Máglyarakás szikkadt kalácsból recept

Máglyarakás szikkadt kalácsból
Máglyarakás szikkadt kalácsból
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Világ életemben, nagyon szerettem, de sokszori próbálkozásom ellenére sem voltam soha megelégedve a végeredményemmel. Aztán egy kolléganőm nagymamájához fölugrottunk látogatóba, és a Nagyikája éppen ezt készítette. Ínycsinklandozó illatok keringtek a lakásába lépve ... Hát nem csak az illata, hanem az íze is csodálatos! Most már e tökéletes recept birtokában, nekem is sikerült a csoda!

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Egy tartalmas egytálétel után, ebéd utáni desszertként ...

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, karácsonyi édességek, Valentin nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
sütési mód: hőlégkeveréses
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vega
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás mazsolás desszert, baracklekváros sütemény fonott kalácsból, habos máglyarakás

elkészítés

  1. A tejet fölforraljuk, és langyosra hűtjük.  Az almákat meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
  2. A vajból kb. 5 dkg-t egy serpenyőben felolvasztunk. Rádobjuk az almát, rászórjuk a 6 dkg kristálycukrot, ráfacsarjuk a fél citrom levét, és többször átforgatva puhára pároljuk. Amikor elkészült, őrölt fahéjjal ízesítjük, és félretesszük, hogy teljesen lehűljön.
  3. Egy tepsit a maradék vajjal alaposan körbekenünk. A kalácsot kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk, szorosan egymás mellé fektetjük őket a tepsiben, miközben közé szórjuk a mazsola felét.
  4. A tojások sárgáját habosra keverjük a 10 dkg kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával, és fölengedjük a langyos tejjel.
  5. Amikor teljesen fölolvadt a massza, akkor egyenletesen a kalács szeletekre öntjük, majd a szeleteket alaposan lenyomkodjuk a tepsibe.
  6. Megkenjük a tetejét kb. 10 evőkanál baracklekvárral, megszórjuk a cukrozott darált dióval. A kihűlt, párolt almát szeletenként a tetejére rakjuk, majd megkenjük az alma tetejét ismét kb. 10 evőkanál baracklekvárral, rászórjuk a mazsola másik felét, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tepsit kivesszük, a hőfokot 170 fokra mérsékeljük.
  7. Elkészítjük a tojáshabot. A tojások fehérjét a porcukorral, a citrom kifacsart levelével nagyon kemény habbá verjük. Amikor már jó kemény a hab, akkor 4 evőkanál baracklekvárt is beledolgozunk.
  8. Most a habot egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben, és kicsit „föltüskézzük”. Vékonyan megszórjuk porcukorral, és 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 595
elküldve: 24
receptkönyben: 418
elkészítve: 15/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Molnár Erika

Mióta szakács: 2010.11.08.
10 recept

Hozzászólások (10)

era1204
era1204h, 2013-01-21 14:06

Kedves NoSalty.hu Csapat,

Nagyon szépen köszönöm Nektek ezt a számomra igazán megtisztelő, kiváltságos figyelmet, amiben ma a facebookon részem lehet. :)

További sok sikert kívánok az egész Csapatnak! :)

üdvözlettel: Erika

era1204
era1204k, 2012-04-24 08:40

Szia Kedves Hatta,

Nagyon szívesen :)! Szívből örülök a sikerélményednek, és amiért Családilag elégedettek vagytok vele :)!

Üdv. Erika

hatta
hattak, 2012-04-24 01:14

Nagyon szépen köszönöm ezt a receptet! Életem első máglyarakása, mely az egész családomnak nagyon ízlett! Máskor is így fogom készíteni! Ajánlom mindenkinek!

era1204
era1204szo, 2012-03-03 19:37

Kedves evacili!

Szívesen :)! Nagyon örülök, hogy ennyire ízlik! Üdv. Erika

evacili
evacilih, 2012-02-27 18:31

Most ettem meg az utolsó falatokat. Ismételten nagyon finom volt. Soha többet nem csinálom másképp. Köszi, hogy felraktad!!!

evacili
evaciliszo, 2012-02-25 18:06

Nagyon finom! Megcsináltam mikor felraktad, holnap újra ez lesz az ebéd csirkegulyással.

Anissa
Anissacs, 2012-01-26 23:29

Ez nagyon-nagyon jó, köszönöm! Azt hittem, nagyon sok lesz, és sok is lett, de ahhoz képest nagyon hamar elfogyott. :)
Csak annyit csináltam másképp, hogy kevesebb cukrot tettem bele összességében, de így is elég édes volt. Illetve máshogy rétegeztem, először 1 réteg kalácsot, majd a tejes dolgot, majd almát, lekvárt, barackot tettem, és ezt megismételtem még 2x (jénaiba, így elfért egymáson). Nagyon jó lett, hamarosan újra elkészítem. :)

era1204
era1204p, 2012-01-27 14:26

Szia Anissa :)!

Örülök, amiért sikerült és hogy ízlett :)!

üdv. Erika

Legfrissebb cikkek

Már az étel is luxus?
Már az étel is luxus?
Egy izraeli művész, bizonyos Peddy Mergui elképzelt, sőt mi több, meg is tervezett egy sor olyan élelmiszer-csomagolást, melyek luxus divatmárkák designját és logóit kapták.
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
Felejtsük el a plusz zsiradékot!
A MAGGI új termékeivel plusz zsiradék hozzáadása nélkül omlós, szaftos csirkecombokat, tíz perc alatt pedig akár csirke steaket is készíthetünk. (x)
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Könnyed tésztasaláta ünnep után
Citromos és fűszeres, édes zöldborsóval pöttyözve, selymes rózsaszín retkekkel, vajon pirított zsemlemorzsával gazdagítva - ez a tésztasaláta maga a tavasz egyetlen tányéron.
660