Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos kakaós csiga

Hagyományos kakaós csiga
Hagyományos kakaós csiga
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ne keress tovább! :) Itt az igazi, hagyományos kakaós csiga receptje. Korábban sok receptet kipróbáltam, de mindegyikkel volt valami gond, ezért a tapasztalataim után a receptek összegyúrásából készült el ez az isteni, puha tészta. Számomra ez A kakaós csiga. Én zabtejjel készítem, higgyétek el, nem von le az élvezeti értékekből, de természetesen lehet tehéntejjel is készíteni, illetve bármilyen növényi- vagy magtej is megteszi.


A teljes kiőrlésű liszt kihagyható, én úgy vettem észre, hogy jót tesz a tésztának ez a kevéske mennyiség.


Érdemes dupla adagot készíteni, mert a csiguszok nyersen fagyaszthatóak is. ;) 

hozzávalók / 4 adag

Tészta:

Töltelék:

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kakaós tekercs, kelt csiga
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A robotgép dagasztó fejét használva (vagy kézzel) a lisztet, a csipet sót, cukrot és az elmorzsolt élesztőt összeforgatjuk, majd beletesszük az egész tojást és a plusz egy tojássárgáját, és elkezdjük gyúrni.
  2. Hozzáadjuk a tejet, és ha egyöntetű tésztát kaptunk, beledobjuk a szobahőmérsékletű vajat is.
  3. Tovább dagasztjuk, kb. 10 perc elteltével már nem változik a tészta. Ne ijedj meg, nyúlós-ragadós lesz, de pont ilyennek kell lennie.
  4. Lisztes kézzel kibányásszuk a tésztát, körbelisztezzük, hogy ne ragadjon sehol, majd meleg helyen, konyharuhával letakarva nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát gyengén átpaskoljuk, majd lisztezett deszkán téglalap alakúra és nagyon vékonyra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott tésztát alaposan bekenjük olvasztott vajjal. Legjobb,ha egy konyhai spricnibe töltjük, és egyenletesen fröcsköljük, de tenyérrel is el lehet szépen oszlatni. Ne sajnáljuk a vajat, ettől lesz jó ragacsos.
  7. A vajra szórjuk a cukrozott kakaóport. Ezt se sajnáljuk, jusson mindenhova, egészen a szélekre is.
  8. Ismét vajat spriccelünk rá, most nem kell sok, csak az a cél, hogy tekerés közben ne szaladjon szét a kakaópor.
  9. Közepesen feltekerjük a tésztát. Ne legyen túl laza, de ne is legyen teljesen szoros. Következik a feldarabolás: 4-5 centis darabokat kell levágni.
  10. A feldarabolt csigákat hagyjuk még 20 percig kelni, a tetejüket lazán megspricceljük tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. [Vigyázz, ne rakd szorosan a csigákat, mert a sütőben még nőni fognak!]
  11. Ha kihűlt, megszórhatjuk porcukorral. Frissen, langyosan, hidegen és másnap, mindenhogyan finom! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 818
össznézettség: 138 333
elküldve: 5
receptkönyvben: 237
elkészítve: 12/12
Facebookon megjelent: -

szakács

zeana

Mióta szakács: 2015.10.24.
39 recept

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zeana
zeana / zeana Fri, 2018-01-12 12:25

Szia! Köszönöm szépen a visszajelzést, jó sütögetést! :) BUÉK!

foldesnoemi
foldesnoemi Sun, 2017-12-24 09:52

Kedves Zeana, én is külföldön élek és kakaóscsigátlanságban szenvedtem egészen tegnapig, nagyon köszönöm a receptet! :)

Egy észrevételem lenne: a só megöli az élesztőt, ezért talán só nélkül kéne megkeleszteni a tésztát (akkor sokkal kevesebb élesztő is elég lenne), és majd a megkelt tésztába kell valahogy ügyesen bedolgozni a sót. Nehezebb így, tudom, de én szerintem meg fogom próbálni ezt kikísérletezni, hogy könnyebb legyen. (A pizzatésztát is ezzel a "később sózós" eljárással csinálják, két személyre való pizzatésztába mindössze 1 gr élesztő megy!)

Még egyszer köszönöm a receptet, nagyon boldoggá tett! Noémi

zeana
zeana / zeana Fri, 2018-01-12 12:24

Szia Noémi! Köszönöm szépen a visszajelzést!
Most elővettem a pék könyvemet és abban azt írják,hogy a liszttel érdemes átszitálni a sót rögtön az elején. Én nem vettem még észre,hogy rontana az élesztő hatékonyságán, de ki fogom próbálni, amit írsz, hátha van benne valami! :) Ha te már kipróbáltad, megírnád,hogy mi a tapasztalatod?

További jó sütögetést! :)

Griffike
Szabó Melinda / Griffike Mon, 2017-03-20 22:01

Finom lett, viszont keveslem az 50 gr cukrot a 100 gr kakaohoz. Nem lett finom edes, legkozelebb tobb cukrot teszek bele.

zeana
zeana / zeana Wed, 2017-03-22 16:42

Köszi a visszajelzést! :) Nekünk elég édes így, pedig édesszájúak vagyunk, de a cukor mindig ízlés kérdése, természetesen többet is bele lehet tenni.

libaláb
libaláb Thu, 2017-02-23 11:58

Kedves "Zeana" engedd meg, hogy egy nagy, virtuális ölelést küldjek... 6 éve élek külföldön, 4 éve kísérletezek különböző kakcsiga receptekkel, rendszerint valami egész finom kakaós sütemény a végeredmény, ami ízében nem, csak formájában hasonlít az igazira. Már feladtam lélekben, mikor megláttam ezt a fotót, gondoltam nekifutok még egyszer, de igazán nem reméltem semmit. Szerencsére tévedtem, ez A Kakaóscsiga, amit mintha egy magyar pékségben vettem volna. Ezer köszönet neked, ezért az élményért.

zeana
zeana / zeana Thu, 2017-02-23 19:50

Kedves libaláb!
Nagyon köszönöm a visszajelzés és a dícsérő szavakat!
Én is külföldön élek és sehol nem láttam még kakaóscsigát, ezek szerint magyar találmány? Örülök,hogy bevált a recept és boldog vagyok,hogy ízlett a végeredmény! :)

1003
finomliszt 0.5 kg
friss élesztő 2.5 dkg
teljes kiőrlésű liszt 2 evőkanál
tojássárgája 1 db
tojás 1 db
tej 2.5 dl
cukor 4 ek
vaj 7 dkg
1 csipet
cukrozatlan kakaópor 100 g
porcukor 50 g
vaj 100 g