Zserbó szelet 1. recept

Zserbó szelet 1.
Zserbó szelet 1.
receptkönyvben hozzászólások (68)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyobbik fiam kívánsága volt ez a sütemény. Időnként lapozgatja a receptes újságaimat és rendel. Nagyon nehezen bírta kivárni, amíg a csokimáz megdermed a tetején.
Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítettem el, egy kevés változtatással. Életem első zserbója.
Nálunk a kelt tészta általában kalács formában kerül a sütőbe. Azt hittem eddig, hogy sokkal időigényesebb, pedig csak pár perccel töltöttem több időt a konyhában, mint a diós kalács esetében.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Gerbeaud, Gerbeaud-szelet, zserbó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy kk. cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és hozzáöntjük az élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. A diót összekeverjük a cukorral.
  4. A lapokat kinyújtjuk és egy kb. 35x25-ös tepsibe helyezzük az első lapot. Tetejét megkenjük lekvárral és  rászorjuk a  diós cukor felét.
  5. Erre ráhelyezzük a 2. lapot. Ezt is hasonlóképpen lekvárral megkenjük és a maradék dióval megszórjuk.
  6. A tetejére tesszük az utolsó lapot. Kicsit rányomkodjuk, villával megszurkáljuk és 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon addig sütjük, amíg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül.
  8. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük a gőz fölött felolvasztott csokoládéval.

statisztika

beküldve:
nézettség: 168 973
elküldve: 74
receptkönyben: 1 768
elkészítve: 60/98
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (68)

csicsatt22
csicsatt22k, 2013-12-24 12:10

Köszönöm ezt a jóóóóóóóóóóó receptet .Én eddig másként csináltam de ezentúl így fogom elkészíteni:)
Kellemes ünnepeket:)

Psylva
Psylvasze, 2013-12-18 20:12

Annyira annyira nagyon szuper ez a recept! Első zserbóm volt, azóta is csak így készítem!

Sydot
Sydotp, 2013-11-01 21:21

Szia, jól értem, hogy a kész süteményt keleszted a tepsiben és nem a tésztát magában? Marad így elég hely a tepsiben, nem jön fel túlságosan?

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinap, 2013-11-01 21:39

Szia! Éppen ma is sütöttem zserbó szeletet. A tepsiben kelesztettem és maradt hely. 1 dkg élesztőtől nem lesz nagy "csoda". Próbáld ki nyugodtan. ! Üdv Kiki

Gabucika
Gabucikaszo, 2012-05-12 22:19

Nagyon finom,én már ki próbáltam meggy lekvárral is,pikáns zamatot adott és úgy is isteni lett.Nálunk az egyik kedvenc süti.Már nagyon sokszor sütöttem és nem lehet megunni.Sok fajta zserbót ettem,de ez a legfinomabb. Köszönöm a receptet ;)

tina86
tina86p, 2012-04-06 22:55

Köszönöm a gyors választ! Ma már meg is sütöttem, nagyon finom lett. :)

tina86
tina86cs, 2012-04-05 23:42

Szia!Megszeretném sütni húsvétra és azt szeretném tudni,hogy légkeveréses sütőben hány fokon és mennyi ideig kell sütni?Köszönöm

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinap, 2012-04-06 07:26

szia! Én 165-170 fokon szoktam sütni és addig amíg szép középbarna nem lesz a teteje. Kiki

sbarbisop
sbarbisoph, 2012-03-26 20:26

Sziasztok!Gyakorlott háziasszony vagyok, de zserbót még sohasem sütöttem, bár nagy kedvencem. Elolvasva a sok pozitív hozzászólást, nekibátorodtam! KÖSZÖNÖM ezt a szuper receptet, a zserbó isteni, csodaszép, egyszerű!!

Pasztorella
Pasztorellaszo, 2012-01-07 21:36

De jó! Mi is ezt a receptet használjuk. :)
Egy kis kiegészítés, ha esetleg nem lenne otthon valakinek 2 tábla tortabevonó. :) 3 púpos ek. kakaóport 4 ek cukorral össze szoktam keverni, annyi vizet öntök hozzá hogy sűrű legyen a massza és felfőzöm. Amikor elkezd forrni lezárom és teszek bele 10 dkg vajat. Még így melegen ráöntöm a zserbóra, mert nagyon hamar dermed.
Egyébként ezt a recept valami isteni finom!
Üdv. Paszti

fnbetti
fnbettip, 2011-12-23 17:39

Most lettem kész a zserbóval!!! Hihetetlen finom lett!!! Remélem azért marad belőle karácsonyra, ugyanis akkorra sütöttem!!! :) Köszi a szuper receptet!!!

rebeka annamaria
rebeka annamariap, 2011-12-23 00:10

Ma a recepted szerint sutottem az idei karacsonyi zserbot!Le a kalappal!!! :-D Nagyon finom lett!Gratulalok es koszonom a tokeletes receptet!

melcsi78
melcsi78sze, 2011-12-21 19:10

Már jó párszor megsütöttem ezt a receptet, zseniális. Most az egyiket (alap, hogy dupla adag készül) házi szederlekvárral csináltam, a másikban hagyományosan barack.
Köszönöm a receptet.

Zselé
Zselésze, 2011-12-21 18:46

Kedves Kiki !
Én most sütőm a zserbót ! Remélem nekem is jól sikerül.

nekemannyima
nekemannyimap, 2011-12-16 17:13

a 15 perchez gratulálok....de ha az anyagok előkészítésére(diódarálás.mérés stb) gondoltál akkor Ok:)))a recept amúgy hibátlan.Én a diós tölteléket reszelt citromhéjjal,fahéjjal,szegfűszeggel és néha mazsolával ízesítem még.

Billcy
Billcyh, 2011-11-28 21:14

Nagyon finom ez a zserbó. Apám névnapjára, szülinapjára mindig ezt kéri!

calibra80
calibra80cs, 2011-10-27 18:06

Kedves Kiki!

Nagyon jól sikerült a zserbó. A családtól megkaptam, hogy sokkal finomabb mint a cukrászdai. Nagyon köszönöm, az ilyen receptek miatt szeretek sütni. :))

diák
diáksze, 2011-10-26 15:46

Kedves Kiki !
Azt szeretném kérdezni tőled...hogy sima gázos sütőben hányas/ 6...7...8/-as a megfelelő hőfok !!
Előre is köszönöm!

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinasze, 2011-10-26 18:45

Szia! Bevallom soha nem sütöttem gáz sütőben, én 6-os 7-es fokozaton próbálkoznék vele. :-)))

@vikica
@vikicav, 2011-10-23 22:55

Életem első zserbója ,nagyon finom lett köszönöm a receptet.

comite
comiteh, 2011-10-17 14:20

Köszönöm!!!! Annyira nagyon-nagyon finom! Nem tudom leírni milyen omlós, puha, ízes, szép. Kívül-belül tökéletes! Ezt a receptet nagyon tuti helyen őrzöm és nagyon sokszor elkészítem. Még egyszer köszönöm!

blackodi
blackodisze, 2011-09-14 11:36

Sok zserbó recept alapján sütöttem már,de a LEGESLEGJOBB ezt!!!Tökéletes.Köszönöm.

Dorci82
Dorci82p, 2011-07-08 12:42

jaj de izgulok. Anyumat ma rúgták ki és ez a kedvenc sütije, gondoltam megsütöm neki :) viszont addig nem volt semmi gond, a tésztagyúrással amíg a tojást bele nem tettem. nagyon lágy lett, így még jó sok liszttel kellett összedolgoznom, nem tudom mit csináltam rosszul. most pihen... IZGULOK :))

Krucsai E
Krucsai Ecs, 2011-04-28 20:37

Most készül, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy hogy fog sikerülni.
(Először sütök zserbót...)

barczimarika
barczimarikacs, 2011-04-07 13:11

Köszi , ezt a remek receptet! Egyszerű, gyors, és finom,elrontani sem lehet.:)

Legfrissebb cikkek

Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
Top 10 könnyű, lisztmentes főzelék
A menzai koszton szocializálódva sűrű fehér szószban úszó zöldségdarabkákként gondolunk a főzelékekre, holott sokkal több lehetőség van ebben a jellegzetes magyar ételben.
1619