Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dubarry csirkemell ahogy Zsuzsi készíti

Dubarry csirkemell ahogy Zsuzsi készíti
Dubarry csirkemell ahogy Zsuzsi készíti
60 perc / főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádott étel. Ha van otthon karfiol és csirkemell, tuti elkészítem. És azt ajánlom minden karfiolimádónak, aki még a csirkemellet is szereti, hogy készítse el :)

hozzávalók / 6 adag

Karfiolhoz

  • 1 nagy fej karfiol (kb. 12 rózsa)
  • 1 kk
  • 2 l víz (amennyi ellepi)

Csirkemellhez

Besamel mártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

Karfiolhoz

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, és egy lábasba tesszük.
  2. Annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, sózzuk és puhára, de nem szétesőre főzzük.
  3. A puhára főtt karfiolt rózsánként kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük, és elrendezzük a csirkemellszeletek tetején.

Csirkemellhez

  1. A csirkemellet 3 felé vágjuk, így lesz 12 szelet belőle.
  2. Kicsit, nem túl erősen kiklopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk.
  3. Egy serpenyőben (nálam ez grill serpenyő) az olajat felmelegítjük, majd a csirke mindkét oldalát megsütjük.
  4. Egy tepsibe (jénaiba, nálam 2 jénaiba, mert nem fért egybe) rendezzük őket, félretesszük.

Besamelmártáshoz

  1. A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, majd apránként belekeverjük a lisztet. Össze fog állni, de nem kell megijedni.
  2. A tejjel folyamatosan felöntjük, mindig elkeverjük, ezt a legegyszerűbb egy habverővel, így nem lesz csomós.
  3. Mikor az összes tej benne van, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  4. Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
  5. Elzárjuk a gázt, és belekeverjük a sajtot. Addig keverjük, míg a sajt teljesen felolvad.
  6. Hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még adhatunk hozzá tejfölt, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl híg, mert akkor lefolyik a karfiolról.
  7. A besamel mártást szétosztjuk a karfiolokon úgy, hogy mindegyiket befedje. Reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percet, míg elkezd szépen pirulni a teteje. Rizibizivel vagy tört burgonyával kínáljuk. Jó étvágyat!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 139
össznézettség: 207 965
elküldve: 34
receptkönyvben: 979
elkészítve: 107/107
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

karfiolos csirkemell csőben sütve, besameles-karfiolos csirkemell, csirkemell karfiollal és sajttal sütve

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lisafuredi
lisafuredi Fri, 2017-07-28 13:09

Brokkolival készítettem el , nagyon finom lett ! Tökéletes recept ... a besamel állaga is kitűnő ! Nem tudom más hol szúratja el ..

Anita60
Anita60 Sun, 2017-05-28 18:30

A recept tökéletes!!!
Nem kell okoskodni,találgatni!!! Ki kell próbálni!
Ha nem sikerül a mártás,ott technikai hiba van!!!!
Köszönöm!!!

Zera84
Zera84 / Zera84 Sat, 2017-03-25 19:24

Ez valami isteni! Biztos, hogy máskor is elkészítem. A mártás nekem is először nagyon hígnak tűnt, de aztán kicsit tovább főztem folyamatos kevergetés mellett és besűrűsödött.
Én brokkolival készítem, mert a gyerek nem szereti a karfiolt. Így is isteni.

shalafi
shalafi Wed, 2015-12-09 15:26

Kedves Zsuzsi, és Mindenki aki szemezget a recepttel:)
Tegnap kipróbáltam, nagyon-nagyon finom lett! A besamel is tökéletesen sikerült jó a liszt-tej arány! Mi egy fél szelet sült bacont tettünk minden csirkemellre ez adott neki még egy kis pluszt, de ez a recept kiváló!:) köszönöm! Laura

NicoLetty
Pataki Nikolett / NicoLetty Mon, 2015-04-20 13:29

Sziasztok!
Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a besamel-mártás pont az a mártás, amihez nem lehet pontos arányokat írni, mert sajnos ahány liszt, annyiféle. Van olyan liszt, ami még a főzeléket is nehezen sűríti be, akármennyit is teszel a rántásba belőle, viszont van olyan is, amiből két evőkanálnyi betonsűrűségűvé teszi a főzelékeket. :) Ne ragaszkodjatok annyira a számokhoz, mert sokszor emiatt nem sikerül pl. egy besamel-mártás. Szerintem az a lényeg, hogy miután az összes tejet hozzákeverted a vajas liszthez, hagyd, hogy besűrűsödjön. Ha nincs meg a megfelelő hőfok, vagy éppen nem elegendő ideig főzöd, akkor ez nem fog megtörténni.

busman
busman Sat, 2014-08-02 18:52

De neked is annyira híg a mártás, hogy egyszerűen lecsorog a karfiolról? Nálam úgy néz ki, mintha kb sima tej lenne, pedig pontosan kimértem mindent... Most sül, még nem tudom a végeredményt, de úgy látom, hogy más receptekben benne van, hogy meg kell pirítani a rántást egy kicsit, itt pedig nem volt, így rögtön hozzáöntöttem a tejet - lehet, hogy ez volt a baj? :(

Finimini
Finimini / Finimini Sat, 2016-06-11 17:53

A besamel úgy készül, mint egy rántás, tehát egy picit szabad kis lángon pirítani, hogy ne legyen nyers liszt ízű. A tejet csak lassan és kevergetve adagoljuk és meg kell várni, hogy besűrűsödjön, utána apránként a többi tej. Ehhez bizony gyakorlat kell, érdemes kis adaggal kisérletezni, ha valaki kezdő.

NEUDOLD
NEUDOLD Sun, 2014-01-12 12:04

A besamelmártásnál valószínűleg rosszak az arányok: 7,5 dl tejhez 5 dkg liszt?

Gy.Zsuzsi
Gy.Zsuzsi / Gy.Zsuzsi Sun, 2014-01-12 12:23

Kedves NEUDOLD!
Az arányok tökéletesek, nem elírás. Mindenhez így készítem a besamell mártást. Nem
szeretem, ha nagyon sűrű. Próbáld ki nyugodtan ezekkel az arányokkal.
Üdv: Zsuzsi

522
karfiol 1 nagy fej
1 kk
víz 2 l
csirkemell filé 2 db
0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 dl
vaj 5 dkg
finomliszt 5 dkg
tej 7.5 dl
szerecsendió 1 kk
0 ízlés szerint
trappista sajt 10 dkg
tejföl 2 ek
trappista sajt 10 dkg