Baci di dama recept

Baci di dama
Baci di dama
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"Előző életemben" valószínűleg olasz voltam. :) Az olasz konyha 100%-ban bejön. Tavaly lehetőségem volt Olaszországban az igazi pizzát kipróbálni, de a makaróni, a spagetti, a rizottó is utánozhatatlan itthon... Ezt a receptet egy olasz oldalon találtam, és igen! Pont olyan, amilyennek lennie kell egy igazi olasz keksznek! Vannak próbálkozásaim a gasztronómiában idecsalni Olaszországot, már sütöttem panettone-t, készítettem limoncello-t is. De sajnos a magyar oldalakon ezeknek csak a butított verziója van meg... Ez a keksz finom mandulával, dióval vagy akár a háromféle olajos mag kombinációjával is. :) Jah, a mogyorótörési idő nincs benne az elkészítési időben :D :D

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

mikor: mindig
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyorós aprósüti, mogyorós csók, csokis mogyorós olasz keksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mogyorót megpirítjuk, ha kihűlt, ledaráljuk.
  2. A lisztet, vajat, cukrot, narancshéjat, vaníliakivonatot, a sót tálba tesszük, és a ledarált mogyoróval összegyúrjuk.
  3. Hűtőben pihentessük fél órát.
  4. Diónyi golyókat formálunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymáshoz nem túl közel.
  5. Előmelegített, alsó-felső sütési módon, kb. 10 perc alatt megsütjük.
  6. Ha kihűltek, olvasztott étcsokival összeragasztunk két-két csókot. A maradék csokival díszítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 18 732
elküldve: 12
receptkönyvben: 334
elkészítve: 25/30
Facebookon megjelent: -

szakács

scarlett69

Mióta szakács: 2011.04.04.
41 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabó12
gabó12 Mon, 2016-03-21 15:51

Kedves scarlett69,

a kérdéseim a sütivel kapcsolatban:
- kb. hány darab lesz belőle, ha a diónyi gombócokat csinálom meg?
- húsvétra készülne, de pár nappal előtte készíteném, nem keményedik meg?

Köszömöm, Gabó12

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Mon, 2016-03-21 16:38

Szia!
Kb 20 darab lesz, tehát 40 gombóc. Nem keményedik meg, sőt inkább puhul egy kicsit a csokitól. Ha azt szeretnéd h keményebb, ropogósabb maradjon, akkor magát a sütit napokkal húsvét előtt megsütheted, de csak pl szombaton ragaszd össze azokat. Vigyázz ha túl hamar megcsinálod, húsvétra pont el is fogy! :)
Kellemes ünnepeket, jó sütögetést!
Üdv: Scarlett

gabó12
gabó12 Tue, 2016-03-22 19:50

Nagyon köszönöm a gyors választ, ez így nagy segítség volt. Igen, közben én is elgondolkodtam azon, hogy ha hamar készül el, akkor mi marad belőle. Most még gondolkodom, hogy mi legyen, mert kb. 15 fős társaságba viszem. Dupla adag vagy ne ragasszam össze? Láttam, volt aki írta, hogy nem ragasztott, csak mártogatta a csokiba.

És végül 4 kérdés:
- nem kaptam törökmogyorót, a normál mogyoró is jó bele?
- mennyi ideig kell pirítani?
- a narancshéjat nem szeretem, tegyek bele esetleg egy kis narancslevet?
- az egyik kommentben szó volt ennek a sós változatáról, az a recept elérhető valahol?

Kösz mindent, Gabó12

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Tue, 2016-03-22 20:37

Szia!
Igen az olaszok ezt mindenféle változatban eszik: mogyoróval (én ezzel csináltam), törökmogyoróval, mandulával, dióval, illetve ezek kombójával is.
Pirítani addig érdemes csak ameddig - pár perc -, lesz egy kis pörköltmogyoró illata.
Narancshéj helyett mehet bele citromhéj, vanília, fahéj vagy gyömbér.
És a sós változat... a recept eredetije egy olasz oldalról van, azonban az oldalt nem mentettem el, és ott volt a sós változat, sokszor gondoltam már rá, h megkeresem, de pikk-pakk nem találtam meg, aztán meg elfelejtettem.

libaláb
libaláb Tue, 2015-10-20 17:47

Uhh, ez embertelen finom, nem lehet abbahagyni az evését! Fele mogyoró, fele mandulából készítettem rögtön dupla adagot, direkt kicsit pufókabbra formázva (hogy ne kelljen összeragasztgatni őket sütés után, mert legközelebb egy óriási vendégseregnek készítem majd) viszont arra nem számítottam, hogy a sütőből kivéve még puhák és csak később keményednek meg, azt hittem, hogy én rontottam el valamit :D A tetejüket azért lecsokicsíkoztam én is, így lett egy nagyon-nagyon mutatós, extrafinom, ráadásul nem mindennap kapható finomság a végeredmény, hálás köszönet ezért a receptért!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2015-10-22 15:55

Libaláb!
Nagyon örülök, hogy elkészítetted és annak is h ekkora sikert arattál vele. Már én is ráálltam a mogyoró törési projektre, h karácsonyra elkészíthessem ismét!
További szép napot, jó sütögetést!
Scarlett

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2014-02-12 08:41

schatzy3000!
A recept egy olasz oldalról származik, ott vajjal készítették el.
Ha próbáltad már, h elkészítesz egy sütit vajjal, majd ugyanazt egy másik alkalommal margarinnal... összehasonlíthatatlan... Nagy összességében azonban a margarinnak sokkal magasabb a víztartalma, valószínűleg ezért "kell" vajjal készíteni, mert az eredmény nem ugyanaz lenne.
Remélem, tudtam segíteni!
Szép napot!
Scarlett

pzsu77
pzsu77 / pzsu77 Fri, 2013-12-13 10:58

Elég nagy volt nálam az elmúlt két napban a jövés-menés. A sütit mindenki csak megkóstolta, aztán nem bírta abbahagyni :) Négy helyre kell máris elküldenem a linket, mivel narancsos íze miatt karácsonyi sütinek is tökéletes.
Sokan csak azokat a recepteket készítik el - megjegyzem általában én is - amelyekhez már sok pozitív hozzászólás érkezett. Ezt a receptet egyszerűsége, különlegessége miatt mentettem el, és pár nap után el is készítettem. Annyira ugyan leegyszerűsítettem, hogy darált mogyorót vásároltam hozzá, és azt pirítottam meg :) Én össze sem ragasztottam, csak mindegyiket belemártottam az étcsokiba. Ugyan így nem olyan mutatós mint a fotón, de pont egy falat.
Ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, garantáltan állandó darab lesz a házi nasik között!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Fri, 2013-12-13 17:56

Dióval is készíthető, ami lényegesen olcsóbb és egyszerűbb megtörni, ledarálni. Citromhéjjal, esetleg citrom és narancshéjjal is finom! A butított verzióban olvastam h nutellával is tölthető... Azonban mostanában pont arra törekszem, h az adalékanyag bombákat kerüljem! Ha csokiba mártanám, mindenképp csak a felét mártanám bele, esetleg a tetejét megszórnám egy kevés darált dióval, vagy kókuszreszelékkel. Én azt hiszem ez is lehet egy alap süti, az ízesítését viszont kedvünkre variálhatjuk, akár a fahéj, a gyömbér is illene hozzá, nem?

pzsu77
pzsu77 / pzsu77 Mon, 2013-12-16 18:12

Én ennyire bátor nem vagyok a fűszerezésben, de biztosan jó azzal is. Legközelebb mandulával próbálom ki :)

RoseW
Fahejja / RoseW Sat, 2013-05-18 15:32

óó, ez Olaszországban minden kis pasticceriában szembefutott velem, de nem próbáltam. Mindenesetre nagyon jól hangzik. Ha lesz itthon mogyoró, mindenképen kipróbálom :) És köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet rá!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Sat, 2013-05-18 17:28

:) Dióval, mandulával, mogyoróval ill ezek kombójával is finom! Ugyanazon az olasz oldalán láttam h sós verzióban is van, azt is ki kell majd próbálnom!
Ez teljes egészében az olasz oldalon talált recept alapján készült, eredetileg a tetejére nem kellett volna csoki, de nekem annyi pont kimaradt a töltelékből, h díszíthessem, nem rontotta el :)

954