Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia krumpli Fahéj konyhájából

Francia krumpli Fahéj konyhájából
Francia krumpli Fahéj konyhájából
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (36)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha nyaralás, akkor ücsörgés a gyönyörű teraszon, grillezés, és abbahagyhatatlan beszélgetések a barátnőmmel. Ez már menetrendszerű, ha évente egyszer eljutunk hozzájuk abba a csodálatos, messzi városba. Mint mindig, most is a férfiak sütik a húst, a nők (vagyis mi) készítjük a köretet. Azaz készítenénk, ha bele nem feledkeznénk már megint a dumcsiba. Megsült a hús, jöhettek! -halljuk kintről, és mi nagy szemeket meresztve összenézünk, hogy hoppá, a köret meg még sehol. Barátnőm fejéből pattan először a szikra, csináljunk akkor gyorsan francia krumplit. Csak úgy serpenyőben, ne vacakoljunk a sütővel. Sose lesz kész - gondolom, miközben szélsebesen darabolom a hozzávalót, hiszen volt már egyszer egy szerencsétlen próbám ezzel az étellel, amikor is sehogy sem akaródzott neki átsülnie. De mi térülünk-fordulunk, és hipp-hopp, már visszük is a teraszon megterített asztalra a fenséges francia krumplit, a fenséges grillezett hús mellé. A fiúk észre se veszik a késést, hiszen ők is jól elbeszélgettek közben. A krumpli tehát isteni lett. (Természetesen a husi is.) Azóta már többször készítettem (persze sütőben, mert úgy azért kényelmesebb), s külön érdeme, hogy mindig eszembe juttatja a nyarat, a szülővárosomat, de főképp a barátnőmékkel töltött szép napokat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ez tulajdonképpen egy köret, sült-és bundázott húsok mellé nagyon finom, mert nem száraz. De önálló fogásként is megállja a helyét, egy kis zöld salátával.

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

francia burgonya, tejszínes burgonyaköret, tejszínes krumpli
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nyers krumplit meghámozzuk, és vékony (3-5 mm) karikákra vágjuk.
  2. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a tejszínnel, a sóval, borssal, szerecsendióval, s mindezt jól összeforgatjuk a krumplival.
  3. Egy mélyebb tűzálló tálba halmozzuk.
  4. Fóliával letakarva sütjük 45 percig, majd a fóliát levéve a krumplit megszórjuk reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe még 15 percre, hogy a sajt jól ráolvadjon.
  5. A sütőből kivéve legalább 10 percig állni hagyjuk, hogy a krumpli a maradék szaftot is magába szívja.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20x25x8 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 83
össznézettség: 53 947
elküldve: 22
receptkönyvben: 1 032
elkészítve: 86/92
Facebookon megjelent: 2

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
287 recept

Hozzászólások (36)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Csenge0204
Csenge0204 Tue, 2017-01-31 13:50

Többször elkészítettem már ilyen-olyan húsokhoz, de legutóbbi (Szilveszter/Újév) alkalommal varázslatos rakott csülök vált belőle. :) A dupla mennyiségű krumpli felét tepsibe terítettem, erre rakosgattam az előző nap megfőzött, kihűtött, 0,5-1 centisre szeletelt füstölt csülköt. Ezt betakartam a maradék krumplival. A sütés úgy zajlott, ahogy a recept írja.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-09-10 08:25

Hú, egy pillanatra megijedtem. :)
Viszont ha gyorsan fogy, akkor fogyókúrára ajánlom. :))
Üdv: Fahéj

bartos_edit
bartos_edit Fri, 2016-03-11 16:17

Szia Fahéj!
Nagyon szeretem a receptjeidet, és ez a krumplis köret se kivétel :) egyszerűen szuper!

sz.andus
málna / sz.andus Mon, 2016-02-08 22:07

Kedves Fahéj!
Általában szeretjük a változatosságot, de amióta megtaláltuk ezt a receptedet, minden más hétvégi köret háttérbe szorult - az az egyöntetű álláspont született, hogy ez a legjobb dolog, ami csak a krumplival történhet :). Nagyon köszönjük a recepted, sok "hmmmm" pillanatot szereztél vele!
Üdv.
Andi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2016-02-09 11:34

Kedves Andi!
Nagyon örülök, hogy ennyire bevált ez a recept. Mi is nagyon szeretjük, mert egyszerű, ízletes és szaftos. Sok mindenhez passzol, ami nagy előnye.
További jó sütés-főzést!
Üdv: Fahéj

Lidus72
Lidus72 Thu, 2015-12-31 16:46

Egyszerűen csak: IMÁDOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A legjobb köret a világon!
Köszi a receptet:)

u.bridge
bridge / u.bridge Fri, 2015-12-04 15:43

Szia Fahéj! Már majdnem azt hittem hogy ez lesz az első recepted ami nem anyyira jött be szàmomra miutàn kipróbàltam. DE aztàn rà kellett jöjjek, hogy csak én voltam figyelmetlen és azt rontottam el hogy azonnal tàlaltam a sütőből kivéve. Így elég ízetlen volt és tocsogott a lében. Màsnapra viszont nagyon finom lett, ahogy beszìvta a szószt a krumpli. :) köszi szépen, bridge

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-12-04 22:40

Jaj, már majdnem megijedtem. :) Mert nekem még mindig jó lett. De ezek szerint neked is szerencsére. Nagyon örülök, hogy nem csalódtál benne.
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2015-12-03 17:02

Szia Fahéj! Megint egy jó körettel lettem gazdagabb. Most tudtam sort keríteni rá, hogy elkészítsem a recepted szerint a krumplit. A történeted annyira tetszett, hogy grillezett húst sütöttem, persze csak a konyhában, ilyen télvíz idején. A tavaszt idézve sopszkasalátát is csináltam. Finom volt. Legközelebb is az lesz. Zsuzsa.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-12-03 19:22

Kedves Zsuzsa!
Szuper, hogy kipróbáltad! Az meg még szuperebb, hogy neked is bevált a recept. Érdemes elkészíteni egyszer-egyszer, mert ugye nem az a megszokott köret, de mégsem idegenkedik tőle senki, mert abból az imádni való krumpliból van, ami nélkül sokan létezni sem bírunk. :)
Szép estét! Fahéj

Charoite
Charoite Tue, 2015-01-06 17:59

Ebéd óta nassolom is folyamatosan, már nem sok van belőle, nagyon finom lett!!!Köszönöm a receptet! :-)

terranova56
terranova56 Thu, 2015-01-01 09:12

"csináljunk gyorsan francia krumplit... szélsebesen darabolom a hozzávalót" bármilyen szélsebesen is, a recept szerint minimum 1 óra kell az elkészítéshez. "de térülünk, fordulunk, és már hipp-hopp visszük is a terített asztalra a krumplit" a fiúk nagyon-nagyon le lehettek lassulva, hogy nem vették észre, hogy csak 1 óra múlva lett kész a köret

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2015-01-01 21:05

A recept szerint: tepsiben, sütőben ennyi hozzávalóval 1 óra. A térülünk-fordulunk nem egyenlő semmilyen időtartammal, az csak a történet színesítésére szolgál. Mert a Nosalty történetet kér minden recepthez. Írhattam volna azt is, hogy "krumplit akartam köretnek, ez lett belőle", de az ilyen sztorik meg minek. Profi serpenyőben, indukciós tűzhelyen és fél adaggal tényleg nem volt egy óra az elkészítése, de azt hiszem, ezt nem is kéne magyaráznom, úgysem hiszed el. Mint ahogy valószínűleg azt sem, hogy a hozzávalókat viszont valóban szélsebesen tudom darabolni, és erre büszke is vagyok, ebben a félmondatban nem volt költői túlzás. A fiúk védelmében csak annyit, hogy nem nevezném lelassulásnak, ha jót beszélgetnek és elfeledkeznek az időről meg az evésről, hiszen az egész együttlét igen szánalmas, ha csak az a lényege, hogy mikor eszünk már.

terranova56
terranova56 Fri, 2015-01-02 01:53

Nem kötekedni akartam, hanem csak úgy jött, de meg kell mondanom tegnap elkészítettem, mert tetszett a recept, mondjuk maradék sült húshoz ill. malacsülthöz ettük, finom volt. Igazából szilveszterkor kellett volna elkészíteni, amikor a barátaink itt voltak, de szerintem mi is le voltunk lassulva, meg hát a bevett szokás szerinti köretet ettük

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2015-01-02 10:59

Semmi gond. :) Egyébként meg az lenne az igazán jó, ha az egész világ, benne a 7 milliárd lakóval mind le lenne egy kicsit lassulva, mert szerintem ez a pörgés, ami most "trendi", nem vezet sehová. Csak kikészít mindenkit.
Boldog, nyugalmas új évet kívánok!

reka1993
Réka- / reka1993 Fri, 2013-09-06 14:06

Ma megcsináltam és nagyon ízlett! Legközelebb köretként fogom tálalni. Köszönöm a receptet!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-09-01 23:53

Köszönöm az újabb kedves mesét Fhka :))) meg a receptet is! T:)

403
burgonya 1 kg
főzőtejszín 2.5 dl
vaj 5 dkg
1 kávéskanál
bors 1 késhegynyi
szerecsendió 1 késhegynyi
trappista sajt 10 dkg