Kovászos rozskenyér recept

Kovászos rozskenyér
Kovászos rozskenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a kenyér látványra nem egy szép darab, mert sajnos a leírtaknál valamennyivel több vizet és még 2 kanál joghurtot is tettem bele, így túl lágy lett a tészta. Ezért a hozzávalóknál a mennyiséget már korrigáltam. Viszont annyira finom volt, hogy a férjem egyszerre felfalta az egészet. Az illata pedig belengte az egész lakást, amiről csak dicsőítő szavakat tudok ejteni. Azért húzódott el a kelesztés, mert "Józsikám", a kovászom kicsit elhanyagolttá vált, így kissé legatyásodva nem sietősen tette a dolgát, de azt mondtam, ha addig élek is, kivárom, míg megkel. Hát mit tesz Isten, erre én szúrom el a sok folyadékkal. Ennek ellenére merem ajánlani az elkészítését a helyesbített adagban, mert nagyon finom.

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tökmagos kenyér, kovászos kenyér, tönkölykenyér
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az aktív kovászt összekeverjük a langyos vízben elkevert mézzel, majd az összes többi hozzávalókkal dagasztógépben kidolgozzuk, kiolajozott kelesztőtálban kelesztjük fél napig.
  2. A megkelt tésztát 2 óránként 2-3 alkalommal olajos kézzel áthajtogatjuk, majd tetővel rendelkező edénybe tesszük (amiben sütni fogjuk), megszórjuk tökmaggal, és ott újra kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 210 fokos sütőben 35-40 percig lefedve sütjük, majd a tetőt levéve, a hőt 190 fokra csökkentve pirosra sütjük.
  4. Rácsra téve hűtjük ki.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • költség: 300 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 4 718
elküldve: 1
receptkönyvben: 26
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1805 recept
hirdetés

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mhajni77
mhajni77 szo, 2014-01-18 18:46

Valaki tudna nekem segíteni? Még soha nem sütöttem kenyeret, és most nézegetem a recepteket! Mi az az aktív kovász? :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva v, 2014-01-19 18:10

Küldök neked egy egyszerűen, viszonylag gyorsan elkészülő kovász receptet (http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/2013/01/a-jozsi.html), amit aztán nevelgethetsz, erősíthetsz tovább. Évekig lehet koászt tartani, ha megfelelően gondozod. Érdemes vele megpróbálkozni, mert ugyan hosszabb időt vesz igénybe kenyérsütés, de nem több munkával egy nagyon finom kenyeret kaphatsz. Jó kísérletezést kívánok.
Üdv: Évi néni

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil h, 2013-02-18 21:20

Szerintem majdnem mindig rondácskák lesznek az aktív kovászos kenyerek (kivéve, ha sima búzaliszttel készült kenyérbe mennek).
Úgy tapasztaltam, természetüktől fogva ilyenek, de némileg segít, ha kisebb adagokban sütöm meg őket :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva k, 2013-02-19 18:22

Ki fogom próbálni az ötleted. A külcsín csak egy dolog, de a belbecs (nagyon finom volt).Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma k, 2013-02-19 15:29

Jol mondod Zilka! Nekem is volt egy- két rusnyacska sötét- lisztes kenyerem, de imadtuk az ízét. Es igen, segít, ha kisebb a cipó! T :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva h, 2013-02-18 19:57

Nagyon jó volt, csak a teteje mindig ellaposodik, pedig ,ár csak van valami tapasztalatom kenyérsütés terén, de Józsi teremtényeivel mindig így járok, pedig előtte szépen megnőnek, majd a sütés során lapul el. Most is van egy, de le sem mertem fotózni, pedig nagyon finom (diós-rozsos). Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma h, 2013-02-18 10:54

Szia Vass :) Ez biztos fincsi lehetett; ki fogom próbálni, ha kapok megint tönkölylisztet. T:)

422