Forró csokoládé fondant recept

Forró csokoládé fondant
Forró csokoládé fondant
27 perc / előkészület: 15 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (103)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept Gordon Ramsay egyik szakácskönyvéből származik, saját bevallása szerint ez a kedvenc desszertje, nálunk is futó televíziós műsorában is elkészítette már, csak ott vaníliafagyival tálalták. Fontos, hogy csakis nagyon jó minőségű étcsokoládét használjunk hozzá, akkor lesz igazán finom.

A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt 160 fokra állítjuk, a vajat és a csokoládét egy nagyobb, forrásban levő vízzel teli fazék fölé helyezett kisebb lábasban felolvasztjuk, majd a tűzről levéve addig keverjük, amíg egyenletes masszát alkot. 10 percen át hagyjuk kihűlni.
  2. Az egész tojásokat, a tojásfehérjét és a cukrot tegyük egy edénybe, és elektromos habverővel keverjük össze, habosítsuk.
  3. A masszát a hűlő csokoládékeverékhez adjuk, és elkeverjük. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé már ne legyen forró, különben a tojásfehérje kicsapódna. Keverjük hozzá a lisztet és / vagy őrölt mandulát.
  4. A sütőformákba helyezzük a masszát, és 12 percen át sütjük. Tálaláskor egy kevés meggy- vagy áfonyalekvárt teszünk mellé.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 44
össznézettség: 257 815
elküldve: 113
receptkönyvben: 3 832
elkészítve: 125/182
Facebookon megjelent: 1

szakács

Húsosfazék

Mióta szakács: 2008.03.20.
22 recept
hirdetés

Hozzászólások (103)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

-Nono
-Nono / -Nono p, 2016-12-23 19:08

Szia ! szeretném megkérdezni .hogy 2 tojás sárgája vagy fehérje kell bele ..mert itt fehérje van de a Húsosfazék oldalon sárgája van írva ! ? köszi :)

Bóbici
Bóbici cs, 2014-06-19 21:44

Hozzávalók:

100 g vaj
4 ek kakaópor
100 g min. 70%-os magas minőségű csokoládé
2 tojás
2 tojássárgája
120g porcukor
100 g liszt

Gombócka
Gombócka k, 2013-12-31 11:59

Nagyon jó recept, az elmúlt napokba szinte minden nap elkészült :) most is várakozik négy adag a hűtőbe! Köszönet a receptért! :)

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 h, 2013-07-01 13:41

Elkészítettem hétvégén, egyszerűen tökéletes.... Pár órával a sütés elött betettem a hűtőbe így biztosítottam, hogy a közepe folyós maradjon, és valóban bevált... Narancsos csokival készítettem, mellé narancslekvárt, és szeletelt friss narancsot tettem egy kis tejszínhabbal... Imádom. Ez a süti maga a bűn... Egyenes út a pokolba :)

vöröske97
vöröske97 szo, 2013-03-30 23:05

Nekem nagyon finom lett! De 10 perc után már nézegetni kell meg szurkálni amíg tökéletes nem lesz...én muffin sütőben csináltam, és ebből a mennyiségből 6-ot tudtam teletölteni. (amúgy meg szerintem a kakaópor elírás, nem véletlen, hogy nem szerepel a receptben).

Barborka
Barborka sze, 2013-05-15 23:19

Kedves Vöröske!

Szerintem a kakaópor azért lett feltüntetve a hozzávalók között, mert legtöbbször az ilyen jellegű édességek készítésekor a formákat kivajazzuk, és megszórjuk kakaóporral, mielőtt a masszát beleöntenénk. Mivel a megadott mennyiségek 4 főre szólnak, ezért szerepelhet 4 ek kakaópor, hogy egy-egy kanálnyit az említett módon felhasználjunk.

További jó sütögetést! :)

Galagonya2
Galagonya2 v, 2013-03-03 21:17

Jelentem, hogy mindent a receptben leírtak szerint csináltam, és.... tökéletes lett! :-) Pontosan 12 percig sütöttem, a közepe folyós lett, a külső része tökéletes tészta.

Kynee
Kynee / Kynee h, 2013-12-09 05:03

Én néztem el sorry. :) A szakács meg elírta. A saját oldalán (meg mindenhol máshol) 100g csokit írnak ebbe a receptbe.

KissQkta
KissQkta / KissQkta v, 2013-02-17 17:58

Megnéztem az eredeti receptet Gordon Ramsay-nél. 7,5 cm átmérőjű formát ír, azt kell kb 12 percig sütni. Fele ekkora mennyiség fér a 4 formába. Szerencsém volt, mert kaptam ekkora teflon szufléformát. A formát ki kell kenni egy kevés vajjal, és utána a kakaóporral beszórni a forma belsejét. Nagyon finom lett! Igaz egy kicsit bizonytalan voltam a 12. percnél, és tovább hagytam bent. Nem kellett volna! 160 légkeverésen 7,5 cm-es formában elég a 12 perc sütés.

karajster
karajster v, 2012-11-04 19:41

Már rengeteszer készítettem ezt a sütit. Imádom. Kakaót már az elejétől kezdve elfelejtettem beletenni, úgyhogy azzal nem szoktam törődni. Az a tapasztalatom, hogy csak őrölt mandulával nem lesz olyan jó az állaga. Viszont nagyon jót tesz az ízének. Úgyhogy fele-fele arányban használom a mandulát a liszttel. Én szoktam bele rakni szerecsendiót (jó sokat) vagy éppen chilit.. vagy fahéjat.
A csokit mindig forrón öntöm bele, soha eddig még nem csapódott ki a tojás.
Tojás sárgájával vagy fehérjével vagy mindkettővel is sütöttem már... semmi különbséget nem tapasztaltam.

Bogica
Bogica szo, 2012-08-11 15:34

Kedves Húsosfazék!

Elektromos sütőben alul-felül sütőállásban kell sütni? légkeverésesen? A kakaóport mikor keverjem a sütibe?
Nagyon szép a képen, de így én sajnos - mint tapasztalatlan "szakács" - nem tudom elkészíteni :-(
Köszi,
Bogi

annazsofi
annazsofi / annazsofi cs, 2013-08-22 14:04

Én is megsütöttem, nekem is muffinformáim vannak csupán.Ráadásul gázsütőm, amit eléggé macerás megfelelő hőfokra állítani.Nagyon szuper lett a süti,a 10 éves unokám választotta ki a receptet, ketten készítettük el.Figyeltem az üvegen keresztül a muffinok emelkedését, s nem vártam meg míg teljesen száraz a tetejük.Tényleg "folyós" lett a közepe.De ha nem lesz folyós, akkor is finom!
A baj csak az, kicsi az adag, duplázni kell a hozzávalókat még egy 4 tagú család esetében is.A kakaóport én sem tettem semmibe...

Bogica
Bogica k, 2012-11-27 23:09

a szakács egyetlen egy feltett kérdésre sem válaszolt.. érdekes..

KCK
KCK cs, 2012-02-16 16:35

Hmmmm:) Chocolat Fondant:)Imádom. Ezt fogom holnap estére elkészíteni a barátainknak:)
Hozzá egy jó vörösbor:)

Timkó
Timkó szo, 2012-03-10 22:31

Én is megsütöttem, de nekem 160C-on nem sült meg. Kb. 15-20 percig sütöttem és mikor kivettem a formából szétfolyt, mert még a külseje sem szilárdult meg. A forma nálam egy teás csésze volt, ami méretre hasonlít a szuflé formához. Egyébként nagyon ízlett mindenkinek én vanília fagyival tálaltam. Legközelebb megpróbálom egy kicsit nagyobb hőfokon és legfeljebb kevesebb ideig sütni. Több helyen 200C-ot vagy még magasabb hőfokot írnak.

Laura36
Laura36 / Laura36 k, 2011-11-15 10:53

Szerintem nagyon jó a recept, igaz én a sütésnél kicsit trükköztem: először a sütő aljába tettem a sütiket, és amikor már kezdett egységesen megszilárdulni (mármint csak a külseje) akkor a sütő tetejébe tettem, és így a tetején ropogós réteg lett. Belül pedig nagyon jó folyós maradt. :)

editg
editg v, 2011-10-16 13:45

Ma megcsináltam, néhány hozzászólás ötleteit felhasználva (narancshéj, dió-liszt keverék, forma kikenése). Tökéletesen sikerült, olyan finom lett, hogy a férjem, aki nem kedveli a csokis sütiket, két adagot is evett. Én dió fagyival tálaltam, isteni volt! Egy hibája van, hogy bár dupla adagból készítettem, így is csak 10 db formát tudtam megtölteni. Nagyon kedvelem ezt az oldalt, gratulálok hozzá, áttekinthető, rengeteg tartalom van benne. Köszi :)

szandusho
szandiika / szandusho szo, 2011-08-13 17:36

Ma sütöttem meg a 4. adagot 2héten belül. Valami isteni ez a süti. Az első 3 adagot muffin formában készítettem, így 1 adagból 12 db lett, igaz a közepe nem volt folyós de egyből elkapkodta mindenki.:)
Ma már egyből dupla adagot csináltam rendes kerámia soufflé formában.Nagyon finom folyós lett. 12 percig sütöttem akkor kivettem 1 db-ot, hogy megkóstolja apukám, de szétfolyt, úgyhogy még visszatettem és így összesen 15 percig sütöttem,és így is a közepe nagyon finom folyós volt és nem esett szét.:) Összesen 8 formát tettem tele.
Amúgy én a 2tojás+2tojássárgája recept alapján sütöttem,de előtte már csináltam a 2tojás+2tojásfehérje alapján,nekem mind a kettő ízlik: )
Köszönöm szépen, Szandi:)

vegalina
vegalina szo, 2011-07-23 22:05

Pár perce nyeltem le az utolsó falatot ebből a sütiből, úgyhogy gondoltam, én is megosztom a tapasztalataimat. Mivel kis kerámiaformák nincsenek még itthon, én is muffinsütő formában sütöttem, és egy picit hamarabb is vettem ki, mert sejtettem, hogy a közepe így hamarabb meg fog sülni. Sajnos így (11 perc sütés után) sem lett folyós a belseje, de legközelebb már a jó formában fogom csinálni. Amúgy nagyon finom lett, könnyű, jó minőségű tésztával. Férjem kettőt is evett belőle egymás után, pedig nem is szereti az ilyen csokis cuccokat.

beszterga
beszterga szo, 2011-07-23 15:04

Ezt az édességet először 10 éve ettem New Yorkban és azóta sem tudtam elfelejteni. Sok helyen kerestem, de sehol nem volt a menüben, így nagyon nagyon megörültem, amikor itt megláttam. Mindjárt el is készítettem. Ez az a süti, ami bármilyen ünnepi alkalomnak a fénypontja.
Azóta sokszor megsütöttem már mindenfajta variációban, és az a tapasztalatom, hogy tényleg isteni mandula vagy dióőrleménnyel helyettesítve, de ilyenkor ahhoz, hogy szépen egyben ki lehessen venni a formából, meg kell várni, míg valamennyire kihűl, ráborítani a tányérra, és utána annyira betenni a mikróba, amíg megint fel nem púposodik a közepe (max 1 perc). Nem kell félni a mikrózástól, nem szárad ki.
Lehet muffinsütőben is sütni - akkor több, mint 4 süti lesz, mert egy ujjnyit hagyni kell a szélétől, hogy ne másszon ki a formából.
Legjobb, ha valamilyen savanyú lekvárt tálalunk hozzá.
Még egyszer nagyon köszönöm a receptet Húsosfazék!

virág70
virág70 v, 2011-06-26 10:57

 Sziasztok! én azelőtt kezdtem el csinálni a sütit mielőtt elolvastam volna a hozzászólásokat.a recept szerint csináltam és teljesen jó lett!! Ha nincs akkora nyüzsi a konyhában körülöttem akkor a belseje is folyt volna! Szóval jó a recept. Üdv

gagyika56@freemail.hu
gagyika56@freemail.hu cs, 2011-04-21 19:49

sziasztok,nem olvastam végig a hozzászólásokat,de jó lenne tudni,hogy mit csináljak a 3 kanál kakaóporral,mert azt nem írtad le?
én már többször megcsináltam és a lisztet és a mandulát fele fele arányban tettem bele és úgy jó ett.
üdv

Erika......
Erika...... cs, 2011-03-03 20:30

Hello,

Igen, kerekedett már vita e körül a recept körül, velem. De az oldal nagyon kedves módon nem szándékozott a negatív véleményt a hozzászólások között meghagyni. Ez a recept, mint már írtam régebben, azért nem sikerül sok mindenkinek - és ahogy látom egyre több embernek -,mert egyáltalán semmi köze az eredeti sütihez. De ezzel újabb okot adok a vitára. Szóval csak annyit, hogy nem ezt a receptet kell kipróbálni, mert köszönő viszonyban sincs azzal, amilyennek kéne lennie.

Üdv,
Erika

timihugi
timihugi cs, 2011-02-24 18:15

sziasztok
Én nagyon szeretem ezt a receptet, általában tojásfehérje helyett én is tojássárgáját teszek bele és így krémesebb. Viszont sehogy sem marad folyós a közepe...Sokadjára próbálgatom, mindig egyre hamarabb veszem ki de vagy az egész folyós lesz, vagy azonnal megsül a belseje. Egyelőre csak muffin sütőformában próbáltam, de azért így is elég finom. :) Persze szerintem ahhoz ,hogy rendes mennyiség kijöjjön, szerintem legalább kétszer ennyi adagot kéne csinálni.
Legutoljára gondoltam feldobom egy kicsit, ha már a közepe úgysem lesz olyan "izgi" és reszeltem bele narancsot és tettem bele fahéjat. Így talán még jobban ízlik.

Boribon
Boribon / Boribon h, 2011-02-14 05:57

A belseje ugy lesz folyos, hogy a meg nyers masszat a formaban hutobe kell tenni egy kis idore (kb 1 ora), es ezutan sutjuk. Valoban csak rovid ideig, ezert a kulseje mar megsul, de a belsejenek nem lesz ideje teljesen felmelegedni, csak elolvadni. Igy folyekony marad.

Gömböcz Zsoltné
Bloemcake / Gömböcz Zsoltné szo, 2011-02-05 10:40

Sziasztok!
Többször próbáltam elkészíteni, az íze isteni, de a belseje soha nem folyik. Ha tovább sütöm, akkor a belseje is ugyanolyan lesz mint a külseje. Ha rövidebb ideig akkor meg olyan a belseje mint a nyers tészta. Mit rontok el????

daniella.szabolcs
daniella.szabolcs v, 2010-11-21 20:16

Azt meg tudja mondani valaki,h akkor is folyik majd a csoki belül,ha már kihűlt?tehát eltudom készíteni előre, persze nem napokkal,de 1-2 órával?

öregnémber
öregnémber v, 2010-11-14 18:14

Megcsináltam! De valamit bizti elrontottam, mert csak kikanalazni lehetett a formából. Ízre nagyon finom lett de max. 2 mm-es lett a kéreg körülötte, legközelebb megpróbálom 15 percig sütni. Minden esetre köszönöm a receptet és a segítséget :)

öregnémber
öregnémber v, 2010-11-14 14:25

Te vagy a megmentőm, nagyon köszönöm a gyors válasz, máris állok neki így még ebéd után kész a desszert :)
Üdv: Zsuzsa

579