Feketeerdő-torta Beccától recept

Feketeerdő-torta Beccától
Feketeerdő-torta Beccától
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a tortát rendelésre készítettem, egy kedves baráti párnak! A visszajelzésük nagyon pozitív volt, tetszett nekik kívül-belül! :) Csak ajánlani tudom, mert nem bonyolult, aránylag hamar megvan, és egyszerűen gyönyörű lesz ez a torta, a hófehér tejszínhab, a fekete étcsoki és a bordó meggy színeitől! :)

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A meggyes krémhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínhabos-meggyes torta, meggyes-csokis piskótatorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Piskótát sütünk: 6 tojássárgáját felverünk (kézi robotgéppel) 3 ek vízzel és 4 ek cukorral. 6 tojásfehérjét felverünk (állványos robotgéppel) 1 csipet sóval és 4 ek cukorral + 1 vaníliás cukorral. Egy tálba teszünk fél cs sütőport, 5 ek lisztet, 2 ek étkezési keményítőt, 2 ek keserű kakaóport; összekeverjük.
  2. A lisztes alapanyagot hozzászitáljuk a tojássárgájás krémhez, nagyjából elkeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérje 1/4 részét, és elkeverjük kézi robotgéppel. A többi tojáshabot már egy műanyag fakanállal, kézzel keverjük óvatosan hozzá.
  3. Kerek tortaforma aljába vágjunk sütőpapírt, és öntsük bele a piskótamasszát. 220 fokos, előmelegített sütőbe tegyük, és 5 perc múlva vegyük le a hőfokot 180 fokra. Tűpróbáig süssük.
  4. A meggyet lecsepegtetjük szűrőn, felfogjuk a levét, és főzünk belőle pudingot. (Tej helyett befőttlevet használunk, de ugyanúgy készül, mint a mezei puding.) Összekeverjük a meggyel és a fahéjjal, hűlni hagyjuk.
  5. A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, és betöltjük a tölteléket, méghozzá úgy, hogy az alsó lapra belülről kifelé haladva körökben tesszük a meggytölteléket, és a tejszínt, a 2. lapra pedig pont fordítva, a tejszínnel kezdek, és kifelé haladva meggytölteléket teszek, szintén kör alakban (mint a céltábla). Ezt azért így, hogy szeletelésnél sakktábla mintázatot adjon ki. A meggyeset kiskanállal rakosgassuk rá, a tejszínt meg habzsákból is nyomhatjuk. (Kb. 1,5 dl felvert tejszín ment bele. Plusz még kellett a díszítéséhez is kb. 2 dl-nyi.)
  6. A szélét bevonjuk csokidarával ("egérkakival") :D, mégpedig oly módon, hogy fogjuk bal tenyerünkkel a tortát az aljánál, egy tálca fölé tartjuk alacsonyan, és egy másik tálból pedig finoman dobáljuk rá a jobb kezünkkel a csokidarát. Ami lepotyogott, azt felfogta a tálca. Összegyűjtjük, és ismét szórjuk az oldalára, közben forgassuk, amíg körbe nem ér.
  7. A tetejét osszuk 12 részre, habrózsákat nyomjunk rá. 12 szem meggyet vegyünk ki a befőttesüvegből, jól csepegtessük le, több szalvéta közé tegyük, forgassuk, hogy felszívja a nedvességet róla (különben beszínezné maga alatt a tejszínhabot, és az nem mutatna valami jól).
  8. A tetejére: sűrűre olvasszunk csokit (kevéske olajat tegyünk csak hozzá), majd egy fémtepsibe simítsuk 1-2 mm vastagon, és dugjuk be a hűtőbe dermedni. Miután megkeményedett, egy spaklit toljunk végig rajta, és ilyen érdekes alakú csokidarabok születnek! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 29
össznézettség: 74 278
elküldve: 49
receptkönyvben: 512
elkészítve: 35/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Becca és a sütik

Mióta szakács: 2011.10.30.
1 recept

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ditke62
Ditke62 cs, 2016-06-30 22:24

A piskóta nekem is lapos maradt, így még egyszer nekifutottam... így mindkét lapot kettévágva kaptam 4 réteget. Kóstolni holnap fogjuk...

Bianka0405
Bianka0405 p, 2014-03-07 12:48

Azt nemtudnäd megmondani,hogy kb milyen magas lesz? mert nekem egy kicsit szélesebb a formám :/

Fortuna25
Fortuna25 k, 2014-01-28 09:05

Szia Becca!! A blogodról sorra sütöm a tortáidat, egyszerűen fantasztikusak!!!! Nagyon ügyes vagy!!! Az íze mindegyiknek isteni, bár még kicsit gyakorolnom kell. hogy olyan szépek legyenek mint a tieid, de nem adom fel!!:-) Lenne egy kérdésem a fehércsoki- mousse tortáddal kapcsolatban: az olvasztott csokit felforralt tejszínhez kell adni, vagy az maradhat szobahőmérsékletű? Köszike előre is!! Várom az újabb tortáidat!:-)

b_rozsavolgyi
b_rozsavolgyi sze, 2013-05-01 00:52

SOS! Nem ellenőriztem 100%-osan a receptet és nincs keményítőm!!!! Most mit csináljak? Mit tegyek bele helyette?

Emke27
Emke27 h, 2013-03-04 20:54

A recept szuper! Köszönet érte! Már több alkalommal elkészítettem és mindig nagyon finom és szép lett!

helada
helada v, 2012-09-23 19:30

Én eddig azt hittem nem szeretem a fekete erdő tortát, de megsütöttem ezt,és most kiderült, hogy mégis szeretem, mert ez nagyon finom!

lang111
lang111 szo, 2012-05-05 20:18

Nagyon fincsa lett a szósz meg minden, csak lapos mint egy tetű pedig 40 percig a sütő közelébe sem mentem, úgyhogy 2 szintes lett csak, a tejszínhabom meg összeszottyadt:S Biztos a melegtől.
De azért el fog fogyni.:)Szeretjük

meryenn2
meryenn2 v, 2012-04-01 14:08

Nagyon szépen köszönöm a receptet, isteni lett:) Gratulálok!

timicu
timicu p, 2012-02-10 22:42

Megsütöttem anyukám szülinapjára és mindenkinek nagyon ízlett! Annyira ,hogy ismét sütnöm kell! Köszi a receptet!

becca25
Becca és a sütik / becca25 szo, 2012-02-11 16:33

Nagyon szívesen! Örülök, hogy ízlett! Köszönöm mindenkinek a pozitív visszajelzést! :) Én is megsütöttem újra a múltkor, és tényleg nagyon finom, könnyű torta, csak ajánlani tudom!

dallam'75
dallam'75 szo, 2012-03-17 21:47

Becca van egy adag 25 dkg mascarponem szted hogy lehetne belevenni a tortádba? :) Keverjem a tejszínhabhoz?

becca25
Becca és a sütik / becca25 v, 2012-03-18 09:45

Dallam! Szerintem nyugodtan beleveheted! Kicsit utánanéztem neten, hogyan működik a dolog, mivel nincs sok tapasztalatom a mascarpone krémsajttal - csak tiramisuhoz használtam. Amit ajánlanék (nem a reklám helye), a hulala növényi alapú tejszínt, mert azt jó masszívra fel lehet verni, és 100%, hogy nem fog összeesni! Tehát javaslom, verd fel a tejszínt (3 dl-nyi szerintem elég lesz), majd keverd ki a tejszín egy részével a mascarponé-t (lazítsd fel vele), utána a maradékkal. Mézet is tehetsz bele, ha szeretitek, vagy porcukorral édesítsd. Remélem tudtam segíteni!

dallam'75
dallam'75 cs, 2012-02-09 15:41

Szia! Kérdésem a tejszínt csak simán felverem és kész? Nincs benne valami fixáló, hogy a külső réteg ne essen össze? Hulala mehet szted?

dallam'75
dallam'75 szo, 2012-02-11 14:03

Holnap csinálnám fontso lenne a válasz...Vagy valaki aki már megcsinálta help:)

becca25
Becca és a sütik / becca25 szo, 2012-02-11 16:32

Nem szoktam a Hulalához fixálót tenni, elég keményre fel tudom verni a robotgéppel! :) Viszont, jó, ha a tejszín előtte a hűtőben volt, tehát hideg, és ne verd túl sokáig, mert kicsapódhat belőle a zsiradék! És persze túl lágy se legyen... Ki kell kísérletezni! Jó sütést kívánok! (még valami: ha tesztek a piskótájába kb. 0,5 dl étolajat, sokkal finomabb, puhább lesz)

M.Era
M.Era / M.Era p, 2012-01-27 23:13

Szia !
Megsütötte a lányom csak kicsit segítettem :), hát azt kell mondanom igazán finom és belül tényleg látszik a minta az íze ISTENI és nem is olyan nehéz elkészíteni igaz én több tejszínt használtam és habfixálót is tettem bele de ez tényleg ízlés dolga.Köszönöm ezt az isteni receptet mindenkinek ajánlom.
Erika

Ajandek
Ajandek / Ajandek h, 2012-01-23 17:22

Szia.
Megsütöttem a recepted alapján a tortát, és remekül sikerült.
Kinézete, íze mmmmmmmmmmmmmm :-)
Köszönöm Neked a receptet!
üdv
Évi

szgigi1
szgigi1 v, 2012-01-15 18:49

Szia! Ezt készítettem magamnak a szülinapomra, és isteni finom lett!!! A vendégek is le voltak nyűgözve, hogy mennyire könnyű, és egyáltalán nem tömény. Köszönöm a receptet!
Üdv, Ági

becca25
Becca és a sütik / becca25 szo, 2011-12-10 10:56

Kedves Varadizsike!
Örülök, hogy nagyszerűen sikerült a torta! Ez nem csak Neked öröm, de nekem is ! :)
Piroska76!
Sajnos nálam is elő szokott fordulni, hogy nem sikerül a piskóta... Az okát én sem tudom mindig. (legtöbbször a sütő hibája, legalábbis azt mondom :D) A meggylé, ha nincs fél liter, az még jó is, legalább sűrű lesz a meggyes krém, biztosan nem folyik ki a piskótarétegek közül! Az a legjobb, ha 3-4 dl-nyi meggylevet használsz fel 1 csomag vaníliapudinghoz! (Ha mégsem lenne annyi, önts még hozzá ivólevet, vagy vizet!) :)
További szép napot Mindenkinek!

Piroska76
Piroska76 p, 2011-12-09 21:41

Sziasztok!
Én is megsütöttem a tortát,de sajnos nekem nem lett magas.Mikor a sütőben volt még tök szép volt,de aztán összeesett,pedig ki sem nyitottam a sütő ajtaját.Így sütöttem egy másik 6 tojásos tortát/ami egy kicsit magasabb lett/és a kettőből csináltam egyet.Az ízét még nem tudom milyen,mert csak holnap vágjuk fel.Egy kérdés:ha a meggylé nincs fél liter,mint ami a pudinghoz kell,akkor mit rakjak hozzá,tejet?
Köszi előre is a választ.

dallam'75
dallam'75 v, 2012-02-12 15:39

Piroska kezet foghatunk-dettó a tortám úgy sikerült mint neked. Sütőben gyönyörű, kivéve meg összeesett :( Most ugrok neki én is a második körnek....evvan.

meryenn2
meryenn2 v, 2012-04-01 12:03

Én az vettem észre nem mindegy milyen a sütőpor. Van amivel nekem is összeesik, van amivel szépen fenn is marad.Nem reklám, de nekem a haas márka vállt be.

dallam'75
dallam'75 v, 2012-02-12 23:18

Újra megcsináltam, megint alacsony lett. Nem értem, hol lehet a gubanc...De kettőből lett egy :)

becca25
Becca és a sütik / becca25 h, 2012-02-13 09:08

Huhha... Nekem bevált ez a piskóta recept, nem tudom, mi lehet a gond... Most szombaton is sütöttem piskótát, kettőt is egyszerre! Sült 220 fokon 5 percet, majd 180 fokon 30-35 percet, szép nagyra megnőtt a sütőben, lekapcsoltam, és hagytam félig nyitott ajtónál hűlni a sütőt, persze 1-2 cm-t összébbment a piskóta, de még úgy is magas maradt. Nem szabad rögtön kivenni és hidegre tenni. És persze tilos sütés közben nyitogatni a sütő ajtaját. :) Más ötletem most nincs...

dallam'75
dallam'75 h, 2012-02-13 11:40

becca biztos hogy 26 cm-s a formád?, másra már nem tudok gondolni, csakhogy ehhez a formához kevés az anyag. Amugy közben elkészült, és isteni finom, a recept marad, max. veszek egy kisebb formát :)

becca25
Becca és a sütik / becca25 h, 2012-02-13 17:18

igen, 26-os! Így szól a recept: 6 tojássárgáját felverünk (kézi robotgéppel) 3 ek vízzel és 4 ek cukorral. 6 tojásfehérjét felverünk (állványos robotgéppel) 1 csipet sóval és 4 ek cukorral + 1 vaníliás cukorral. Egy tálba teszünk fél cs sütőport, 5 ek lisztet, 2 ek étkezési keményítőt, 2 ek keserű kakaóport; összekeverjük.
Tehát vizespiskóta, és 9-cel kell számolni: 6 tojás+3 víz=>9, 4+4+1 cukor=>9, 5+2+2 liszt-kakaó-keményítő=>9. Mindenből 9-et kell tenni (tojás, cukor, liszt). Nem tudom, ez mennyire érthető? :S Én így tanultam meg a piskótasütést.

varadizsike
vzsike / varadizsike sze, 2011-11-23 19:12

Szia! Megsütöttem a tortát, egyik kollégám szülinapjára, nagyszerűen sikerült, az összes elfogyott. Ezen túl én fogom sütni a családi szülinapokra. Marad a tradíció csak a cukrász változik. Köszi

kisfruzsi
kisfruzsi / kisfruzsi p, 2011-11-11 14:50

Becca,
gyönyörű ez a tortád is! A blogodon található Milkatortáról szeretnék kérdezni: Nekem 26 cm-es a tortaformám, akkor milyen mennyiségekkel számoljak? Egyszerűen gyönyörű az a tortád és az apósom szülinapjára muszáj megsütnöm!!! Tudnál segíteni a mennyiségek átszámításában?

becca25
Becca és a sütik / becca25 p, 2011-11-11 19:09

Kisfruzsi! Köszönöm a dicséretet! :)
Ha 26-os a formád, akkor a piskóta: 6 tojáshoz 3 ek. víz, 8 ek. cukor, 1 van. cukor, 5 ek. liszt, 2 ek. étkezési keményítő, 2 ek. keserű kakaópor, 2/3 sütőpor.
A krém szerintem maradhat ennyi, így is nagyon krémes volt a milkatorta. De ha szeretnéd, hogy sok krémje legyen, tegyél bele 3 csokipudingot kb. 7-8 dl tejjel megfőzve (hogy sűrű legyen, ne follyon), 1,5 tábla csokit beleolvasztassz, és ízlés szerinti cukorral édesíted (a csoki miatt nem sok kell, úgy 5-6 ek-nyi). A tejszín meg kb. 3 dl-nyi felverve, és összekeverve a kihűlt pudinggal.
Kellemes tortasütést kívánok! :) Apósodat meg isten éltesse! (szerencsés, hogy ilyen menye van)

varadizsike
vzsike / varadizsike h, 2011-11-07 14:11

Gyönyörű, igazi alkotás! Nálunk ez a kedvenc, nagyon szeretek sütni, de a családi szülinapokra mindíg a cukrászdából vettem. Ez a recept az, amit kerestem, szerintem ez ugyan olyan finom, sőt még jobb is mint a cukrászdai. Úgy döntöttem kipróbálom. Köszi!

becca25
Becca és a sütik / becca25 v, 2011-11-06 14:07

Köszönöm! :)
Sajnos nincs képem a belsejéről, mert rendelésre sütöttem, és az illetők, akik kérték, nem fotózták le... De ha készítek magunknak is (ami 1000%), akkor lefotózom belülről, hogy jól látszódjon a sakk-mintázat! ;)
Körülbelül ilyesmi lehetett egy szelet:
http://i191.photobucket.com/albums/z37/Mohapekseg/Tortak/Feketeerd-torta... (ezt Mohánál találtam).
És a töltelék betöltését meg így kell elképzelni: http://3.bp.blogspot.com/_CPEG_89ly_U/TAEbFaNKy8I/AAAAAAAAAqk/4sMgsbgTgM... (ezt Kricky-nél láttam).

szeag
Sz. Ági / szeag szo, 2011-11-05 17:23

Nagyon szép. A belsejéről nincs kép?, szívesen megnézném. Biztos belül is gyönyörű.

szeag
Sz. Ági / szeag v, 2012-03-18 18:17

Nahát, ezt a véletlent, pont tegnap sütöttem meg! Pont ilyen lett, mint a tied, és finom is, bár a tejszínből nekem már nem telt habrózsára, de sebaj. Fogom még sütni, az biztos.

450