r
Nosalty Logó

Erdélyi mézeskalács Mézeskétől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Erdélyi mézeskalács Mézeskétől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 4432 kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A cukormázhoz

Összesen 340 kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.6 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.2 g

Zsír

  • Összesen
    42.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    390 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2766.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    858 mg
  • Nátrium
    1323 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    943.7 g
  • Cukor
    486 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    220.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    414 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    357 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    144 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    595 micro
Összesen 4432 kcal
  • 6% Fehérje
  • 73% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    211.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet és ha kell, a porcukrot is átszitáljuk, majd mindkettőt alaposan összekeverjük a szódabikarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel).
  2. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keverékhez. A tésztát gondosan kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen (leginkább hűtőszekrényben) érleljük.
  3. A hűtőből kivett tésztát kb. négy részre vágjuk, majd részletekben nyújtjuk ki mintegy 2 mm vastagra.
  4. Kiszúróformákkal különféle figurákat szaggatunk ki a tésztából. A mézeskalácsokat sütés előtt magokkal, fűszerekkel is díszíthetjük, ha a karácsonyfára is szeretnénk őket felakasztani, szívószállal fúrjunk kis lyukat a sütik megfelelő részébe.
  5. A figurákat egymástól biztonságos távolságra (különben összesülnek) vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 180 C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A mézeskalácsok a sütés során meghíznak! Még melegen levesszük mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak.
  6. A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, és a zacskó sarkába apró lyukat vágunk. A vonalakat bátran és lendületesen rajzoljuk, a zacskót egyenletesen nyomjuk.
  7. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Fémdobozokban két-három hétig eltartható, már ha addig marad belőle.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 968
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 342353
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 08.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A recept sikeres volt barátaimnál is, előnye, hogy a sütiket szinte azonnal lehet fogyasztani, nem keményednek meg sütés közben, de idővel kissé tovább puhulnak. Volt rá példa, hogy a gyerekhad szinte sülés után rögötn felfalta a mézesek csaknem felét. A sütemény elkészítése számomra mindig nagy munka, mert én általában 1 kg liszttel szoktam készíteni, és az már nagyon megdolgoztatja az embert, az írókázás gyakran másnapra marad ilyenkor. Viszont ideális a mézeskalács ajándéknak is, és mivel hosszan eláll, még az újévet is lehet vele köszönteni, már ha marad addig belőle.

Hozzávalók

A tésztához

A cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!