivel bajlódni? Pedig megéri, és pár egyszerű útmutatással simán rutinná is válhat! 

Mindenféle kifogásokat hozunk fel, ha a komposztálásra terelődik a szó: macera, biztos az egész ház bűzölögni fog tőle, meg különben is, hogy lenne erre időnk? A yumsugar.comon összeszedtek pár olyan tanácsot, amivel megjön a kedved ahhoz, hogy komposztálj, legfőképpen azért, mert teljesen le lehet egyszerűsíteni a folyamatot, sőt, a kellemetlen velejárókat is kivédheted.

Kellemetlen szagok?

Nincs többé! Egyrészt nyilván nem akarod, hogy legyek, muslicák lepjék el a konyhádat, ami teljesen érthető, arról nem is beszélve, hogy bomláskor az anyagok erőteljes szagot is árasztanak… ezért keress a célnak megfelelő zsákot, gyűjtőt, ami befér a hűtőszekrényed fagyasztójába. Gyűjtsd és tárold itt és ebben a komposztnak szánt anyagokat, amíg az teljesen meg nem telik.

Használd a maradékot!

Pazarolni sem muszáj az ételeket és a maradékokat: jöhetnek ide zöldségek, tojáshéj, kávézacc, csontok, sőt, olyan ételek is, melyekről tudod, hogy már biztosan nem fognak elfogyni. Egyet ne felejts el: mindenféle műanyagot, fóliát, plasztik anyagot eltávolítani róluk!

Ne dobd ki a csomagolást!

Egyébként a csomagolással is az a helyzet, hogy némelyikük komposztálható. Gondold csak végig! A zsíros pizzásdoboz igazából természetes anyag, hiszen papírból van, de újrahasznosítható műanyag is létezik.

Tájékozódj!

Igen, egyszer azt is fel kell kutatni, hol tudsz komposztálni. Ha van udvarod, kerted, akkor állítsd fel a saját komposztálódat, egyéb esetben jó előre körülnézni. Hamarosan észre fogod venni, milyen ritkán kell ürítened a szemetest - nagyon sok mindent újra lehet hasznosítani, ami egyébként a kukában végezné, és ne feledkezz meg a szelektív hulladékgyűjtésről sem!

Tipp

Ha nagyvárosban élsz, akkor érdemes megkeresni,hol tudsz komposztálni, vagy a házmesternél/gondnoknál jelezni az igényt. Budapesten többször is indult komposztálási program, a kerületek jelentkezhettek, hogy részt akarnak-e venni a programban.

(via yumsugar.com)

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.