Arab ihletésű sárgaborsóleves recept

Arab ihletésű sárgaborsóleves
Arab ihletésű sárgaborsóleves
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tegye fel a kezét az, akiben még élénken él az emlék a menzai sárgaborsólevesről vagy főzelékről. Az én kezem fenn van. Nem szeretem a sárgaborsónak azt a megnyilvánulási formáját, egészen őszintén. A torkomba szoruló száraz főzelék érzete, a menzai mosogatórongy pállott emléke már az első szagfoszlány után megjelenik a bánattal együtt: a sárgaborsó nagyon hasznos dolog. Szeretni kéne, imádni, falni, sok más rokonával együtt. De nem tesszük.
Rengeteg ásványi anyag és rost van benne, vitaminok garmadája - B1, B2, E - pantoténsav, biotin, folsav, ezen kívül található benne kálium, kalcium, magnézium, cink, vas, mangán, nem beszélve arról, hogy a lencsével, csicseriborsóval és szárazbabbal együtt a vegánok egyik nagyon fontos fehérjeforrása lehet, mert az állati fehérjékhez nagyon hasonló komplex fehérjéket tartalmaz nagy mennyiségben. Hetente egyszer illene fogyasztani belőlük. Itt egy variáció. Legalább annyira szokatlan, mint amennyire nem hasonlít a jól megszokott sárgaborsó ízhez - ezért is szeretjük annyira. És kell-e mondanom, hogy igen egészséges.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lencsével is nagyon finom.

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
alkalom: újév

egyéb elnevezések

sárgaborsóleves, fűszeres sárgaborsóleves, arab ízvilágú sárgaborsóleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát a kókuszolajon üvegesre pirítjuk, rádobjuk a gyömbért, a fokhagymát és fél percig sütjük ezekkel is.
  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az összes fűszert, majd a tűzre visszatéve néhány pillanatra lesütjük őket.
  3. Beledobjuk a sárgaborsót (beáztathatjuk előző este), elkeverjük és felöntjük az alaplével. Lefedve puhára főzzük - de ne főzzük szét! (Ez kb 1 óra - de én nem áztattam be előtte.) Ha túl sűrű lenne, tegyünk még hozzá kevés vizet.
  4. Az utolsó 15 percre adjuk hozzá a paradicsomlevet, és a zabpelyhet szórjuk bele.
  5. Frissen vágott újhagymával és lepénykenyérrel tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 24 798
elküldve: 5
receptkönyvben: 713
elkészítve: 28/47
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tikki
tikki Sun, 2017-02-19 22:40

Mennyei! Sosem szerettem igazán a sárgaborsót, ebben a formában viszont minden héten jóízűen elfogyasztanám, fantasztikusan finom! Most, (nagyon) közel a harminchoz kezdem felfedezni a közelkeleti konyhát, eddig nagyon távol állt tőlem, úgy látszik, ehhez az ízvilághoz meg kellett érnem. Ez a leves nekem szerelem első kóstolásra!

Mártus71
Mártus71 Tue, 2014-03-04 19:10

Sziasztok,

megcsináltam a hétvégén. Érdekes. :) és nem rossz értelemben. A férjem kereken kijelentette, hogy ez neki nem jön be. Először én is azt mondtam, hogy akkor ezt is kipróbáltam és soha többet. De most, hogy összeértek az ízek ( mert ugye még ma is van belőle mivel egyedül eszem ) azt mondom jó ! Nem az a minden hétvégén megfőzöm kategória, de érdemes a receptet eltenni.
üdv.

M

nagyleila
nagyleila Sat, 2013-02-23 15:19

Kipróbáltam, habár félve, borsó meg szegfűszeg, fahéj??? Korianderről nem is beszélve :) Eddig csak savanyúságba tettem. :) Megint valami butaságot próbálok ki?? Hogy fogom ezt feljavítani?? Mi lesz ebből??:)
Érdekes és nagyon finom ízvilág, már főzés közben isteni illatok terjengenek.
Ezt nem is kell feljavítani :D
Nálam a vendégváró különlegességek kategóriájába került.
Hétköznap maradok a hagyományos zöldségekkel tuningolt változatnál.
Vendégek előtt meg majd villogok ezzel a variációval :D Köszi

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Mon, 2012-10-01 12:43

"mosogatórongy pállott emléke" ... hát ez nagyon megnevettetett!!Bennem él ez a szag! :D
A leves mentve! Nemsokára el is készítem, köszi a receptet! :)

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Tue, 2012-04-24 21:55

Kedves Eszter!
Ez a leves nagyon fincsi :) Imadnivalo a fuszerezese, es kulon bonusz pont, hogy innentol kezdve felkerul a listankra a sargaborso. Ugyanis a menzai elmenyek szamuztek az eletunkbol mar jo par evvel ezelott...
Kardamom es koriander nelkul keszitettem es igy is tokeletes lett :)
Koszonet ezert az izgalmas variacioert!
Udv: Chococat

f.detti
f.detti Sat, 2012-02-18 16:35

Ma kipróbáltam ezt a csodálatos levest és nem kellett csalódnunk. Igaz egy változtatással, mert én nem szeretem a szegfűszeget, így azt nem tettem bele. Valamint kevés volt itthon a sárgaborsó, de volt vörös lencse, szóval ezeknek a párosából jött össze a fincsi leves. Biztos, hogy többször is elkészítem majd! Köszönöm! Üdv.: Detti

Édua
Édua / Édua Thu, 2012-02-02 19:34

nekem egyáltalán nem ízlik... :(
igaz, hogy alaplé helyett csak sima vízzel öntöttem fel, de gondoltam, hogy 10 féle fűszer csak elég lesz bele. az egészből csak a szegfűszeg és a csípős íz érződik.

nbeatrix
nbeatrix Mon, 2012-01-30 11:57

Szia Eszter!
Kicsit féltem a fűszerek (szegfűszeg, fahéj) mennyiségétől,ezért kevesebbet tettem a levesbe. A fűszerezés amúgy nagy örömet okozott, mert előkerült sok fűszer, amit csak ritkán van lehetőségem használni. Sajnos szétfőtt a sárgaborsóm, és inkább főzelék lett belőle, de az ize..... ISTENI!!!!
Biztos, hogy nagyon sokszor el fogom készíteni, és már a fűszerezéstől sem fogok félni!
Köszönöm: Bea

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2012-01-30 14:28

Igen, sajnos nálunk a szegfűszeg és a fahéj elképzelhetetlen sós ételekben, pedig ha módjával adagolja az ember egészen új dimenziók nyílhatnak meg egy egyszerű sültnél vagy levesnél is. Örülök, hogy ízlett! :-)

susutomi
susutomi Mon, 2012-01-23 23:33

Én szeretem a "menzai" sárgaborsó főzeléket is (alias beton).
Akkor én most beteg vagyok?

Talina
Talina / Talina Sat, 2013-04-27 14:57

A mi családunkban is "beton-főzelék" a neve, és mi is szeretjük... Szóval vagy én is... vagy Te sem...! ;)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Wed, 2012-01-18 14:56

Szia Eszter! Igazi ízkavalkád! Biztos nagyon finom! Mentettem! Én is inkább leves formájában szeretem a sárgaborsót, és ez itt egy roppan szimpatikus alternatíva.:) Üdv: Ági

394