Pita ahogy nyultanti készíti recept

Pita ahogy nyultanti készíti
Pita ahogy nyultanti készíti
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a gyrost, a csevapot, és ha házilag készítem el, általában ilyen pittakenyeret is sütök hozzá.

Az alábbi recept kenyérsütővel készült, de csak a dagasztás része, így gond nélkül elkészíthető anélkül is, kézi dagasztással.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kenyér helyett tálalhatjuk gyroshoz, csevapcsicsához, grillezett húsokhoz. Meg is tölthetjük salátafélékkel, kis húsdarabkákkal, de nem is részletezném, hiszen ki ne ismerné ezeket a finomságokat...

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: pita
hasonló kategóriák: kifli, croissant, zsemle, hamburger-buci, perec, burek, buci, édes leveles, briós, bagel

egyéb elnevezések

pita, pitta, pitakenyér, gyrospita, görög zsebes kenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet és az olívaolajat öntsük a kenyérformába, majd szórjuk rá a lisztet. A sót és a cukrot külön-külön tegyük a forma sarkaiba. Készítsünk egy kis bemélyedést a lisztbe (ne érjen az alatta lévő folyadékig), és szórjuk bele az élesztőt. Indítsuk el a dagasztóprogramot.
  2. Ha a dagasztás kész, a tésztát vegyük ki a gépből, tegyük egy liszttel vékonyan meghintett deszkára, és gyengéden dögönyözzük meg. Osszuk 6 vagy 10 egyenlő nagyságú darabra, attól függően, hogy kicsi vagy nagy pittákat szeretnénk sütni. Formázzunk mindegyikből egy-egy gömböt.
  3. Egy olajjal megkent fóliával letakarva 10 percig pihentessük, közben melegítsük elő a sütőt 230 fokra (gázsütő 8. fokozat), és tegyünk bele 3 sütőlemezt, hogy jól áthevüljenek.
  4. Tenyerünkkel kissé lapítsuk el a gömböket, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastag, ovális vagy kerek alakúra. (Nekem a tapasztalatom az, hogy jobb nyújtófával végezni ezt a műveletet, mint csak kézzel, mert akkor lesz egyenletes, és pufi a belseje.)
  5. Vékonyan hintsük meg a tetejüket liszttel, takarjuk le beolajozott fóliával, és pihentessük 10 percig.
  6. A sütési idő 5-8 perc, vagy amíg a tészta puffadni és barnulni nem kezd. Sütés után rácson hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • költség: 80 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 24
össznézettség: 48 378
elküldve: 22
receptkönyvben: 964
elkészítve: 44/44
Facebookon megjelent: 1

szakács

nyultanti

Mióta szakács: 2011.04.23.
89 recept

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

miia
miia / miia k, 2016-04-12 20:12

Kedves Nyultanti!
Elnézést kérek, hogy megkérdezem, de tényleg jól látom, hogy nem keleszted a tésztát csak pihenteted úgy 2 x 10 percig - vagy esetleg rosszul olvastam? Nekem nincs gépem, szóval kézzel dagasztanám, de azért gondolom megkelnie meg kellene? Köszönöm! :-)

nyultanti
nyultanti / nyultanti sze, 2016-04-13 05:27

Kedves Miia!
Nem kell hosszabb időn keresztül keleszteni, a 2x10 perc pihentetés tökéletesen elég neki. Én is szoktam gép nélkül készíteni (imádok kézzel dagasztani), úgy még gyorsabban el is készül, mint géppel, mert a gép elég sokáig dagasztgatja, kézzel gyorsabban ki lehet dolgozni a tésztát. Sok sikert hozzá!

miia
miia / miia k, 2016-04-19 22:11

Kedves Nyultanti!
A hétvégén elkészítettem a pitát egy kis házi gyrossal. A pita sajnos valamiért nem puffadt fel olyan szépen, mint a tiéd a képen, de nagyon finom volt, meg tudtuk tölteni és még másnap is nagyon puha volt! Azt hadd kérdezzem még meg, hogy kb. milyen átmérővel szoktad kinyújtani? Azért kérdezem, mert lehet az volt a baj, hogy túlságosan is kinyújtottam.. Viszont az ebéd utáni reakció így is nagyon megható volt: "Kicsikém... Ez volt az egyik legfinomabb étel, amit valaha elém tettél!" Szóval nagyon köszönöm! :-)

nyultanti
nyultanti / nyultanti sze, 2016-04-20 06:29

Nagyon örülök, hogy bár nem puffadt úgy fel, azért sikert aratott a pita. A múlt hétvégén én is sütöttem, és dupla adagot csináltam, mert legutóbb már kevésnek bizonyult az egy adag, és nekem sem lett mind tökéletes, de azt figyeltem meg, hogy amelyik tésztája kicsit vastagabb volt, az szebben puffadt, úgyhogy valószínűleg ez lesz a megoldás. Nem tudnám megmondani, hogy hány cm volt az átmérője (ez úgyis attól is függ, hogy hány darabra osztod), de ha egy picit vastagabbra (nem sokkal, tényleg csak egy picit) nyújtod a tésztáját, akkor biztosan jól fog sikerülni. Mi egyébként csevapot készítettünk most hozzá, lila hagymával, ajvárral... érdemes azt is kipróbálni!

gyongyiavar
gyongyiavar k, 2016-03-15 18:43

Kedves Nyultanti! Ma elkészítettem a pita tésztát a recepted alapján és szerintem jó lett. /az olasz vőjelöltem szerint nagyon finom/ Köszönöm a receptet!

halfilé
Halfilé / halfilé v, 2014-09-14 16:43

Kedves nyultanti!
Én ma készítettem el. Sajnos nem mindegyik puffadt fel, inkább csak egy-két darab a többi lapos lett pedig mindent úgy csináltam ahogy írtad, kivéve, hogy légkeverésre állítottam a sütőt. Ez szerinted gond lehet, vagy mi lehet szerinted a baj? Köszi.

nyultanti
nyultanti / nyultanti v, 2014-09-14 18:36

Ó, sajnálom. A légkeveréseshez nem tudok hozzászólni, mert nekem nincs légkeverés a sütőben, így fogalmam sincs, hogy hatással lehet-e rá. Én csak akkor jártam úgy, hogy nem puffadt fel, ha kézzel nyújtottam, és így nem lett egyenletes a vastagság. Amikor nyújtófával dolgoztam, mindegyik jól sikerült.

halfilé
Halfilé / halfilé cs, 2014-09-25 10:53

Köszi a választ. Legközelebb megpróbálom légkeverés nélkül , hátha. Egyébként laposan is elfogyott. Köszi a receptet.

Picur15
Picur65 / Picur15 cs, 2014-08-28 19:49

Igen ,müködik,én évek óta rendes éleszrtövel készitem,és ha érdekel leirom neked az arányokat is amiböl 16-17 pitát tudsz sütni,!

czemese
czemese h, 2014-08-25 19:15

Most készítettem el, és nagyon finom lett, köszönöm a receptet és a fáradságot amivel "kicentizted" nekünk, grat

Bundastm
Bundastm szo, 2014-08-23 14:19

Ha nem akar rendesen felpuffadni, mit rontok el? Túl forró a sütő, vagy túl hideg? Esetleg ennek is kell víz a sütőbe, mint a kenyérnek?

nyultanti
nyultanti / nyultanti v, 2014-08-24 14:12

Vizet nem szoktam tenni a sütőbe. Mindig forró sütőbe helyezem, nekem csak akkor nem puffadt rendesen, amikor megpróbáltam kézzel nyújtani, mint a lángost. Ha sodrófával nyújtottam, egyenletesebb lett a tészta, és szépen felpuffadt.

Tücsi85
Spyke / Tücsi85 k, 2014-07-01 20:31

Készítettem már pitát, de ennél egyszerűbbet és finomabbat még nem ettem. Szépen "felpuffad" és gyorsan megsül. Másnap is finom, és jobb, mint ha gyrososnál venné az ember! :) Köszönöm a receptet!

345