Sült zöldparadicsom recept

Sült zöldparadicsom
Sült zöldparadicsom
21 perc / előkészület: 15 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is ki szerettem volna próbálni a receptet, mióta láttam a Sült zöld paradicsom című filmet (könyv formájában is kapható), de sokáig nem lehetett Magyarországon zöld színben pompázó paradicsomot kapni. Ma már szerencsére Budapesten fellelhető a piacokon és delikáteszekben, úgyhogy bátran vágjunk neki a sütögetésnek! 

A recept eredetéről annyit, hogy az amerikai Dél hívószava ez a remek étel, amit tán még maga Scarlett O' Hara is vígan falatozott (már, ha élő személy lett volna és nem a legvékonyabb derekú "Southern Belle", azaz Dél Szépe). Uzsonnára vagy előételként fogyasztják a paradicsomkarikákat, amihez "sweet tea", azaz édes jeges tea dukál (bár a bolti jeges teák amúgy is annyira édesek, hogy simán beillenek édes jeges teának), mi persze nyugodtan térjünk el ettől a szokástól és fogyasszunk hozzá jeges limonádét, jó hideg sört, fehérbort vagy rosé fröccsöt. Jó étvágyat! 

hozzávalók / 4 adag

A zöldparadicsomhoz

A mártogatóshoz

ajánlat

Amerikai ételek mellé, például csirkeszárnyhoz, grillezett ételekhez, stb. Könnyű nyári vacsoraként egy pohár fehérbor vagy rozé mellé. 

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fried green tomatoes, rántott paradicsom, zöldparadicsom mártogatóssal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A paradicsomokat megmossuk, és úgy nagyjából kisujjnyi vagy vékonyabb szeleteket vágunk, a végétől megszabadítjuk őket (középen kivágjuk az első és az utolsó szelet csumáját, ne vesszen kárba egy fincsi szelet sem, nem igaz?).
  2. Előkészítjük a panírozáshoz a fokhagymaporos lisztet, a tejjel felvert tojást, és a fűszeres zsemlemorzsát. A paradicsomok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
  3. Mikor már majdnem végeztünk a panírozással, egy szép nagy serpenyőben felhevítjük az ujjnyi vastag olajat (mintha rántott húst sütnénk, tán kicsit kevesebb olajjal).
  4. Elkezdjük sütni a paradicsomjainkat. Hagyjunk elég helyet mindnek, kb. 3 adagban tudjuk majd kisütni, és az elkészült karikák alá fektessünk papírt, ami felszívja a felesleges olajat.
  5. Miközben sülnek zöld barátaink (kb 3 perc oldalanként), készítsük el a mártogatót, és gyorsan dugjuk hűtőbe, amint elkészültünk vele, előző nap is elkészíthetjük, úgy jobban összeérnek az ízei.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 14 306
elküldve: 3
receptkönyvben: 50
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Piggy

Mióta szakács: 2011.02.27.
6 recept

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kerzsu81
kerzsu81 h, 2014-01-06 19:15

És akkor itthon nálunk ez a paradicsom hol szerezhető be és melyik időszakban?

judt006
Judt006 / judt006 szo, 2012-09-15 12:18

Kedves Piggy!Itt az éretlen zöld paradicsomról van szó vagy egy újabb fajtáról érett formában??Köszi

Piggy
Piggy / Piggy h, 2012-09-24 18:11

Kedves judt006! Ez a paradicsom az USA-ban, főleg délen honos, ősszel van szezonja (a közelgő fagyok miatt), de egész nyáron is eszik (folyamatosan kell szüretelni, mert akkorára nőnek, hogy egyébként kipukkadnának). Nem éretlen zöld paradicsomról van szó, hanem egy olyan fajtáról, ami önmagában, nyersen fogyasztva túl kemény és savas, de a sütéstől megpuhul, meglágyul a belseje, és sokkal zamatosabb is lesz. Remélem segítettem ezzel! Szép napot!

joeanne
joeanne / joeanne p, 2012-09-14 17:52

Ezt én is szoktam készíteni ! Nagyon finom ! Igaz fokhagyma porral még nem próbáltam. De ami késik nem múlik! :D Üdv Joeanne

Piggy
Piggy / Piggy h, 2012-09-24 18:15

Kedves joeanne! Örülök, hogy tetszik a recept! Egy újságban találtam ezt a variációt, hogy fokhagymaporral keverik el a lisztet, gondoltam kipróbálom, és bevált! Ha még ropogósabbra szeretnéd a végkifejletet, akkor kukoricalisztet használj és süsd kukoricaolajban a paradicsomokat! Jó sütést-főzést!

937