Zserbó szelet 1. recept

1 adag
1617
kcal
Zserbó szelet 1.
Zserbó szelet 1.
receptkönyvben hozzászólások (69)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyobbik fiam kívánsága volt ez a sütemény. Időnként lapozgatja a receptes újságaimat és rendel. Nagyon nehezen bírta kivárni, amíg a csokimáz megdermed a tetején.
Horváth Ilona szakácskönyve alapján készítettem el, egy kevés változtatással. Életem első zserbója.
Nálunk a kelt tészta általában kalács formában kerül a sütőbe. Azt hittem eddig, hogy sokkal időigényesebb, pedig csak pár perccel töltöttem több időt a konyhában, mint a diós kalács esetében.


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A mázhoz

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Gerbeaud, Gerbeaud-szelet, zserbó
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy kk. cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk és hozzáöntjük az élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. A diót összekeverjük a cukorral.
  4. A lapokat kinyújtjuk és egy kb. 35x25-ös tepsibe helyezzük az első lapot. Tetejét megkenjük lekvárral és  rászorjuk a  diós cukor felét.
  5. Erre ráhelyezzük a 2. lapot. Ezt is hasonlóképpen lekvárral megkenjük és a maradék dióval megszórjuk.
  6. A tetejére tesszük az utolsó lapot. Kicsit rányomkodjuk, villával megszurkáljuk és 1 órát langyos helyen kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon addig sütjük, amíg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül.
  8. Ha kihűlt, a tetejét megkenjük a gőz fölött felolvasztott csokoládéval.

statisztika

beküldve:
nézettség: 170 490
elküldve: 74
receptkönyben: 1 786
elkészítve: 66/104
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

Hozzászólások (69)

sz.nikolka
sz.nikolkasze, 2014-10-08 12:36

Nagyon jó ez a recept. Tökéletesek az arányok. Nem vagyok egy nagy zserbóevő, de ez még nekem is ízlik. A férjemnek készítettem, ő minden héten meg tudna enni egy tepsivel.

csicsatt22
csicsatt22k, 2013-12-24 11:10

Köszönöm ezt a jóóóóóóóóóóó receptet .Én eddig másként csináltam de ezentúl így fogom elkészíteni:)
Kellemes ünnepeket:)

Psylva
Psylvasze, 2013-12-18 19:12

Annyira annyira nagyon szuper ez a recept! Első zserbóm volt, azóta is csak így készítem!

Sydot
Sydotp, 2013-11-01 20:21

Szia, jól értem, hogy a kész süteményt keleszted a tepsiben és nem a tésztát magában? Marad így elég hely a tepsiben, nem jön fel túlságosan?

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinap, 2013-11-01 20:39

Szia! Éppen ma is sütöttem zserbó szeletet. A tepsiben kelesztettem és maradt hely. 1 dkg élesztőtől nem lesz nagy "csoda". Próbáld ki nyugodtan. ! Üdv Kiki

Gabucika
Gabucikaszo, 2012-05-12 21:19

Nagyon finom,én már ki próbáltam meggy lekvárral is,pikáns zamatot adott és úgy is isteni lett.Nálunk az egyik kedvenc süti.Már nagyon sokszor sütöttem és nem lehet megunni.Sok fajta zserbót ettem,de ez a legfinomabb. Köszönöm a receptet ;)

tina86
tina86p, 2012-04-06 21:55

Köszönöm a gyors választ! Ma már meg is sütöttem, nagyon finom lett. :)

tina86
tina86cs, 2012-04-05 22:42

Szia!Megszeretném sütni húsvétra és azt szeretném tudni,hogy légkeveréses sütőben hány fokon és mennyi ideig kell sütni?Köszönöm

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinap, 2012-04-06 06:26

szia! Én 165-170 fokon szoktam sütni és addig amíg szép középbarna nem lesz a teteje. Kiki

sbarbisop
sbarbisoph, 2012-03-26 19:26

Sziasztok!Gyakorlott háziasszony vagyok, de zserbót még sohasem sütöttem, bár nagy kedvencem. Elolvasva a sok pozitív hozzászólást, nekibátorodtam! KÖSZÖNÖM ezt a szuper receptet, a zserbó isteni, csodaszép, egyszerű!!

Pasztorella
Pasztorellaszo, 2012-01-07 20:36

De jó! Mi is ezt a receptet használjuk. :)
Egy kis kiegészítés, ha esetleg nem lenne otthon valakinek 2 tábla tortabevonó. :) 3 púpos ek. kakaóport 4 ek cukorral össze szoktam keverni, annyi vizet öntök hozzá hogy sűrű legyen a massza és felfőzöm. Amikor elkezd forrni lezárom és teszek bele 10 dkg vajat. Még így melegen ráöntöm a zserbóra, mert nagyon hamar dermed.
Egyébként ezt a recept valami isteni finom!
Üdv. Paszti

fnbetti
fnbettip, 2011-12-23 16:39

Most lettem kész a zserbóval!!! Hihetetlen finom lett!!! Remélem azért marad belőle karácsonyra, ugyanis akkorra sütöttem!!! :) Köszi a szuper receptet!!!

rebeka annamaria
rebeka annamariacs, 2011-12-22 23:10

Ma a recepted szerint sutottem az idei karacsonyi zserbot!Le a kalappal!!! :-D Nagyon finom lett!Gratulalok es koszonom a tokeletes receptet!

melcsi78
melcsi78sze, 2011-12-21 18:10

Már jó párszor megsütöttem ezt a receptet, zseniális. Most az egyiket (alap, hogy dupla adag készül) házi szederlekvárral csináltam, a másikban hagyományosan barack.
Köszönöm a receptet.

Zselé
Zselésze, 2011-12-21 17:46

Kedves Kiki !
Én most sütőm a zserbót ! Remélem nekem is jól sikerül.

nekemannyima
nekemannyimap, 2011-12-16 16:13

a 15 perchez gratulálok....de ha az anyagok előkészítésére(diódarálás.mérés stb) gondoltál akkor Ok:)))a recept amúgy hibátlan.Én a diós tölteléket reszelt citromhéjjal,fahéjjal,szegfűszeggel és néha mazsolával ízesítem még.

Billcy
Billcyh, 2011-11-28 20:14

Nagyon finom ez a zserbó. Apám névnapjára, szülinapjára mindig ezt kéri!

calibra80
calibra80cs, 2011-10-27 17:06

Kedves Kiki!

Nagyon jól sikerült a zserbó. A családtól megkaptam, hogy sokkal finomabb mint a cukrászdai. Nagyon köszönöm, az ilyen receptek miatt szeretek sütni. :))

diák
diáksze, 2011-10-26 14:46

Kedves Kiki !
Azt szeretném kérdezni tőled...hogy sima gázos sütőben hányas/ 6...7...8/-as a megfelelő hőfok !!
Előre is köszönöm!

Tóth Krisztina
Tóth Krisztinasze, 2011-10-26 17:45

Szia! Bevallom soha nem sütöttem gáz sütőben, én 6-os 7-es fokozaton próbálkoznék vele. :-)))

@vikica
@vikicav, 2011-10-23 21:55

Életem első zserbója ,nagyon finom lett köszönöm a receptet.

comite
comiteh, 2011-10-17 13:20

Köszönöm!!!! Annyira nagyon-nagyon finom! Nem tudom leírni milyen omlós, puha, ízes, szép. Kívül-belül tökéletes! Ezt a receptet nagyon tuti helyen őrzöm és nagyon sokszor elkészítem. Még egyszer köszönöm!

blackodi
blackodisze, 2011-09-14 10:36

Sok zserbó recept alapján sütöttem már,de a LEGESLEGJOBB ezt!!!Tökéletes.Köszönöm.

Dorci82
Dorci82p, 2011-07-08 11:42

jaj de izgulok. Anyumat ma rúgták ki és ez a kedvenc sütije, gondoltam megsütöm neki :) viszont addig nem volt semmi gond, a tésztagyúrással amíg a tojást bele nem tettem. nagyon lágy lett, így még jó sok liszttel kellett összedolgoznom, nem tudom mit csináltam rosszul. most pihen... IZGULOK :))

Krucsai E
Krucsai Ecs, 2011-04-28 19:37

Most készül, nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy hogy fog sikerülni.
(Először sütök zserbót...)

barczimarika
barczimarikacs, 2011-04-07 12:11

Köszi , ezt a remek receptet! Egyszerű, gyors, és finom,elrontani sem lehet.:)

Legfrissebb cikkek

TOP 14 recept édesburgonyához
TOP 14 recept édesburgonyához
Számtalan lehetőség rejlik az édesburgonyában, hiszen más zöldségféléhez is fantasztikusan passzol. Tölthetjük, süthetjük, és tehetjük salátákba is.
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
Egy elfelejtett klasszikus: orosz krémtorta
A rendes somlói cukrászdai beszerzése majdhogynem lehetetlen. Ennél már csak egy dolog nehezebb: igazi orosz krémtortát felhajtani. Úgyhogy inkább készítsétek el otthon!
1617