Körtés pite túróval, karamellel recept

Körtés pite túróval, karamellel
Körtés pite túróval, karamellel
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amióta 2 hete potom pénzért vettem egy pitetálat, legyőzhetetlen vágyat érzek, hogy mindenféle pitéket sütögessek, holott ezelőtt omlós tésztát nem is igazán készítettem.
Ennek a körtepitének a receptje a Blikk Nők Konyha egyik legfrisebb számában volt, (igen-igen, magam is meglepődtem, csúcs szupi receptek vannak benne, bár bevallom, előítélettel voltam iránta). Ez, pontosabban majdnem ez a körtepite volt a címlapon.
Általában sosem követek pontosan recepteket, persze a süteményeknél nagyon fontos a mértékegység. Számos recept inkább csak ötletadásra jó.
Nos, ennél a receptnél már csak azért sem lehetett volna szentírásnak tekinteni a leírást, mert már első ránézésre is látszott, hogy a leírt liszt és vaj mennyiségéből bizony nem lesz tészta, legfeljebb valami nokedlire emlékeztető kulimász. :) Így is volt, 10 deka liszt kellett még hozzá.
Az eredeti recept vaníliás pudingport írt- na ez az, amit nem tartok itthon, mert nem más, mint kukoricakeményítő és különféle mesterséges aromák és színezékek.
Ezen kívül a receptben baracklekvár volt, mivel az sajnos nem volt itthon, piros ribizli dzsemmel készült, valamint a tetejére is saját ötlet alapján került a karamell.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós-körtés pite karemellel, túrós-körtés-karamelles pite
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az étkezési keményítőhöz apránként hozzáadjuk a tejet és a cukrot, csomómentesen elkeverjük, és pudingot főzünk belőle. Félretesszük hűlni.
  2. A tészta hozzávalóiból homogén masszát gyúrunk (egész könnyen megy, szépen összeáll és nem ragad le nyújtáskor sem). Folpackba csomagolva fél órán át hűtjük.
  3. Amikor a puding langyosra hűlt, alaposan kikeverjük a túróval.
  4. A tésztát kinyújtjuk és a pitetálat/fém gyümölcstortaformát kibéleljük vele, a túllógó részeket levágjuk.
  5. A tésztára halmozzuk a túrókrémet, majd megkenjük lekvárral és a tetején csinosan elrendezzük a körtecikkekeket (meghámozni nem kell.) Tipp: a körtét ne szeleteljük fel előre, mert bebarnul, csak akkor, amikor már a többivel kész vagyunk.
  6. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
  7. Közben elkészítjük a karamellt: a mézet lábosban karamellizáljuk, olyan színűre, mint a Dobos tortán a cukor, majd meleg vízzel felöntjük. Tipp: a lábost a tűzről vonjuk le és ne álljunk közel hozzá, mert felcsap a gőz, vagy mi:)   Ezután visszaforraljuk kb. méz sűrűségűre.
  8. A megsült torta tetejére csorgatjuk a karamellt.
  9. Langyosan-hidegen szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 38 731
elküldve: 39
receptkönyvben: 940
elkészítve: 47/60
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ódryfromcph
ódry.cph / ódryfromcph v, 2013-11-17 02:13

Szia! Annyi kérdésem volna, hogy a tetején a karamell hogyan lett ilyen szép? Nekem az 5 kanál+1 deci vízből nagyon kevéske lett, mire a kívánt állaghoz (sőt méznél még hígabb volt) jutottam, épp csak bevonat lett, nem ilyen szép sima réteg... Hogy?(: köszi!

hangya68
hangya68 szo, 2013-10-05 21:44

Szuper ez a recept! Köszi! Úgy érzem hidegen még finomabb lesz. A recept szerinti 8 dkg cukrot tettem a töltelékbe, a lekvárom sem volt éppen savanykás, így nekem kicsit édes lett. Legközelebb biztos kevesebb cukorral sütöm és elkészítem rá a karamellt is. Most nem jutott rá idő. A tésztájával is nagyon könnyű dolgozni.
Üdv.: hangya

moviro
moviro szo, 2013-09-21 20:08

Nem tudom, hogy milyen lesz, ha kihűl, de forrón is Isteni :-). Nem volt itthon porcukrom, a tésztát ezért kristállyal készítettem, de így is tökéletes. Elég sok lekvárt kentem rá, emiatt szinte a túrós krémbe nem is kellene cukor (próbálok minél kevesebb cukrot használni). Ja, és a mézes öntetet nem csináltam meg, mert türelmetlen voltam, enni akartam belőle, de biztosan még az is dob rajta! :-)

bija
blange / bija p, 2013-01-18 21:40

Édesanyám születésnapjára megsütöttem, és nincsenek rá szavak, mennyire jó.:):)
Egy kérdésem lenne.. A karamellnek a tetején meg kellett volna szilárdulnia, vagy jó, ilyen híg maradt?

vaksi
vaksi p, 2011-11-18 11:55

Elkészítettem, isteni finom, és gyönyörű lett a végeredmény. Mindene eszméletlen finom, a tésztája, a tölteléke, a teteje!
Nekem dupla adag túrót kellett megmentenem, meg amúgy is kevésnek tűnt a recepteben megadott töltelék mennyiség, ezért dupla tölteléket csináltam - aminek az lett az eredménye, hogy a töltelék nem dermedt meg, és szeleteléskor teljesen szétfolyott az egész.
Úgyhogy legközelebb - mert biztosan lesz legközelebb! - maradok a receptben megadott mennyiségeknél. :-)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva szo, 2010-10-30 16:29

Kedves strawberry!Én is felismertem a receptet, és igen, sokszor jó, ha az ember ötletel, és ez a Te esetedben is csak jót tett a receptnek.Köszi.Éva-Anyóca

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok szo, 2010-10-30 09:48

Nagyon guszta! (Felismertem:) a Tiédben több az élet.... néhány perce nézegettem az újságot...valóban egész jó....puding ügyben továbbra is egyetértünk...;)
Tündér

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry szo, 2010-10-30 10:22

Köszi, Tündér, igaz, hogy milyen jó kis újság? Meglepődtem nagyon. Asszem máskor is meg fogom venni. A következő egyébként a kanadai almás lesz, amit elkészítek belőle (a körtepite melletti oldalon van :) )

Juci

568