Epres-joghurtos túrótorta recept

1 adag
392
kcal
Epres-joghurtos túrótorta
Epres-joghurtos túrótorta
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyümölcsös túrótortáim egyik legkedveltebb formációja.
26 centis tortaformára méretezve.


hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

A friss eper szezonjában.

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: tavasz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

joghurtos túrótorta eperrel
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:

  1. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
  2. Az epret mossuk, lecsumázzuk.
  3. A tojások fehérjét a cukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük.
  4. Hozzáadjuk a tojássárgákat egyesével, majd a lisztet kanalanként.
  5. Citromhéjat reszelünk hozzá és adjuk a langyos olvasztott vajat.
  6. Lazán összekeverjük és tortaformába öntjük.
  7. Forró sütőbe tesszük, takarék lángon megsütjük.
  8. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  9. Amikor a tészta kihűlt, a tortaforma peremét vajas papírral átkenjük és félbevágott eperszemekkel körberakjuk.
  10. Pár szép szem epret a díszítéshez félreteszünk, a többit nagyobb darabokra vágjuk.
  11. Beleöntjük a krémet és legalább két órára hűtőbe tesszük.

 
A krém készítése:

  1. A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
  2. A túrót a cukorral és a langyos vajjal jól átkeverjük.
  3. Citromhéjat reszelünk rá.
  4. A joghurtot a zselatinnal állandó keverés közben összemelegítjük.
  5. Melegen a túróhoz adjuk, elkeverjük.
  6. Lazán hozzákeverjük a darabolt eperszemeket és az egészet a tésztára öntjük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 121 718
elküldve: 44
receptkönyben: 2 168
elkészítve: 34/63
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

Hozzászólások (64)

Hoborc
Hoborch, 2014-06-16 14:19

Tökéletes! Két kanállal több cukor+ 1 citrom leve került bele a hozzászólásoknak köszönhetően, nagyon fini lett!

lacafaca78
lacafaca78v, 2014-06-01 21:10

Fontos elhiszem, de képzeld 4 óra után összeállt:-) Legközelebb jobban figyelek.

lacafaca78
lacafaca78v, 2014-06-01 17:12

Szia. Elkészítettem, sajnos szétfolyt a a krém. A vajat kihagytam belőle.Lehet e miatt? Kikanalazva finom egyébként.

feketeribizli
feketeribizlisze, 2013-06-19 16:57

Szia Ildikó
Múlt héten csináltam meg ezt a tortát, és nagyon nagy sikere volt. Isteni lett. Most késztettem a málnás változatát, mert most málna érik a kertben, :) és biztos hogy ez is nagyon finom lesz.
Nagyon, de nagyon köszönöm ezt a receptet. Egyszerű és nagyszerű.
Üdv. Klári

fifiella
fifiellacs, 2013-05-23 13:30

Szia!

Nagyon tetszik a recepted, de szerinted megoldható, hogy az egész tetejét és zselatinnal és eperrel borítsam be? Lesz annyira szilárd a krém?

vickcsi
vickcsik, 2013-05-21 18:34

Az olvasztott vaj nem rontja el a krémet? Nem lesz nagyon vaj ízű?

ildi.11
ildi.11cs, 2012-12-06 02:29

szia !
kikérném a véleményedet, hogy mirelit eperrel próbálkozhatok?
Előre is köszi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2012-12-06 09:40

próbálkozhatsz, de nem könnyű! Fagyasztott szederrel működik, de az eper 'keményebb dió' azaz, pont, hogy éppen lazább rosttartalmú gyümölcs, de talán.... Nem szabad megvárni, míg kiolvad a fagyasztásból, hanem a már nem annyira fagyos, de még szilárd gyümölcsöket tudod kettévágni a forma körberakásához. Szederrel úgy szoktam, hogy két bolti adag fagyasztott gyümölcsöt hagyok egy tálban felengedni, és úgy időzítem a munkát, hogy még legyen annyi fagyos szem, amennyi a körberakáshoz kell, a többi megy a túrókrémbe. A felső dekorációt fagyasztott gyümölccsel nem lehet megoldani, mert szétplöttyed, de anélkül is finom!
Kíváncsi vagyok, mire jutsz a fagyasztott eperrel, Ildi! Gondolom mások is, majd írd meg!
Üdvözlettel: Ildikó

Kiss Katalin
Kiss Katalinszo, 2012-07-07 08:29

Kedves Ildikó!

Tavaly találtam rá erre a receptre, és már sokszor elkészítettem. A családom egyszerűen IMÁDJA. A kisfiamnak holnap ünnepeljük a szülinapját, és a nagy melegben erre a kellemes hűsítő tortára gondoltam, hogy elkészítem. Amikor nincs időm piskótát sütni alá, akkor csak babapiskótával szoktam kirakni a tortaforma alját. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Készítsétek el bátran, tuti a siker.

kattyana
kattyanacs, 2012-05-24 08:37

Kedves Ildikó!

Nagyon finom lett a torta, még akkor is, ha én xilit-tel és zsírfaló liszttel készítettem. :) Kiváló nyári desszert.

Köszönöm
Kattyana.

pronizsuzsa
pronizsuzsaszo, 2012-04-28 16:39

Szia ! Már egyszer megcsináltam a tortádat és nagy sikere volt. Idén ismét ezt szeretném a lányom névnapjára, de elfelejtettem, hogy kivajaztam-e a tortaformát a tésztánál vagy sem. Tudnál segiteni, Te hogy csinálod?
Köszi.
Zsuzsa

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikószo, 2012-04-28 20:56

Szia Zsuzsa!
A teflonos formát nem feltétlenül kell kivajazni a tészta előtt, de abból nem lesz baj, ha mégis kivajazod, liszttel szórod.
A féleprek körbeültetése előtt azonban mindenképpen vajazd (újra) a karimát!
Üdv: Ildikó

Gyrgyi
Gyrgyip, 2012-04-13 19:34

Szia Ildikó!
Most készítem a gluténmentes változatát, kukoricaliszttel, remélem nem fogja agyoncsapni a tésztáját. Köszönöm a receptet!

ildubild
ildubildv, 2011-12-18 17:03

Köszönöm a receptet! Én is megcsináltam, és nagyon nagy sikere lett! :)

kisfruzsi
kisfruzsisze, 2011-10-12 22:22

nagyon látványos torta és finom is! Én biztos megsütöm még1x legalább! A vajat azt hiszem kihagyom a krémből és egy kicsivel több cukrot teszek bele. Nekem is 26 cm-es tortaformám van, de sok lett a krém, legközelebb kicsit csökkentem a mennyiségeket. (bár itt Hollandiában nincs rendes túró, ami itt van az krémes és folyékony..)

Zsolt Kocsa
Zsolt Kocsasze, 2011-07-27 22:41

Kedves Ildikó,
Elsőként gratula a torához, valóban egy nagyon mutatós ajánlat.
Szeretném ehét pénteken elkészíteni meglepetésként egy buliba, ezért szükségem lenne a segítségedre. Mivel csak egy 17.5-ös formám van, ezért szükségem lenne az arányokra.

nagyon szépen köszönöm a segítséged!
Üdv
Zsolt

öregnémber
öregnémbercs, 2011-07-21 20:59

Szia Ildikó, köszönöm a gyors választ, természetesen mentve van ez a túrótortád is, nem is tudom miért nem jutott eszembe azt is áttanulmányozni :) Biztosan csak a szőlőre koncentráltam :)
Üdv: Zsuzsa

öregnémber
öregnémbercs, 2011-07-21 16:59

Sziasztok, szia Ildikó! Köszönöm a receptet, megcsináltam őszibarackkal, nagyon jól sikerült. A 23 cm-re megadott mennyiséggel dolgoztam, egy csapott evőkanál sütőport tettem bele. Mindenkinek nagyon ízlett. Én személy szerint egy kicsivel jobban élveztem volna, ha az ízhatás elbillen a túró irányába. Szerinted, ha változtatok a túró-joghurt arányában elérem a kívánt ízhatást? Esetleg lenne ötleted, hogy változtassak rajta?
Köszönöm előre is a válaszod: Zsuzsa

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikócs, 2011-07-21 18:56

Szia Zsuzsa!

Az a tanácsom, hogy amennyivel kevesebb joghurtot teszel, annyival több túrót. Legyen mondjuk 1 kg a túró és csak 4 dl a joghurt.
Nézd meg, léci, a másik gyümölcsös túrótortámat: http://www.nosalty.hu/szolos_turotorta_recept_1803 abban nincs joghurt, sokkal túrósabb az íze és sok gyümölccsel jól müködik: eper, szeder, málna, meggy, stb.
Üdv: Ildikó

t.kat.71
t.kat.71cs, 2011-07-21 14:38

Nagyon jó a recept.Már egyszer elkészítettem és most hétvégén ismét megcsinálom.

Szanyo44
Szanyo44szo, 2011-07-02 12:53

Pár napja én is elkészítettem, mindenki imádta, és túlságosan hamar el is fogyott. Köszi a receptet :)

dettidomotor
dettidomotorsze, 2011-06-15 09:56

Tegnap megcsináltam, ugyan 2 órát szenvedtem, még nem vagyok túl gyakorlott, meg közben borsót is kellett szedni meg fejteni. Na de a lényeg, a tésztát gyönyörűen megcsináltam, ami már egy nagy sikerélmény volt, azánt mikor beleöntöttem a túrós cuccot a formában, hát kétségeim voltak, hogy ezt hogy fogom én kivenni belőle... és ma reggel megnéztem, gyönyörűen összeállt :) De sajnos nem tudtam megkóstolni mert rohantam munkába. Remélem estére hagynak nekem belőle, mert istenien néz ki, és a túró magában is mennyei volt :) Köszi a receptet!!!

Sylvatica
Sylvaticasze, 2011-05-25 13:33

Kedves Ildikó!

Most bukkantam rá erre a receptre. Hétvégén vendégeim jönnek és gondoltam megcsinálom, hisz itt az eper szezon.

Én is barna cukorral fogom kipróbálni, illetve a lisztet is keverni szoktam: fele teljes kiőrlésű, fele sime liszt.

Volt egy dolog a leírásban, amit nem teljesen értettem. Megsütöd a lapot, ha kihűlt, akkor ki kell venni a formából, ugye? És nem a tortaformát hanem magát a torta oldalát kell vajas papírral bekenni, h az eperszemek rátapadjanak, ugye? Gondolom a díszítésen kívüli epret (oldala plusz teteje) bele kell tenni a krémbe. Azt írtad, h beleöntöd a krémet. Ez alatt azt értetted ugye, hogy ráöntöd a torta tetejére? Gondolom a zselatin stb miatt nem fog lefolyni róla.

Köszi előre is!

Locacica
Locacicak, 2011-05-10 21:02

Kedves Ildikó! Most vasárnap lesz a barátom születésnapja. Mindenképpen valami epres-túrós tortát szerettem volna csinálni neki. A túróst szereti, mert nem tartja édesnek. Én meg imádom még az epret is, szóval ez lett a kiválasztott. Remélem nekem is jól fog sikerülni. :-)

Bejus86
Bejus86v, 2011-02-06 21:25

Kedves Ildikó!

Kérhetnék én is egy átszámítást? 23 cm-es tortaformához? És még annyit, hogy én is szeretném kihagyni a krémből a vajat... Tudom kicsit problémás eset vagyok... :)
Ja és viszonylag sürgős lenne, a te tortádat szeretném kisfiam 1. szülinapjára elkészíteni, ami szerdán lesz.

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2011-02-07 15:59

Szia Bejus!
23 cm-es formához
tészta: 2 tojás 2 ek cukor 2 ek liszt 6 dkg vaj fél citrom reszelt héja - ha vaj nélkül akarod itt egyszerüen csak hagyd ki!
Krém: 60 dkg túró 4 ek cukor 15 dkg vaj 5 dl joghurt 3 dkg zselatin 80 dkg eper - vaj nélkül 6 dl joghurt
Üdv: Ildikó

morningstar
morningstarp, 2011-05-20 13:11

Szia Ildikó! Én most szeretném kipróbálni, köszi, hogy leírtad ehhez a formához is az arányokat! A krémbe és a tésztába is kristálycukrot teszel, igaz?
Barna cukorral próbáltad már? abból biztos több kellene gondolom...

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóp, 2011-05-20 19:03

Nem próbáltam barna cukorral, Morningstar. Szerintem nem kell abból sem több.
Majd számolj be!
Üdv: Ildikó

Bejus86
Bejus86h, 2011-02-07 16:27

Nagyon köszönöm Ildikó!

Majd beszámolok, hogy sikerült a végeredmény!

Üdv: Bea

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikószo, 2010-11-20 09:36

Nem tudom, Timike, banánnal nem próbáltam, de valahogy nem is érzem összepasszolónak, de lehet, hogy tévedek.
Ildikó

Salserina
Salserinasze, 2010-08-18 12:44

Sziasztok kedves Sütni Szeretők!

Húhú..egyszer csináltam meg a baráti társaságnak, de azóta is erre "adják le a rendelést"!! Kis unokaöcsiméknek is megcsinálom szülinapra! Hihetetlenül jól néz ki és nagyon finom is!!!
És a plusz jó dolog, hogy lehet bárhogy kombinálni, bármilyen gyümölccsel!
A tutibb ízért a natúr joghurtot olyan joghurttal helyettesítem, amilyen gyümölcsöt teszek bele, hogy még fenségesebb legyen!! Ezeket összeadva páratlan ízvilág!!

Köszönjük a receptet!!!

buborek2
buborek2p, 2010-07-09 21:38

Nagyon köszi :) ! Megcsináltam ma málnával!Naon jó lett!
Szép estét!

buborek2
buborek2cs, 2010-07-08 21:55

Az én kérdésem az hogy a zselatin és a joghurt összemelegítése azt jelenti hogy megcsinálom a zselatint és apránként hozzá teszem a joghurtot? Köszi :)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóp, 2010-07-09 17:05

a hideg joghurtba szórom a zselatint, jól összekeverem és kevergetve melegítem, míg a zselatin föll nem olvad egészen

Liebe Anna
Liebe Annah, 2010-06-21 15:06

Én is elkészítettem, nagyon szép lett és finom is. Talán egy kicsit több cukrot és citromlevet tényleg elbírna a krém, nem az édesség, hanem az íz miatt. Bár biztos a hozzávalókon is múlik. Köszönöm a receptet!

zsókuci
zsókuciv, 2010-06-13 12:26

Szia Ildikó ! Megsütöttem a tortát 26 cm-es formában, 4 tojással a tésztát, kellő vastagságú lett, az egész nagyon szép lett, de nekem még egy kis cukor hiányzott a krémhez az eper miatt. Legközelebb egy kicsivel többet teszek, bele ha az eper, és a túró is savanyúbb. Nagyon jó a recept, könnyen elkészíthető. A joghurttortát is így fogom körberakni gyümölccsel. Nagyon tetszik ! Köszi !

Takács Anikó
Takács Anikóv, 2010-05-23 18:28

Szia! Megsütöttem a tortát, de ananásszal, probáljátok ki nagyon finom lett. Köszönöm hogy megosztottad mindenkivel a receptet.

Arkie
Arkiev, 2010-05-09 05:44

Szia Ildikó!

Annyi lenne a kérdésem, hogy a zselatin helyett tudnál valami alternatív megoldást ajánlani?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikósze, 2010-05-12 16:35

Bocsánat Arkie, hogy kicsit késve reagálok. Nem tudom, mi a baj a zselatinnal. Ha az, hogy állati eredetű, akkor a zselatin helyett használhatsz növényi eredetű kocsonyásítót: pl. pektint, agar-agart (kereskedelmi neve azt hiszem Agazon, de lehet, hogy más nével is kapható), vagy használhatsz búza vagy kukorica keményítőt.
Üdv: Ildikó

gyümölcs
gyümölcssze, 2010-04-28 20:27

Szia Ildikó! Csak azt szeretném kérdezni hogy a vajat nem lehet-e kihagyni a kremből, mert sajnos a vajas krémeket nem igazán szeretjük?
Köszönöm a választ! :)))

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikósze, 2010-04-28 22:36

Szia Gyümölcs!
Kihagyhatod a krémből a vajat, szerintem akkor 8 dl legyen a joghurt és 5 dkg zselatin kell:. a joghurt-többlet pótolja a vaj tömegét, a zselatin-többlet a vaj kötőerejét.
Majd számolj be, ha elkészítetted!
Ildikó

Legfrissebb cikkek

Cukormentes muffinok a hétvégére
Cukormentes muffinok a hétvégére
Számomra a muffinok legfőbb értéke, hogy gyorsan, egyszerűen összedobhatók. Gyűjtöttem most nektek 8 db cukormentes változatot, próbáljátok ki őket a hétvégén uzsonnára!
Fürdőzzünk az olaszrizlingben!
Fürdőzzünk az olaszrizlingben!
Van az úgy, hogy annyira természetessé válik valaminek a jelenléte környezetünkben, hogy már fel sem kapjuk a fejünket nevének hallatán. Kimondom hát azt, hogy olaszrizling.
Környezetbarát fürdőszoba-takarítás fillérekért
Környezetbarát fürdőszoba-takarítás fillérekért
A boltban vásárolt tisztítószerek sem a bőrünknek, sem a környezetünknek nem tesznek jót, és igen drágák. Elő tehát a jól bevált, olcsó, mégis igen hatékony csodaszerekkel!
392