Farsangi fánk recept

Kalória?
Farsangi fánk
Farsangi fánk
receptkönyvben hozzászólások (220)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nagyon unja az egész család a sok ünnepi húsos kaját. Holnap kezdődik a farsang, így egy kicsit előre vagyunk, de mindenki imádja a forró fánkot. Ki dzsemmel, ki porcukorral, ki a leves után, ki csak desszertnek vanília vagy csoki pudinggal.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, szalagos fánk
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, egy csipet sót, majd beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a rumot, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, és a meleg tejet. Fakanállal jól összedolgozzuk.
  2. Addig verjük a fakanállal, amíg a tészta kifényesedik, és hólyagos nem lesz. Ekkor már elválik az edény falától és lejön a fakanálról is.
  3. Kicsit meglisztezzük a tetejét, és letakarva kétszeresére kelesztjük.
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk.
  5. Kézzel szépen széthúzogatjuk, kb másfél ujjnyi vastagságúra.
  6. Fánkszaggatóval, vagy nagy szájú üvegpohárral kiszaggatjuk.
  7. Mire az olaj felforrósodik, addigra másodszorra is megkel a tészta.
  8. A forró olajba tesszük a fánkokat. Nem sokat egyszerre, mert sütés közben megnőnek.
  9. Azonnal fedőt teszünk rá és kb 2 percig fedő alatt sütjük. Ha az olaj nagyon forró, lejjebb vesszük, mert nagyon gyorsan megpirul, és akkor nem sül át. Ha világos piros, gyorsan megforgatjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Ekkor lesz szép szalagos a fánkunk.
  10. Bő olajban süssük, mert ha kevés olajat használunk, nem tud úszni az olajon, és nem lesz szép.
  11. Forrón meghintjük porcukorral, és gyümölcsdzsemmel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
nézettség: 257 111
elküldve: 36
receptkönyben: 3 215
elkészítve: 99/162
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

Hozzászólások (220)

Petrás
Petrás / Petrás szo, 2015-01-10 16:09

Szuper recept! Nem volt itthon rum, de azért rum aromát és vanília aromát tettem bele. :) Gyönyörű szalagosak lettek, pedig féltem kicsit, mert egy korábbi próbálkozásom egy másik recepttel kudarcba fulladt. Akkor a közepe nem sült meg ,szalagos se lett.. Szóval abszolút sikerélmény, nagyon örülök! :)

IldiQ
IldiQ / IldiQ szo, 2014-04-26 20:32

Ebből az adagból nekem nagyon sok fánk lett, olyan 65-70 darab, és elég nagyok is. De nagyon finom :) szerintem holnap el is fogy az egész :)

pinky_s
pinky_s h, 2014-02-10 23:27

Mikor bejelentettem, hogy fánkot akarok csinálni, a barátom reakciója az volt, hogy nem fog sikerülni, otthon nem lehet fánkot csinálni! Mert ő csak a boltit ismeri...aztán mikor kész lett azt mondta, ez a legfinomabb dolog, amit valaha sütöttem. :)
Azt szeretném megkérdezni (bocsánat, ha már kérdezték, olyan sok komment van!), hogy miért húzogatni kell a tésztát nyújtás helyett? Anyukám simán sodrófával szokta nyújtani. Olyan érdes, nem egyenletes lett így a felülete. Nem mintha olyan sokat rontott volna rajt, csak érdekel. Köszönöm a receptet.

Viri1
Viri1 v, 2014-01-05 17:30

Én porélesztővel csináltam, rum nélkül, és cukrot is csak annyit tettem bele, amivel az élesztőt futtattam, így is
nagyon finom lett, köszönöm a receptet!

Echan
Echan / Echan szo, 2013-07-27 15:32

Épp az imént lett kész, de én csak a fele mennyiséggel dolgoztam, kenyérsütőgépben dagasztottam. Finom, könnyű fánkok lettek, jól feljöttek és szalagos is lett. Fontos, hogy miután átgyúrjuk hagyjuk meleg helyen újra kelni, különben a tészta nehéz lesz és ragacsos. Ugyanígy kell eljárni amikor a maradékot gyúrjuk össze újra. Én egy tálban a sülő fánk mellé tettem kelni a maradék tésztát miután összegyúrtam, így hamar megkelt újra. Rumaromát használtam a csomagoláson javasolt 2 evőkanállal fél kiló liszthez, de soknak találom, elég 1 evőkanál is.

ancymancy
ancymancy / ancymancy cs, 2013-03-21 20:11

Hát, másodszori nekifutásra isteni lett. Első fánkom készítése alkalmával a recept szerint készítettem. Nem sült meg az istennek sem, állíthattam a lángot kisebbre, nagyobbra, ragacsos maradt. Most nem gyúrtam át, kiborítottam a tálból, ellapogattam, szaggattam, sütöttem. Szalagos nem lett, de lehet hogy azért, mert mini-fánkokat csináltam, nem olt nagyobb szaggatóm, csak pogácsa méretű. :) Pohárral nem szeretek szaggatni :) Könnyű, átsült, isteni finom fánkok sikeredtek. Hatalmas adag lett a mennyiségek feléből is. A maradék tésztát összegyúrtam, szaggattam megint, és olyan ragacs lett mint az első....talán az átgyúrás miatt? Sosem tudm meg, mert nem kísérletezek többet. :) köszi a receptet, igazi sikerélmény :)

imola41
imola41 szo, 2013-03-09 16:19

A tojásoknak csak a sárgáját kellene beletenni és nem forrón, hanem kihűlve kell porcukorral behinteni, így nem ázik el a fánk az olvadó cukortól.

karsary
karsary h, 2013-02-18 12:05

Sziasztok!

Én már többször e recept alapján készítettem el a fánkot és nagy sikert aratott a családban :-)

Amit legutóbb változtattam rajta, megfogadtam a fánkkészítés praktikáit, tehát:
- minden alapanyag szobahőmérsékletű,
- átszitáltam a lisztet,
- a tojásoknak csak a sárgáját használtam fel,
- a fánkokat kiszaggatva, letakarva is pihentettem kb. 15 percig.

titty27
titty27 / titty27 p, 2013-02-15 16:30

Az enyém nem kelt meg, de nem baj. Ráadásul vékonyra nyújtottam, így töltött fánk lett belőle. :) Köszi a receptet! ;)

ancymancy
ancymancy / ancymancy k, 2013-02-12 12:28

Aaaaa....nekem egyenlőre kel a tészta, de kicsit fura, ragacsos, nehéz tésztának tűnik, legalábbis a mamáméhoz képest. Remélem jó lesz, nagyon izgulok, lehet hogy valamit elrontottam :(

janumet
janumet cs, 2013-01-31 10:46

Ha fánk akkor csak is ez a recept jöhet szóba.Évek óta bevált recept, mindig garantált siker.Csak ajánlani tudom.
Marika, köszönöm!

bmbe
Bejja / bmbe h, 2013-01-07 21:46

Kedves Mária!
Nagyon köszönöm ezt a finom receptet! Tényleg nagyon finom, könnyű, nem zsíros!
Na de, hogy 1 kiló liszt 4 főre?
Fél adagot csináltam, öten estünk neki, faltuk, mert olyan isteni volt.. de a fele így is megmaradt :-)
Köszönöm, köszönöm!!

sizsofi
sizsofi szo, 2012-07-21 22:01

Én is megcsináltam, nagyon finom lett. De nem értem, mit rontottam el, hogy nem lett szalagos?

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 cs, 2012-07-26 19:00

Szia Zsófi! igazából nem rontottál el semmit, mert van amikor nem sül tökéletesen szalagosra. Bő olajban kell sütni, jól eltalálni az olaj hőfokát, és fedő alatt sütni az első oldalát. Gyakorlat teszi a mestert , legközelebb biztos sikerül szalagosra sütni.

Bóbici
Bóbici szo, 2012-04-14 19:34

Kedves Marika!

Szuper a recept, már többször elkészítettem, de elsőre belefutottam abba, hogy kimaradt a cukor, mivel csak a hozzávalóknál szerepel, az 1. lépésben nem. Ha esetleg javasolhatom, akkor az 1. lépésbe a többi hozzávalóhoz is tedd be a cukrot :-) Nem dráma, ha kimarad, de azért jobb, ha édesebb a tészta :-)

mézédes
mézédes k, 2012-03-27 15:09

Nagyon könnyű, nagyon finom! El sem hiszem, hogy ezt én sütöttem....Köszönet a receptért!

Forraltbor
Forraltbor k, 2012-03-06 21:30

Hatalmas siker volt életem első fánkja, e recept alapján készültek!! Köszönöm!

Kalritka
Kalritka cs, 2012-03-01 09:37

Kedves Mária!

Elkészítettem és nagyon szuper lett! Máskor is csinálok még! :)

macsek79
macsek79 h, 2012-02-27 19:43

Kedves Mária!

Ez nagyon szuper recept!Elkészítettem vasárnap és nagyon ízlett a családnak!7 éves kisfiam azt mondta:Anya, te arra születtél,hogy fánkot süssél!
Köszi a receptet!!!!

Ági

Trixi63
Trixi63 v, 2012-02-19 17:09

Kedves Marika!
Ebből a mennyiségből kb. hány darab fánk lesz?
Köszönöm a válaszod előre is.
Üdv. Trixi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 h, 2012-02-20 14:16

Szia Trixi!
Nekem 18-20 db szokott lenni belőle, de a mennyiség függ a szaggató nagyságától, és atól mennyire húzod szét a tésztát! Üdv Marika

Marticsi
Marticsi szo, 2012-02-18 13:33

Nagyon isteni fimon!!!!! Én ma sütöttem meg, teljesen gyakorlatlan fánk sütőként, de szuper lett!!!!!!!

mkmkmk
mkmkmk k, 2012-02-14 13:19

Sziasztok!
Ma mindenképpen kipróbálom, de sajnos nincs rendes rum itthon, csak fehér rum. Az is jó lehet vajon, vagy lehetne vmilyen más alkohollal helyettesíteni?
És porélesztővel is jó lesz? Az nem baj, ha nem futtatom meg, ugye? Kenyérsütőgépben tervezem kidagasztani.
Köszönöm!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 k, 2012-02-14 20:00

A szárított élesztő is nagyon jó bele, csak ehhez a liszt mennyiséghez két tasakkal használj!
A rum elhagyható, azért szoktuk bele tenni, mert akkor könnyebb lesz a tészta. Ízben nem nagyon fogod észre venni! A kenyérsütő nagyon jól kidagasztja neked!

Benedek Maria
Benedek Maria cs, 2012-02-09 15:35

Koszi a receptet,nagyon finom lett.Ki is nyomtatam,es a kedvenc receptek koze tettem.Udv.Marika

hosvari orsolya
hosvari orsolya v, 2012-02-05 16:24

sziasztok! csak ajanlani tudom ezt a receptett! en mindig egèsz adagot csinalok ami megmarad fagyasztoba teszem.majd szobahomersekleten felengedem eves elott kis idore be a mikoroba es olyan mintha frissen keszult volna .

karsary
karsary k, 2012-01-31 16:46

Sziasztok!

Hétvégén elkészítettem ezt a fánkot. Az egész családnak nagyon ízlett. Nagyon jó, könnyű a tésztája. Most már csak e recept szerint süthetek fánkot :-)

Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Döme-Ádám
Döme-Ádám v, 2012-01-29 00:11

Kedves Mária!
Szeretném kipróbálni ezt a sokak által dicsért fánkot, de elsőként csak fél adagban. 1 vagy 2 tojást tegyek így bele?
Válaszodat köszönöm!

Sybil
Sybil p, 2012-01-27 09:38

Szia! Még nem sütöttem fánkot, de ma kipróbálom. Lesz ami lesz:)

Sybil
Sybil p, 2012-01-27 13:39

Szia!
Megsütöttem! Isteni lett!!! Már alig várom, hogy haza jöjjön a család és megkóstolja:) Annyira tökéletes, hogy ki se próbálok másik receptet. Köszönöm szépen!:)

Sziszó1113
Sziszó1113 sze, 2012-01-25 20:30

Kedves Mária!
Köszönöm Neked ezt a tökéletes fánk receptet! Nem először sütök fánkot,de ez a fánk csodálatos,nagyon ízlett a családnak,hamar el is fogyott! Kell ennél nagyobb dícséret? :-)

Skata
Skata v, 2012-01-22 16:39

Én is nekiállok most, annyi lelkes hozzászóló volt, remélem nem én leszek az első akinek nem sikerül :))) Párom fánkot rendelt, hát fánk lesz :)

Heni332
Heni332 szo, 2012-01-21 19:12

Kedves Marika! Ma megsütöttem a fánkot.Nem ez volt az első de nálam ez lesz a NYERŐ!!! Tudom mindenkinek ajánlani, mert nagyon finom és nem is nehéz elkészíteni.

csorsi
csorsi / csorsi k, 2012-01-17 12:28

Kedves Marika!
Nagyon jó recept, egyszerűnek tűnik és nagyon finomnak, úgyhogy biztosan kipróbálom! :)
A kérdésem az lenne, hogy mivel nem használhatok rumot, azt rumaromával helyettesíthetem? És ha igen, szerinted körülbelül mennyivel? Még sosem olvastam olyan fánkreceptet amiben lenne rum, nagyon érdekesnek találom. Kíváncsi lennék, hogy miért kell bele? :)
Válaszod előre is köszönöm: Orsi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 k, 2012-01-17 17:57

Kedves Orsi!
Azért van benne a rum, mert akkor sütés közben nem veszi be annyira az olajat. Én nem szoktam helyettesíteni, ha nincs itthon akkor nem teszek bele.Aromával sosem próbáltam.Az ízén pedig nem veszed észre, mert ahhoz kevés van benne hogy érezni lehessen.Nyugodtan próbáld ki , csak jól ki kell dolgozni a tésztát és a sütésnél kell jól eltalálni az olaj hőfokát.Remélem tudtam segíteni . Üdv Marika

Andi501
Andi501 h, 2012-01-09 18:02

Szia Marika!
Nagyon finom lett a fánk.
Életem első fánkja, és sikerült.
Mindenkinek ajánlom!!!
Köszi a receptet. Andi

Legfrissebb cikkek

Budapestre jön jövőre a Bocuse d'Or
Budapestre jön jövőre a Bocuse d'Or
A 2017-es Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten rendezik meg 2016. május 10-én és 11-én húsz ország egy-egy séfjének részvételével.
A hét szakácsa: Júlia
A hét szakácsa: Júlia
Eheti kiemelt szakácsunk, Júlia már kiskorában érdeklődött a sütés-főzés iránt. Szereti a fűszeres ételeket, és próbál az egészséges fogásokra hangsúlyt fektetni.
3393