Citromtorta recept

Citromtorta
Citromtorta
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (51)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vacsoravendégeket vártunk, az ételsort a citrom jegyében állítottam össze: előételként citromlevélen tálalt sült citrom került a tányérokba, főételként citromos borjú, citromos burgonyapürével, befejezésnek pedig a Bűvös Szakácsról néztem ki Thomas Keller citromtoráját.
Egy kis malőr csúszott azonban a dologba, így történt, hogy Thomas Keller tortájának a fenyőmagos, omlós tésztájára végül nem az eredeti receptben írt krém, hanem Piérre Hermé-féle citromkrém került. Senki sem bánta, sőt...:-)

 

hozzávalók / 8 adag

A fenyőmagos omlós tésztához (3 adag)

A citromkrémhez

receptjellemzők

konyha: francia
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

citromkrém-torta, citromkrémtorta, Thomas Keller - Pierre Hermé citromtorta
Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta készítése: 


  1. A fenyőmagot robotgéppel közepesen finomra daráljuk, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliarúd kikapart magjait és elvegyítjük a liszttel.
  2. Fa gyúródeszkán belemorzsoljuk a vajat és hozzáadjuk a tojást. Pár gyors mozdulattal tésztává dolgozzuk a hozzávalókat. (Mivel három adag, a tésztát három részre osztjuk. Pihentetés után kettő mehet is a mélyhűtőbe.)
  3. Folpackba csomagoljuk és néhány (de legalább két) órán át hűtőben pihentetjük.
  4. Lisztezett felületen az egyik tésztabucit 2-3 mm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk, kibéleljük vele a tarte formánkat. (A széleken átlógó részeket levágjuk.)
  5. Sütőpapírral borítjuk, babbal lenyomatjuk és így megy a (légkeverésen) 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre. Közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletesen arany színűre süljön a tészta.
  6. Levesszük a babot és a sütőpapírt a tésztáról. Hagyjuk kihűlni.

Krém készítése:


  1. Egy habüstbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a porcukrot és kézzel összedolgozzuk.
  2. Beletesszük a tojásokat és kézi habverővel elkeverjük.
  3. Hozzáöntjük a citromok levét is.
  4. A tálat gyönygyöző víz felé tesszük (vigyázzunk, a tál alja nehogy beleérjen a vízbe!), és a habverővel kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik (82 fok körüli hőmérsékleten történik ez meg).
  5. A sűrű krémet a vízgőzről levesszük és néha megkeverve langyosra hűtjük.
  6. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajdarabokat, egyszerre csak néhányat és botmixerrel homogenizáljuk.
  7. Miután az összes vajat beledolgoztuk a krémbe, botmixerrel még további 5-8 percig habosítjuk a krémet.

Összeállítás:

  1. A kihűlt tésztára simítjuk a langyos-hideg krémet.
  2. Néhány órán át hűvös helyen hagyjuk, s csak azután tálaljuk.

  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 199 365
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 716
elkészítve: 21/41
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (51)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lipton9
lipton9 Tue, 2017-11-21 11:44

Na, ne viccelj!

Kedves Petra!

30 dkg fenyőmaggal, hogy lehet 2.500 forintból kihozni ezt a tortát?
Kíváncsian várom a választ!

Kibbéka
Kibbéka Mon, 2016-09-26 13:54

Tényleg csömör, de nagyon finom édesség. Én kesudiót használtam azzal is nagyon finom volt. A tészta nyújtása nem sikerült, csak belenyomkodtam a formába és szuper lett, illetve nekem a sütőbab használata sem jött be, valahogy alatta nem akart sülni a tésztám. 4 citrom elég volt hozzá.

TAdrienn
TAdrienn Tue, 2015-07-14 17:06

Sziasztok, nekem csak egy kérdésem lenne, a barátom nagyon szereti a zöldcitromos sütiket, szerintetek a citromot lehetne zöldcitrommal helyettesíteni, és ha igen, mennyivel? Köszi a választ elöre is :)

zummocske
Zümmöcske / zummocske Mon, 2014-03-10 13:55

Sziasztok! z íze isteni, de nekem egyáltalán nem szilárdult meg a krém/massza. Mit csináltam rosszul, mert sajnos nem lehet szeletelni, csak kanállal enni...?
Köszi

Ancsa131
Ancsa131 Fri, 2014-02-21 23:57

Sziasztok!
Olvastam, hogy többen írtátok, hogy nagyon savanyúra sikerült a torta. És azt kell, hogy mondjam, hogy az eredeti recept szerint tényleg ilyennek kell lennie.. Egy francia ismerősöm készített ilyen tortát, és mi is elég furán éreztük magunkat, amikor beleharaptunk.. Szóval aki nem szereti a nagyon-nagyon savanyú dolgokat, az szerintem előbb kicsit kevesebb citrommal próbálkozzon. ;)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Sun, 2013-12-29 15:12

Tegnap elkészítettem ezt a süteményt, csak a tésztát helyettesítettem be egy piskóta lappal, mert a párom úgy jobbnak találta. A krémmel kissé szkeptikus voltam, de tényleg besűrűsödött, meg is lepődtem, hogy milyen jó állaga lett, ahogy hűlt kifele. Aztán ma szembesültünk.... Szerintem nem ártana tisztázni a receptben, hogy a kifacsart citromléből hány ml a javasolt, hogy még kellemes íze legyen. Én beletettem 5 citrom levét, és nem voltak hatalmas citromok, de olyan savanyú lett a krém, hogy a gyerekeim nem tudják, én magam felnőttként meg csak egy szeletet tudtam megenni.... Amúgy jó recept, kevesebb citromlével biztosan kellemesen citrom íze lenne. :) Üdv: Ági

d.erika1971
d.erika1971 Tue, 2013-08-20 15:33

Tegnap én is elkészítettem a "gluténmentes" változatát. Fenyőmag helyett mandulalisztet, liszt helyett gluténmentes süteménylisztet használtam és csak az adag harmadát kevertem össze.( a tojást nem harmadoltam persze). Sikerült! Legközelebb kisebb formába fogom tenni, mert egy kicsit vékony lett a tészta. A krém is finom, szóval biztosan csinálni fogok még ilyet! (citromból én csak 3-at tettem a krémbe)

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Mon, 2013-04-29 18:04

300 gr fenyőmag akárhogy is számolom közel 4000 ft,nem tudom te hol veszed,de szerintem ez egy luxus sütemény,milliomosoknak.Bocsáss meg,de ez nekem kicsit morbid.

kiaroon
kiaroon Fri, 2013-01-25 13:51

Isteni finom lett, a krém is tökéletesen sikerült, pedig fáradt voltam, é nyűgös mire sikerült nekiesnem :)

bereczaniko
Berani / bereczaniko Sat, 2012-07-14 07:52

Pont olyan szép lett, mint a képen! Nagyon kapós is! Ez a citromkrém isteni! Biztosan fel fogom használni más édességekhez is!!! Köszönöm!

mch
mch Sat, 2012-06-16 20:40

A krémet már 3 vagy 4 alkalommal elkészítettem annyi változtatással, hogy a vajat a még meleg krémbe kevertem bele, közvetlenül miután levettem a gőzről. Nagyon szépen reprodukálható recept. Egyszerűen zseniális!

kini
kini Fri, 2011-11-04 14:05

szia,

regota szemezek ezzel a tortaval, tegnap sikerult megsutnom.
azt kell mondanom, hogy ehetetlen lett az egesz, pedig mindent pontosan ugycsinaltam ahogy leirtad, meg fenyomagot is vettem, sok vajjal...
eloszor is a teszta nem akart osszeallni, morzsolodott, alig sikerult osszegyurnom
a kremrol ne is beszeljunk, nem akart besurusodni, aztan ugy dontottem hatha amikor kihul a hutoben akkor megkocsonyasodik..de nem.
Hagytam allni 1 ejszakat, most kostoltam meg, a krem folyik es annyira savanyu az 5 citromtol, hogy ehetetlen.
Fogalmam sincs hogy lett ilyen a tied, pedig mindent ugy csinaltam ahogy leirtad es 3 orat babraltam vele.
Sajnalom, nekem nem sikerult.

petra
Petra / petra Mon, 2011-11-14 08:52

szia Kini,
Sajnálom, hogy nem sikerült. Azért remélem nem adod fel!
Üdv
Petra

Dőrike
Dőrike / Dőrike Wed, 2011-09-21 15:37

Megsütöttem pont úgy néz ki mint a képen. Nagyon jól besűrüsödik főzés közben keményítőre vagy ilyesmire szükség sincs. És tényleg nagyon jó citromos, én végül csak 4 citromot használtam hozzá és az ötödikkel díszítettem, mert így is elég citromosnak ítéltem.
Csak a tésztával volt bajom, az nekem kemény lett, és bár nem volt ideje napokig állni, másnapra sem puhunlt meg a krémtől, bár én erre számítottam.

picike21
picike21 / picike21 Tue, 2011-08-30 09:36

Szia Petra,

megkérdezhetném, hogy kb. mennyi deciliter citromlevet tesz ki az 5 citrom leve? mert szerintem én is úgy jártam, mint Bejci, hogy túl nagy citromokat találtam, és nem akart krémesedni a cucc :( így másnap egy kis zselatinnal tettem szilárdabbá, így is finom lett, de gondolom meg se közelíti az eredetit.

picike21
picike21 / picike21 Fri, 2011-08-26 18:11

Kedves Petra,
a tészta már a hűtőben pihen :) az lenne a kérdésem, hogy a krémet a gőz fölött kézi habverővel, vagy géppel verjem?
Már várom, hogy ehessem, de csak a holnapi ebéd után lehet majd megkóstolni :)

petra
Petra / petra Tue, 2011-08-16 16:02

Kedves Bejci,
Azért örülök a happy ending-nek, másrészt sajnálom a bonyodalmakat. Az omlós tészta kényes dolog, a fenyőmag talán zsírosabb, mint a mandula, a darálás finomsága is számít, durva darálásról szó sincs a leírásomban sem, ez is okozhatott némi problémát, a gyors mozdulatokkal való összeállítás is fontos, szóval a jó ég tudja, mi lehetett a hiba.
Remélem legközelebb több sikerrel jársz!
üdvözlettel
Petra

Bejci
Bejci Tue, 2011-08-16 14:51

A minap Petra-menüt főztem anyukám születésnapjára (sült citrom, calzone, citromtorta). A másik kettő kifogástalan lett, de a tortával eléggé megszenvedtem. A tésztájába őrölt mandulát tettem a fenyőmag helyett (egyrészt nem is volt a boltban, másrészt féltem is a 'fenyőíztől'). Elég finomra, bár nem lisztszerűre daráltam, mert féltem tőle, hogy a durvára darálás miatt nehezebb lenne vékonyra nyújtani, és áttenni a formába. Hát, nyújtani így sem lehetett... a morzsás tésztákra emlékeztetett, amiket csak beledöngölünk a tepsi aljába (én is ezt tettem). Mondanom sem kell, a bab is elmaradt, esélytelen volt, hogy felpúposodjon :). 25-30 perc sütési időre számítottam lélekben, a 10 percben már égett a széle (tény, hogy nem légkeveréses a sütő). Ekkor kivettem gyorsan, az odakapott részt levágtam, és örömmel nyugtáztam, hogy sikerült megmenteni. A megpróbáltatások azonban csak ekkor kezdődtek. A lemon curd nem lett igazán sűrű (brutálisan nagy citromom volt, de 1-el több tojást is tettem bele, hogy kompenzálja, de kevésnek bizonyult. Szerintem ezt már csak a balszerencsém hozta, mert ezerszer csináltam már korábban :)). Mikor a 250 g vajat beletettem, csak egy folyékony, viszont elviselhetetlenül savanyú szirupom lett. Elviselhetőre cukroztam, de a töménység még mindig brutális volt. Ekkor lementem a boltba, és vettem 7.5 dl tejszínt, felvertem némi habfixszel, elkevertem a citromos dologgal, és ez került a tésztára. Végül happy end lett, finom lett a süti, bár egész más, mint az eredeti koncepció. Kicsit olyan lett a krém, mint a régi citromos joghurthab a gyerekkoromból. Kérdésem, hogy szerinted hol lehetett a hiba? Ennyit számítana a nagy citrom - közepes citrom dolog? A tésztánál vajon bezavarhatott a mandula?
Egyébként a megmaradt 2 adag mandulás tésztából 1-et már fel is használtam, egy barackos pite tetejére reszelve tökéletesen funkcionál :)

petra
Petra / petra Wed, 2011-07-20 14:16

Katalinka,
Annyi babot használj, hogy jó súlya legyen, lenyomja a tésztát. (Kb. 30-40 dekányit talán, bocsánat, de ezt sosem mértem meg:-)).
Sok sikert, jó sütést!
Petra

katilinka
katilinka Sat, 2011-07-16 07:14

és mennyi bab??
én még elég kezdő vagyok, de nagyon tetszik ez a süti. Csak nem merek belevágni :(

laraed
Edit / laraed Mon, 2011-07-11 20:54

Zsuzsika Drága !Ez egy sütési mód . A bab nyomatéknak kell , hogy amikor a tészta sül ne jöjjön fel , hanem szép vékony legyen . Aztán majd abba töltöd a krémet :)))) Így lesz ehető tálad:)))) Majd abba töltöd a krémet .Üdv Edit

petra
Petra / petra Mon, 2011-07-11 20:49

Súlyként szolgál a bab, hogy ne púposodjon, emelkedjen meg a tészta, egyenletes legyen.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2011-02-05 14:43

Sziasztok! szerintetek nagy butaság lenne ha citrom helyett lime-mal készíteném el a tortát??? Kösziii

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-14 20:02

Helló szerintem citromhoz kéne ragaszkodni mert a lime az édesebb ízű.

petra
Petra / petra Fri, 2011-02-04 08:48

Helgus,
3 adag tészta lesz, ebből egyszerre csak egy adagot használunk fel, a többit majd legközelebb

Helgus
Helgus Wed, 2011-02-02 14:53

A három adag tésztából egy citromtortát készítünk, vagy pedig egyszerre készítem el a tésztát és háromszorra használom fel? Ez nem világos. Kérném szépen valaki segítsen. Köszönöm.

öregnémber
öregnémber Thu, 2011-01-27 10:26

Köszönöm a választ, én is a mandula mellett döntöttem, és 26 cm-es volt a formám. Nagyon finom lett nemrégen készült el a 3. adag :) Köszönöm a receptet kis családom nevében. Üdv: Zsuzsa

öregnémber
öregnémber Thu, 2010-10-07 16:56

Sziasztok, készítette már el valaki ezt a tortát fenyőmag nélkül,vagy valamivel helyettesítve? Üdv, Zsuzsa

eve1122
Szabó Éva / eve1122 Thu, 2011-01-27 01:09

Sya! Szerintem mag-mag alapon lehetne őrölt mandulával..én azon töröm a fejem :)
De előtte megkérdezem Petrát : kb. mekkora lehetett a tarte forma,amiben sütötted,nem emléxel véletlenül? :)
Köszi :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-27 16:01

A 25 deka vaj mind a tésztába megy? Ha igen, akkor mennyi kell a krémbe? (ott csak citrom, cukor és tojás van felsorolva)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-08-27 16:04

Bocsi, közben megtaláltam:)) (nagyon szőke vagyok)

Csupp
Csupp Mon, 2010-07-19 04:54

Kedves Petra!

Nagyon régen szemezek már ezzel a sütivel.Az egyetlen ok amiért nem álltam még neki az az , hogy a fenyőmag nagyon drága és ebbe mindjárt 300gr kell.Igaz,hogy 3 adaghoz.Így arra gondoltam,ha elharmadolom a tésztához valókat akkor vajon úgy is jó lesz a tészta?Segítségedet előre is köszönöm!

Üdv.:Szidi

_eViKe_
_eViKe_ Wed, 2010-04-28 21:27

Szia Petra!

Milyen az a tarte forma? És miért kell rá a bab? előre is köszi. Üdv: _eViKe_

tokpela
Tokpela / tokpela Wed, 2010-06-16 16:59

http://www.tefal.hu/All+Products/Cookware/Mold/Products/Pisktatorta+forma/Piskótatorta+forma.htm

Én ilyenben csináltam :)
Ja, és mennyei, imádomimádomimádom!!!!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-03-19 17:28

GasztroKarácsonyiAjándékaimat készítettem a "citrom jegyében".
Hálás téma:-))

petra
Petra / petra Tue, 2009-03-10 09:25

pedig nem is tudtam a tortát egyben fotózni, csak a megmentett két szeletet:-)

1135