Azta-Pasta: miből van a tészta?

A tészták minden fajtájának az alapanyaga nagyjából ugyanaz. Vagy mégsem? Itthon, talán. De mi van a mediterrán vidékekkel, vagy éppen Kínával?

Céklás ricotta-gnocchi

Azta-Pasta >>

Korábbi cikkeinkben a tészták formáját boncolgattuk, illetve, hogy mit, mire használjunk. Mi illik egy raguhoz, és mi egy rakott ételhez. Az alapja mindegyiknek szinte ugyanaz volt. Általában búzaliszt, tojás, víz vagy tej hozzáadásával készültek. Itthon! De mit esznek Kínában, Japánban vagy éppen Olaszországban?

Mediterrán vidékek

A magyarok a tojásos tésztát kedvelik, ezek kifejezetten tésztaipari célra előállított lisztből készülnek, tojás hozzáadásával. A durumtésztát az olaszok, illetve a mediterrán térségek preferálják.

Friss vargányás, zsályás linguine

Ezek főzési ideje viszonylag rövid, ők némileg keményebbre, al dentére főzik. Vagyis félkeményre. Ezen kívül szívesen fogyasztják a gnocchit , ami egy burgonyás alapú tészta, amelyhez még más egyéb zöldségeket és fűszereket is keverhetünk. Házilag is könnyen elkészíthető, rendkívül finom és tápláló.

Olcsó, gyors és vega >>

Kelet

Már hazánkban is hozzájuthatunk a kelet nemzeti ételéhez, az üvegtésztához. Ez egy igen semleges ízű tésztafajta, amelyet rizslisztből készítenek. Az üvegtészta az ázsiai konyha tésztaszerű alapanyaga, melyet elsősorban köretként és levesbetétként használnak fel. Rendkívül vékony, és fogyasztható állapotban szinte átlátszó. Az igazi üvegtésztamungóbab-keményítőből ésvízből készül, tojás hozzáadása nélkül. A mungóbab könnyebben emészthető, mint a Közép-Európában elterjedt fejtett bab, és nem okoz puffadást.

Thai üvegtésztaleves koktélrákkal

Más tésztafélék elkészítési módjától eltérően az üvegtésztát általábannem főzik meg, hanembeáztatjákés megsütik vagy közvetlenül a levesbe teszik. Lehet pirítani is. Az üvegtészta gazdag vitaminokban és alacsony a kalória- és szénhidráttartalma. Szószokkal ízesíthetjük, salátákat lehet belőle készíteni vagy húsokhoz köretként adhatjuk. Klasszikus wok-zöldség, de saláták készítéséhezis felhasználják.

Villámfogások: amíg a tészta kifő >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatjátok! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?