Máglyarakás szikkadt kalácsból recept

1 adag
658
kcal
Máglyarakás szikkadt kalácsból
Máglyarakás szikkadt kalácsból
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Világ életemben, nagyon szerettem, de sokszori próbálkozásom ellenére sem voltam soha megelégedve a végeredményemmel. Aztán egy kolléganőm nagymamájához fölugrottunk látogatóba, és a Nagyikája éppen ezt készítette. Ínycsinklandozó illatok keringtek a lakásába lépve ... Hát nem csak az illata, hanem az íze is csodálatos! Most már e tökéletes recept birtokában, nekem is sikerült a csoda!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Egy tartalmas egytálétel után, ebéd utáni desszertként ...

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás mazsolás desszert, baracklekváros sütemény fonott kalácsból, habos máglyarakás
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet fölforraljuk, és langyosra hűtjük.  Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
  2. A vajból kb. 5 dkg-t egy serpenyőben felolvasztunk. Rádobjuk az almát, rászórjuk a 6 dkg kristálycukrot, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és többször átforgatva puhára pároljuk. Amikor elkészült, őrölt fahéjjal ízesítjük, és félretesszük, hogy teljesen lehűljön.
  3. Egy tepsit a maradék vajjal alaposan körbekenünk. A kalácsot kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk, szorosan egymás mellé fektetjük őket a tepsiben, miközben közé szórjuk a mazsola felét.
  4. A tojások sárgáját habosra keverjük a 10 dkg kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával, és fölengedjük a langyos tejjel.
  5. Amikor teljesen fölolvadt a massza, akkor egyenletesen a kalács szeletekre öntjük, majd a szeleteket alaposan lenyomkodjuk a tepsibe.
  6. Megkenjük a tetejét kb. 10 evőkanál baracklekvárral, megszórjuk a cukrozott darált dióval. A kihűlt, párolt almát szeletenként a tetejére rakjuk, majd megkenjük az alma tetejét ismét kb. 10 evőkanál baracklekvárral, rászórjuk a mazsola másik felét, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tepsit kivesszük, a hőfokot 170 fokra mérsékeljük.
  7. Elkészítjük a tojáshabot. A tojások fehérjét a porcukorral, a citrom kifacsart levelével nagyon kemény habbá verjük. Amikor már jó kemény a hab, akkor 4 evőkanál baracklekvárt is beledolgozunk.
  8. Most a habot egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben, és kicsit „föltüskézzük”. Vékonyan megszórjuk porcukorral, és 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 20 474
elküldve: 25
receptkönyben: 436
elkészítve: 20/34
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

Hozzászólások (11)

zseva1953
zseva1953sze, 2014-07-16 12:44

Elkészítettem,nagyon jól néz ki,s remélem legalább annyira finom is lesz.Köszönöm a receptet!

era1204
era1204h, 2013-01-21 14:06

Kedves NoSalty.hu Csapat,

Nagyon szépen köszönöm Nektek ezt a számomra igazán megtisztelő, kiváltságos figyelmet, amiben ma a facebookon részem lehet. :)

További sok sikert kívánok az egész Csapatnak! :)

üdvözlettel: Erika

era1204
era1204k, 2012-04-24 08:40

Szia Kedves Hatta,

Nagyon szívesen :)! Szívből örülök a sikerélményednek, és amiért Családilag elégedettek vagytok vele :)!

Üdv. Erika

hatta
hattak, 2012-04-24 01:14

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet! Életem első máglyarakása, mely az egész családomnak nagyon ízlett! Máskor is így fogom készíteni! Ajánlom mindenkinek!

era1204
era1204szo, 2012-03-03 19:37

Kedves evacili!

Szívesen :)! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! Üdv. Erika

evacili
evacilih, 2012-02-27 18:31

Most ettem meg az utolsó falatokat. Ismételten nagyon finom volt. Soha többet nem csinálom másképp. Köszi, hogy felraktad!!!

evacili
evaciliszo, 2012-02-25 18:06

Nagyon finom! Megcsináltam mikor felraktad, holnap újra ez lesz az ebéd csirkegulyással.

Anissa
Anissacs, 2012-01-26 23:29

Ez nagyon-nagyon jó, köszönöm! Azt hittem, nagyon sok lesz, és sok is lett, de ahhoz képest nagyon hamar elfogyott. :)
Csak annyit csináltam másképp, hogy kevesebb cukrot tettem bele összességében, de így is elég édes volt. Illetve máshogy rétegeztem, először 1 réteg kalácsot, majd a tejes dolgot, majd almát, lekvárt, barackot tettem, és ezt megismételtem még 2x (jénaiba, így elfért egymáson). Nagyon jó lett, hamarosan újra elkészítem. :)

era1204
era1204p, 2012-01-27 14:26

Szia Anissa :)!

Örülök, amiért sikerült és hogy ízlett :)!

üdv. Erika

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
659