Verthajú krumplis kenyér recept

Verthajú krumplis kenyér
Verthajú krumplis kenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én kovászom egyszerű, a megkelt tésztából lecsípek 10 dkg-ot, egy pohárba teszem, hagyom 2-3 órát szobahőmérsékleten, majd a hűtőbe teszem. Itt tartom a következő kenyérsütésig. Az első kovászomat egy élesztős sütemény készítéséből szereztem. Nem ártott meg az a kevés cukor, ami benne volt. Én teszek egy kevés élesztőt is, így készítette az Édesanyám hajdanában. Nagy teknőben dagasztotta a tésztát, egyszerre 6-7 kenyeret sütött, pár nap múlva is finom volt. Bárcsak jobban odafigyeltem volna az ő ténykedésére, de akkor a mi dolgunk a krumplihámozás volt, amit rettenetesen untunk. Este kovászolt, reggel dagasztott, délben bevetett (berakta a kiszaggatott tésztát a kemencébe). Ekkor jött a mi másik feladatunk: kikapartuk a maradék tésztát a teknőből, ebből készült a "madari". Ez sült meg a leghamarabb, ezt lehetett megenni, mert a kenyeret, amíg ki nem hűlt, nem lehetett megkezdeni (megszegni). Ha verthajú kenyeret szeretnénk, ahogy kivesszük a sütőből azonnal meg kell verni, mert később nehezebb lesz.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
diéta: tejmentes, tojásmentes
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, burgonyás kenyér, házi kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt kivesszük a hűtőből legalább 2-3 órával korábban, annyi langyos vizet töltünk rá, hogy ellepje és hagyjuk, hogy dolgozzon. Minden hozzávalót bekészítünk a konyhába, hogy egyforma hőmérsékletű legyen.
  2. A krumplit megfőzzük, ha langyosra hűlt, áttörjük vagy reszeljük.
  3. Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos vízbe, rászórunk 1/2 tk cukrot, 1 tk lisztet, és langyos helyen felfuttatjuk (15-20 perc).
  4. A lisztet beleöntjük egy tálba, ha a kovász felpuhult, azt is hozzáadjuk és minden hozzávalót, a vizet kivéve. A maradék vízben feloldjuk a sót, ezt fokozatosan adagolva a tésztát megdagasztjuk, ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet. A tésztának puhának kell lennie. Letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  5. Ekkor áttesszük egy olajjal kikent tűzálló edénybe, újra kelesztjük, amíg ismét felnő.
  6. Előmelegített sütőben, maximumra állítva sütjük, amíg szépen megpirul, ekkor mérsékeljük a lángot, és készre sütjük. (Nálam ez 50 perc volt.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 5 362
elküldve: 0
receptkönyvben: 50
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
215 recept

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Barbus19871130
Barbus19871130 szo, 2013-10-19 21:54

Szia Piroska! Megint én :)

El raktam a kovászomat a hűtőbe (én kalácsnak a tésztájából szereztem) de sztem nincs 10 dkg. :( Az nagy baj? Meddig kell a hűtőbe lennie kenyérsütés előtt??
Puszi:
Barbus

u.i.: írtam üzenetet facebookon az egyébben lesz :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi v, 2013-10-20 07:25

Szia Barbus!
A kovászt csak azért kell hűtőbe tenni, hogy ne romoljon el, használat előtt ki kell venni, hogy szobahőmérsékletű legyen a felhasználáskor. Különben a kelt tésztáknál ez minden hozzávalóra vonatkozik. Amikor a kovászt kiveszem a hűtőből töltök rá egy kevés langyos vizet és hagyom, hogy dolgozzon egy keveset. Nem baj, ha nincs 10 dkg a kovász. Puszi: Piroska

gubigabi
Gubigabi / gubigabi p, 2013-03-08 14:41

Kedves Piroska! E csodás kenyér látványa írásra "kényszerített"! Erdélyben ettem verthajú kenyeret, felejthetetlen! Köszönöm, hogy feltetted a receptjeid közé. Minden elismerésem a Tiéd a sok csodás alkotásért. Szeretettel ölellek. Gubigabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-03-08 15:32

Kedves Gubigabi!
Köszönöm szépen, ez megtiszteltetés számomra Tőled, aki olyan kreatív vagy, hogy csak a Pillangó tortádat és a Húsvéti csibéidet említsem. Szeretettel üdvözöllek. Piroska

benari
benari sze, 2013-03-06 16:32

Kedves Piroska!Nagyon szép a kenyér,nagyon fincsinek néz ki.Gratulálok! Szeretném megkérdezni,hogy mi az amaránt liszt,hol lehet beszerezni és a búzasikért is hol lehet venni? A választ előre is köszönöm.Üdv.Benari.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi sze, 2013-03-06 17:42

Kedves Benari!
Az amaránt tasakján azt írja, hogy a Föld egyik legkomplettebb tápanyagtartalmú magvának őrleménye. Kenyerekhez, süteményekhez és panírozáshoz ajánlja. Egy kicsivel barnább, mint a finom liszt. Nálunk mindkettő az élelmiszer üzletekben a reformélelmiszer polcán található. A tasakon Magyarországot tünteti fel származási helynek. Anélkül is elkészítheted, ha nem találsz, csak a tápértéke miatt adtam hozzá. A búzasikér, pedig javít a kenyér minőségén. Üdvözlettel. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj p, 2013-02-22 19:38

Kedves Piroska!
Ó, a vert kenyér! Fantasztikus, hogy feltetted a receptjét. Azt hallottam, hogy nemrég még meg is választották a legfinomabb kenyérnek egy versenyen. Sose ettem még, de nagyon kíváncsivá tesz. Gyönyörű a kenyered! Én épp egy vadélesztőssel birkózom, most pihenget a szakajtóban. De a tiedet is kipróbálom, ha az én kovászosom elfogyott. (Ha egyáltalán ehető lesz...)
Szép hétvégét kívánok! Üdv: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-02-22 20:05

Kedves Fahéj!
Biztosan ehető lesz, olyan csodás kenyereid vannak, olyanok, mint a kalács. Azóta már újra megsütöttem ezt a kenyeret, egy kicsit tovább kelesztve és sokkal szellősebb lett.
Kívánok én is szép hétvégét. Piroska

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil szo, 2013-02-16 15:47

Csodás kenyér! Én sem hallottam még erről a szokásról, bár egészen logikusnak tűnik, hogy így csinálják :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi szo, 2013-02-16 18:59

Köszönöm szépen. Nemcsak házilag készítik így, nálunk a pékségekben is kapható verthajú kenyér és ezek a keresettebbek. Üdvözlettel: Piroska

vcsuka
pussycat / vcsuka p, 2013-02-15 10:49

Szia Piroska! Nekem is hasonlo storym van az en szegeny anyosommal. Igaz, hogy en mar nem voltam olyan gyerek mar, (18 voltam amikor odakerultem hozzajuk)szoval jobban odafigyelhettem volna a kenyersutesre,- ahogy az "oregteszta"receptemnel is emlitettem,- engem az ilyesmi akkor meg nem erdekelt. Barcsak most tudnam tole megkerdezni!
Ez a te kenyered is finomnak latszik, mint mindig! Udv. Veronika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-02-15 14:12

Szia Veronika! Az ember amikor fiatal nem gondolja, hogy egy élet tapasztalata áll az idősebbek mögött. Sok kudarcot megspórolhattunk volna, ha figyelünk rájuk. Az a szerencsés akinek később is van akitől tanuljon. Üdv. Piroska

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-15 10:07

Szia Piroska! Megverted ezt a szegény kis kenyeret... Hogyan csinálod? Ez érdekelne! És miért, hogy ne legyen vastag, kemény a héja? Könnyebben lehessen szeletelni?
Nagyon szép és biztos finom, puha volt! Gratulálok :) Torma

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-02-15 14:27

Szia Torma! Nálunk a verthajú kenyér a keresettebb az üzletben is. Finomabb. Úgy csinálom, hogy hagyom egy kicsit jobban megpirulni és amikor kiveszem a sütőből azonnal megverem. Az Édesanyámnak volt egy kalapács nyélhez hasonló botocskája, azzal ütögette finoman, hogy a kenyér ne sérüljön. Én egy nagyobb éles késsel, ütögető mozdulattal, belevagdosok a kenyér héjába, majd a fellazult héjat a késsel leszedem. Van aki reszelővel végzi el ezt a folyamatot. Érdemes megpróbálni, meglátod milyen finom. Üdv. Piroska

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-15 21:32

Köszönöm a gyors valaszt Piroska! Soha nem hallottam erről a szokásról eddig, de igen érdekes! Egyszer majd kiprobálom. Puszi, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi p, 2013-02-15 22:27

Érdemes kipróbálni, mert így sokkal finomabb a héja ( felénk úgy mondják, hogy "karéja"). Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma p, 2013-02-15 22:39

Milyen jó ízes szó! Régi magyar? Van valahol egy ilyen szótár? engem nagyon érdekelne...Te olyan jo ízesen beszélsz/írsz, mint amilyen ízesek az ételeid :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi szo, 2013-02-16 07:54

Egy magyar-eszperantó szótár van a kezemben és szerepel benne a " karéj" szó. Zárójelben magyarázatként írja a kenyér szót. Nálunk ez mindennapos használatú szó. Mi a kenyér héját csak karé- nak mondjuk j -nélkül, a karéj szó kenyér szeletet jelent :)

637