Krémes-szilvás pite recept

Krémes-szilvás pite
Krémes-szilvás pite
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a szilvás pitét (más gyümölcsből is elkészíthető) a tetején levő vaníliás krém teszi különlegessé. Egy ismerősömtől tanultam, kis változtatással készítettem el.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvás pite, könnyű-gyümölcsös süti
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet, a cukorral, sütőporral, sóval elkeverjük, ezután a vajat elmorzsoljuk benne.
  2. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt, összegyúrjuk. (Ha nem áll össze, tehetünk még egy kis tejfölt bele.) Tepsi nagyságnál picit nagyobbra nyújtjuk, körülbelül fél cm vastagra, beleterítjük a tepsibe úgy, hogy pereme legyen. Ha szakad, nem baj, kézzel belelapogatjuk.
  3. Meghintjük 2 evőkanál búzadarával (vékonyan, csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja), kirakjuk a kimagozott, félbevágott szilvával (vágott felével felfelé), bőven meghintjük fahéjjal, rászórjuk a maradék 3 evőkanál búzadarát. (A krémbe nem kell dara.)

Krém

  1. A tojásfehérjét, cukorral kemény habbá verjük. Egy külön edényben a tojássárgáját, a pudingporral kikeverjük, és hozzákeverjük a tejfölt. Végül a fehérjehabot óvatosan a sárgájához keverjük.
  2. A masszát ráöntjük a szilvára, elsimítjuk.
  3. 170-180 C-ra előmelegített sütőben, 30-35 percig sütjük. (Sütőtől függően, ha nagyon pirul a teteje, sütőpapírral takarjuk le.)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 318
össznézettség: 125 135
elküldve: 68
receptkönyvben: 1 047
elkészítve: 74/74
Facebookon megjelent: 2

szakács

bebe74

Mióta szakács: 2014.05.07.
13 recept
hirdetés

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mariella52
mariella52 cs, 2017-08-31 16:44

Nagyon finom, a recept nekem TÖKÉLETES nagyon szépen köszönöm, hogy megtanulhattam az elkészítését.Üdv.: Marcsika

Bea-68
Bea-68 szo, 2016-09-24 18:16

Nagyon jó kis süti. Fagyott, még jeges szilvával csináltam, mégis tökéletes lett, nekem nem esett szét a hab, nem is folyt. Kicsi cukrot még elbírt volna a szilva, de ez nem a recept hibája, ilyen savanykás fajta volt a gyümölcs. Köszi a receptet, marad a mentettek között :)

Szenilla84
Szenilla84 szo, 2016-09-24 13:03

Kipróbáltam. :) én cseresznyével csináltam. A krém szétesős dolgot én sem értem, ugyanis nekem is tökéletesen egyben maradt minden. Előre is bocsánat a kérdésért de nem lehet, hogy kimaradt a pudingpor? Vagy nem lett rendesen felverve a fehérje és "leülepedett"? Vagy hideg volt a sütő és nem kezdett el rögtön sülni? Vagy ez hülyeség? :D Mondjuk ettől a résztől kicsit tartottam is mert csak kézi habverővel álltam neki, hogy majd csinálok kemény habot de egy idő után meguntam :D :D de így sem folyt szét semmi :)
Mondjuk azt hittem, hogy krémesebb lesz a teteje, mert ez inkább egy sült hab de egy jó kis vanília öntet mindent feljavít :) ;) El fog fogyni az biztos. :)
Köszönöm a receptet.

bebe74
bebe74 / bebe74 v, 2016-09-25 08:09

Szia ! Nem tudom mi lehetett a gond az első hozzászólóknál, lehet, hogy nem főzős pudingport használtak, vagy lehet hogy előre megfőzték ? Többször átnéztem a recit, de nem láttam mi nem egyértelmű benne. Azért több a pozitív visszajelzés aminek örülök :) Mivel a süti a krémmel együtt sül, így nem olyan krémes lesz mint 1 külön kevert krém, de így a gyümölccsel együtt mindenképpen 1 krémes ízvilág, azért ezt a nevet adtam neki. ( Talán lehet növelni a felső réteg adagját, aki úgy szeretné , én azt még nem próbáltam, nem tudom mennyiben változna úgy a sütési idő, de lehet kísérletezni :) ) Cukorral is meg lehet szórni a gyümölcsöt aki édesebben szeretné, baj nem lesz belőle !

Babapiskóta
Babapiskóta szo, 2017-08-19 11:37

A recept szerint készitettem el. Tökéletes lett szemre és ízre egyaránt. Köszönöm ,nagyon finom és izeltes nyári sütemény!!!

saslika
saslika sze, 2016-09-21 18:18

Imádom a szilvás sütiket,gondoltam ma megcsinálom! Megsült,ettem is belőle,de csalódtam,azt krémes lesz a süti.Lehet,hogy én nem jól csináltam valamit! Nem adom fel,később újra megcsinálom,akkor újra megíróm,milyen lett!

Gerzson1
Gerzson1 szo, 2016-09-03 18:14

Ez egy mennyei finom süti! Mi meggyel és szilvalekvárral készítettük. Kihűlni sem volt ideje :) Szuper a recept!

ktt
ktt sze, 2015-10-14 12:23

Szia!Nagyon finom és gusztusosan kinéző sütit sikerült sütnöm a recepted alapján!Egyszerűen tökéletes!Nagyon köszönöm!Timi

Sisi
Sisi / Sisi h, 2015-10-05 21:43

Nagyon finom könnyű süti, nekem elsőre sikerült. A szilva tényleg kicsit keményebb maradt, de amúgy se szeretem ha szétsül a gyümölcs a sütiben. Így sokkal zamatosabb. Érdemes a szeleteléssel várni és akkor szépen egyben marad.

bebe74
bebe74 / bebe74 v, 2015-10-04 18:56

Örülök, hogy vannak végre pozitív tapasztalatok is ! Már kezdtem kétségbeesni, hogy valami tényleg nem oké, de szóról szóra átnéztem a receptet és én mindent úgy csináltam ahogy leírtam. Amúgy sem értem, hiszen a tojáshab tulajdonsága, hogy sütés közben megszilárdul + a tejföl is és még pudingpor is van benne, akkor hogy a csudába lesz folyós ? A sütési hőfokot és időt pedig valóban hozzá kell igazítani a saját sütőnk tulajdonságaihoz, a süti vastagságához is .

gamica
gamica v, 2015-10-04 18:39

Többen írtátok, hogy nem sült át a szilva. Mivel én is viszonylag kemény szilvát használtam,erre számítva eleve 45 percig sütöttem. A végeredmény tökéletes lett. Az alja is elbírta és a tetejének is szükség volt ennyi sülésre. (30 perc után letakartam alufóliával, de nem kellett volna, a közepén a teteje nem sült meg alatta.) Nagyon finom lett, elmentve a kedvencek közé!

beticska
beticska v, 2015-10-04 17:36

Megsutottem szuper lett bar en elosutnem a tesztat picit..igazabol az en tepsimbe picit sok lett a teszta /25x35cm/ de igy is jo lett
valaki irta elottem hogy nem sikerult a krem...hmmm nekem igen es a fiam aki elvileg nem szereti a piskotat rafogta hogy az es ez valami uj recepes piskota :)
csak gratulalni tudok hozza jo valasztas volt reszemrol....marad a receptes konyvemben mert mas gyumolccsel is kifogom probalni....koszonom

Nosalty.hu
Nosalty.hu v, 2015-10-04 02:35

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu szo, 2015-10-03 02:18

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.02. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Helena38
Helena38 szo, 2015-10-03 01:03

Én is elkészítettem, és nekem sem sikerült, pedig mindent az útmutatás szerint csináltam. Szó szerint ugyanaz történt, mint amit sillagokpora leírt: a teteje nem állt össze, a "sárga lé" (ahogy kivágtam az első szeletet) kicsorgott a tésztából. Szinte víz állagú volt. Szerintem legalább két zacskó pudingpor kell bele, egy biztos nem elég - a tapasztaltak fényében.
Érdemes lenne felhívni arra is a figyelmet, hogy nem jó akármilyen szilva: a kemény szilva nem fog átsülni!! Az enyém alig puhult meg, a család szerint még mindig nyers.

sillagokpora
sillagokpora p, 2015-10-02 19:46

Én elkészítettem, és sajnos annak ellenére, hogy minden előírást és mennyiséget betartottam, nem sikerült.
Valami nem stimmel a habbal. Elég jó állagú, viszonylag kemény massza volt, mikor eloszlattam a szilva tetején, ennek ellenére sütés közben teljese elemeire bomlott. Sárga, teljesen folyékony lé vált ki belőle, ami lefolyt a tészta mellé és alá a tepsibe, később megszilárdulva kiderült, hogy ez a puding. A tojáshab viszont megmaradt a sütemény tetején. A tészta nem tudott jól megsülni az alá folyó puding miatt, valamint fél óra alatt a szilva alig párolódott valamit, szinte nyers maradt gondolom a sok folyadék miatt, ami kicsapódott.
Nem ajánlom senkinek, pedig olyan jól néz ki a képen, de valami nem ok ezzel a recepttel!

Bea-68
Bea-68 szo, 2016-09-24 18:12

Mert NEKED nem sikerült, ezért nem ajánlod senkinek? Még jó, hogy nem hallgattam rád...

bebe74
bebe74 / bebe74 p, 2015-10-02 22:44

Sajnálom, hogy nem sikerült ! Lehet, hogy az alapanyaggal nem stimmelt inkább valami. A pudingpor és a tojás ( sőt a tejföl is) nagyon jó "kötőanyag" nem szabadna szétesnie.

Banditta
Banditta p, 2015-10-02 16:41

Kész lett, isteni finom. Azt hiszem állandó vendégváró lesz nálunk, idény gyümölcsökkel.

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2015-10-02 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

bebe74
bebe74 / bebe74 cs, 2015-10-01 14:14

Csak a szóráshoz kell, a krémbe nem . Nem akartam külön fázist nyitni a szilvának, csak azért írtam a krém hozzávalói után. A mennyiséget illetően a tepsi méretéhez kell igazodni, ne álljon benne vastagon , csak annyi kell, hogy a szilva levét felszívja .

zsokasp
zsokasp cs, 2015-10-01 13:27

Nagyon guszta, biztosan kipróbálom :) Egy kérdésem lenne, a krémbe is kell búzadara? Mert a hozzávalóknál ott van, de a leírásban csak a szilvára szórás van említve.

668