Muflonsült recept

Muflonsült
Muflonsült
520 perc / előkészület: 360 perc főzés: 160 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Igen eredményesen honosították meg a muflont hazánkban Nyitra megyében a ghymesi uradalomban, ahol 1882-ben gróf Forgách Károly 14 darabot bocsátott szabadon; ezenkívül Gömör megyében, ahol egész rendkívüli erősszarvú példányok fordultak elő, erősebbek, mint amilyeneket eredeti hazájukban ismernek. Meghonosították a muflont Nagy-Aponyban is, és még több más helyen. Ma az ország középhegységi területein gyakorlatilag mindenütt előfordul, általában szigetszerű elhelyezkedésben. A betelepítés után legjelentősebb előfordulási helyei Magyarországon a Mátra, a Budai-hegység, a Börzsöny, a Bükk, a Pilis és a Vértes. A Zempléni-hegység muflonjainak minősége ugyan közepes, de az ott lévő mostoha viszonyok között megőrizték vadságukat, növelve ezzel a vadászati élményt. "
 

hozzávalók / 4 adag

A sülthöz

A páchoz

ajánlat

 Vadásztársaknak, vadétel kedvelőknek ajánljuk receptünket.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: nehéz
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sült muflon, sült mufloncomb
Szólj hozzá!

elkészítés

Pác készítése:


  1. A hozzávalókat megtisztítjuk, a vegyes zöldséget és a hagymát karikára vágjuk, majd a fokhagymagerezdekkel és a fűszerekkel egy nagy lábasba helyezzük.
  2. 2 liter vízzel felöntjük, lassú tűzön felforraljuk, forrás után még fél óráig főzzük.
  3. Kihűtjük és a megfelelő nagyságú, zománcozott edénybe helyezett húsra szűrjük, vigyázva arra, hogy a páclé a húst mindenütt ellepje.
  4. A muflon életkorától függően, 1-2 napig hűvös helyen érleljük.
  5. A húst minden nap gondosan forgassuk meg!

Sült készítése:


  1. Először a mufloncombot a pácból kivesszük, lecsepegtetjük, szárazra töröljük.
  2. A hagymát apróra, a piros húsú paprikákat kockára vágjuk.
  3. A combot spárgával szép formásra kötözzük.
  4. Nagy lábasban a mangalicazsírt felforrósítjuk, a felaprított hagymát fonnyasztjuk kb. 4 percig, és a fokhagymakrémet elkeverjük benne.
  5. Beletesszük a kötözött muflonhúst és kevés víz hozzáadásával minden oldalán megpirítjuk.
  6. A lábast a tűzről levesszük.
  7. A húst mély tűzálló tálba (jénaiba) áthelyezzük, majd hozzáadjuk a piros húsú paprikát és megszórjuk az édesnemes-, és a rózsapaprikával. 5 percig pirítjuk.
  8. A csontlevest a fehérborral összekeverjük és lassú tűzön felforraljuk.
  9. Forrás után még kb. 10 percig főzzük, fűszerezzük a rozmaringágakkal, sóval, édesköménnyel.
  10. Majd az így elkészült fűszeres lével felöntjük a combot.
  11. Előmelegített sütőben (180 fokon), a hőálló edényt lefedve, puhára sütjük a hús (kb. 40-50 perc alatt).
  12. A kész húst az edényből kivesszük, a spárgát eltávolítjuk, majd szeleteljük.
  13. A mártást vízzel elkevert kukoricaliszttel besűrítjük.
  14. A fűszeres muflonsültet a mártással tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 667
elküldve: 7
receptkönyvben: 11
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa p, 2012-05-18 12:02

Kedves Taksi!
Az én Istenem áldjon meg téged kedves szavaidért, jókívánságaidért!
A pácolásban "van már némi" tapasztalatom, muflonból még ez az első.

Az igaz vadász 10 parancsolatából egy idézettel, vadásztársi üdvözlettel búcsúzom : Bandipapa

"A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait."

taksi
Mártika és Feri / taksi p, 2012-05-18 09:46

Kedves Bandipapa!

Hûvös helyen érleljük néhány napot- 2nap szerintem elég lesz.

Tanácsok:
Ez a pác nagyobb darabok, comb, gerinc egészben való pácolására jó.
Ügyelj arra hogy a pác a húst jól ellepje,
mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul.
A vizes páchoz sót ne tegyél, mert a hús ettõl elveszíti eredeti színét.
A húst többször forgasd meg hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje
így a páclé és a fûszerek aromája jól átjárja majd.

Vadász üdvözlettel:
Lovagrendünk köszöntésével búcsúzom: „A tüzed soha ki ne aludjon!”

Ferenc

Bandipapa
Bandipapa / Bandipapa p, 2012-05-18 09:31

A télen lőttem egy szép muflon kost. A gerincét (farkától-a tarkójáig) szeretném a hétvégén megsütni. Kb. 3-4 éves volt a megbolgodult. Vajh' mennyi ideig" legyen pácban" ?

taksi
Mártika és Feri / taksi p, 2012-05-18 09:50

Kedves Bandipapa!

Hûvös helyen érleljük néhány napot- 2nap szerintem elég lesz.

Tanácsok:
Ez a pác nagyobb darabok, comb, gerinc egészben való pácolására jó.
Ügyelj arra hogy a pác a húst jól ellepje,
mert a kilátszó hús hamar romlásnak indul.
A vizes páchoz sót ne tegyél, mert a hús ettõl elveszíti eredeti színét.
A húst többször forgasd meg hogy a páclé mindenhol egyenletesen érje
így a páclé és a fûszerek aromája jól átjárja majd.

Vadász üdvözlettel:
Lovagrendünk köszöntésével búcsúzom: „A tüzed soha ki ne aludjon!”

Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi p, 2012-05-18 09:50

Kedves bandipapa!

Gratulálok a sikeres vadászatodhoz!
Kívánom, hogy Szent Hubertusz és Diána vezessen további sikeres vadászatokra Téged!

Üdv a vadásznak!
Ferenc

937