Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis őzgerinc

Csokis őzgerinc
Csokis őzgerinc
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Legjobb gyermekkori barátnőm édesanyja nagyon finom őzgerincet tudott készíteni. Imádtam hozzájuk búcsúba járni, mert akkor mindig volt ez a finomság!
Évekkel később, az első munkahelyemen az egyik kolléganőmtől kaptam ezt a receptet, aminek a csoki része nagyon hasonlít erre az ízemlékre!

hozzávalók / 4 adag

A csokis masszához

A kókuszos masszához

A babapiskótához

ajánlat

Vendégvárónak bátran ajánlom, biztos siker lesz, továbbá a gyerekek kedvence is!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásfehérjéket felverjük, majd beletesszük a 100 g porcukrot és a kókuszreszeléket. Vízgőz fölé tesszük, kevergetjük, amint megkeményedik, levesszük, és kihűtjük.
  2. A margarint, a porcukrot és a kakaót habosra keverjük, majd belerakjuk a 3 tojássárgáját és a 3 csomag pudingport. Jól elkeverjük az összetevőket. Majd gőz fölé tesszük, és kevergetjük. Ha már elovadt a margarin, és kezd sűrűsödnii a pudingos massza, akkor a durvára vágott diót beletesszük, és levehetjük. Vigyázat, gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar sűrűsödik a csokis massza!
  3. Az őzgerincformát kibéleljük celofánnal/folpack-kal. Belerakunk egy adag csokis masszát. Majd a közepébe rummal meglocsolt babapiskótát helyezünk. A babapiskóta két szélére a kókuszos masszából teszünk egy-egy sort. Majd csokis masszával befedjük. A következő sorban a babapiskóta helyére kókuszos massza kerül, és fordítva. Majd jön a maradék csokis massza.
  4. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap deszkára borítjuk, és felszeleteljük.  

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 123 587
elküldve: 111
receptkönyvben: 1 395
elkészítve: 35/58
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pudingos-kakaós babapiskóta, csokis-pudingos őzgerinc

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

h_attilane
h_attilane Thu, 2013-02-14 21:31

Szia!

Elkészítettem a csokis őzgerincet, de sajnos a csoki krém kevés, a kókuszkrém sok lett. Mindent a recept alapján csináltam. Mi lehet a baj? Ha kérhetem erre a címre válaszolj:
hattilane@gmail.com. Segítségedet előre is köszönöm.

üdv:

Zsuzsa

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2013-02-17 04:03

Kedves Zsuzsa!

Válaszoltam a megadott mail címre, de azért ide is írok egy-két gondolatot a többieknek is.

A csokikrémet lehet készíteni akár másfél adagból is, akkor biztos elég lesz. A kókuszos krémből nekem is szokott valamennyi kimaradni.
Üdv:
Anita

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2013-02-14 10:47

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.02.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

norby92
norby92 Tue, 2012-12-25 17:08

Én is elkészítettem,és nagyon finom lett. Bár a kókusszal ügyeskedni kell hogy hova tesszük,mert az alján,persze miután kifordítottam a formából kicsit széteshet szelés közben,de nem vészes. :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Tue, 2012-12-25 17:21

Örülök, hogy Neked/Nektek is ízlik! Igen, arra kell ügyelni, hogy a forma aljára (ami később a süti teteje lesz) a csokis massza kerüljön, és csak azután a "töltelék".
Boldog karácsonyt kívánok!
Anita

csemilia
csemilia Mon, 2012-11-12 10:04

Kedves Ani!
Két napja elkészítettem a süteményt, a gyerekeknek valóban nagyon ízlett, tulajdonképpen nekem is, egyszerűségéhez képest tényleg finom. Amiért azonban feltámadt bennem az írhatnék az a bosszúság, amit a recept hiányossága okoz(ott). Általában el szoktam olvasni a kommenteket mielőtt elkészítem a receptet. Most is ezt tettem, de sajnos nem mentem rajta végig, ahol szerepel, hogy 10 dkg kókuszreszelék kell. Úgy gondolom, szerencsés volna a hozzávalóknál feltüntetni ezt a mennyiséget, így más nem jár úgy, hogy 20 dkg kókuszreszelékkel kikevert 3 db tojásfehérjés kókuszkrémet pakol az őzgerincbe, miközben a krém felét nem tudja felhasználni :-((. Így a nagyon darás kókusz"krém" miatt szeletelés után szétestek a rétegek. És a babapiskótából sem vásárolok meg két csomaggal (persze eláll), ha tudom, hogy csak kevesebb, mint fél csomag kell (nincs túl nagy különbség az őzgerincformák mérete között). A harmadik gondom az volt, hogy nem írod, meddig kell gőz fölött főzni a csokikrémet. Milyen állagúnak kell lennie? Csak buggyanjon és már jó is? A negyedik problémám is talán a csoki krém állagához kapcsolódik: a piskóta kissé kemény maradt, így szeletelésnél nehezen vitte a kés és a szeletek eldeformálódtak :-((
Nagyon várom válaszodat a csokikrém főzésével kapcsolatban. Ha már a nyakamon maradt egy csomag piskóta és kíváncsi is vagyok vajon milyen lehet igazából ez a sütemény....
Ja, és szerintem a receptet és a hozzávalókat feltétlenül javítsd ki.
csemilia

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2012-11-12 18:09

Kedves Csemilia!
Elnézést kérek, ha bosszúságokat okoztam, bár hozzátenném, hogy ha a többi receptjeimet is megnézed, igyekszem pontos lenni, és részletes leírást adni.
Pontosítottam a hozzávalókban a mennyiségeket, és kiegészítettem az elkészítés menetét. Abban megtalálható a válasz a csokikrém állagára vonatkozóan: addig kell vízgőz fölött kevergetni, amíg el nem kezd sűrűsödni a krém (a pudingtól), akkor beleteszed az ízlés szerinti mennyiségű diót (nekem kb. 5 dkg). Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar köt a csoki, és akkor nehezebben lehet adagolni.
A babapiskótákat vagy rummal kell meglocsolni, vagy ha aromát használok, akkor kevés vízben feloldok pár cseppet, és abban megforgatom. Ez is segíti a puhulásukat.
A megmaradt babapiskótára van egy másik ajánlatom is, karácsony közeledtével ez a mézes-pudingos süti recept is jól jöhet esetleg: http://www.nosalty.hu/recept/pudingos-mezes-babapiskotaval
További szép hetet kívánok!
Anita

csemilia
csemilia Tue, 2012-11-13 09:33

Köszönöm szépen a segítséget! Kipróbálom!
Üdvözlettel: csemilia

herzsi58
herzsi58 Fri, 2012-01-13 21:39

Elkészitettem, nagyon finom lett / nem bírtuk kivárni, hogy egy éjszakát pihenjen, mihelyst kihűlt már ettük is/. Tökéletes az állaga, az íze. Én dió helyett kókuszreszeléket tettem a masszába /nem volt itthon dióm/, és így is nagyon finom. Köszi a receptet: Erzsi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Fri, 2012-01-13 23:59

Kedves Erzsi!
Nagyon szívesen:-)! Nagyon örülök, hogy ízlett! És annak is, hogy ezt meg is osztottad!
További szép hétvégét kívánok!
Anita

NicoLetty
Pataki Nikolett / NicoLetty Mon, 2011-10-10 14:48

Kedves Anita!

Ma fogom elkészíteni ezt az őzgerincet, mert úgy tűnik, hogy ez pont az a recept (kinézetre is), amit évek óta kutatok... :) Ez lehet az az igazi békebeli őzgerinc, aminek az íze most is itt van a számban... :)
A kérdésem az lenne, hogy a kókuszreszelékes masszát hogyan és mennyit kell az őzgerincbe tölteni? Nem nagyon értem, hogy hová kell tenni, és mennyit, és a képről sem lettem okosabb...
Esetleg ha kihagynám ezt a lépést, vagy nem tennék bele kókuszreszeléket, akkor hogyan készítsem el? (abban a receptben, amit az egyik rokonom minden évben elkészített, nem rémlik, hogy lett volna kókuszreszelék, ezért kérdezem)... Akkor esetleg az egész tojásokat keverjem habosra a vajjal, és a többivel? Vagy a tojásfehérjés "massza" mindenképpen csak így kerülhet bele? Vagy hogyan kellene csinálnom?

És még egy kérdés, ez az adag 1 db őzgerincre való adag? Mert ha igen, akkor mindenképpen duplát készítek, mert a Párom imádja az édességet (ezt meg pláne), úgyhogy két rúd alatt hozzá sem fogok! :)

Bocsánat a sok kérdésért!
Köszönöm előre is a segítséget! :)

Üdv.
Niki

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2011-10-12 13:46

Kedves Niki!
Bocsánat csak most láttam a kérdéseidet az átalakítások miatt, ezelőtt érkeztek mail-ek, ha hozzászólás érkezett a recepthez.
Először is biztos, hogy ez lehet, amit keresel, mert én is gyerekkoromban ettem ilyen csoki ízűt, mint ez. ahogyan a story részben is leírtam.
Válaszaimat a kérdéseid sorrendjében adom, remélem, nem marad ki semmi.
Lehet kókuszreszelék nélkül is készíteni, volt már olyan, hogy nekem sem volt épp itthon. Ekkor a fehérjét nem használtam fel (lehet mélyhűtőbe is tenni), és babapiskótát tettem a helyére a formában.
Ez egy 30 cm-s őzgerinc formába való adag, de én szoktam másfélszeresét is ebbe készíteni.
Amúgy elvileg úgy készül a süti, ha van benne kókuszreszelékes massza is, hogy a kifóliázott forma aljába öntök egy kis csokimasszát, és hosszában középen kirakom 3 db babapiskótával. A babapiskóta két szélére kerül a kókuszos masszából "gyurmázott" hengerkék. Következő réteg egy adag csoki, majd fordítva rakjuk le a babpiskótát és a kókuszos masszát (tehát a közepén lesz a kókuszmassza hengerke, két oldalt pedig 3-3 db babapiskóta). Végén a maradék csokival leöntöm.

Remélem, tudtam segíteni! Ha még lenne kérdésed, nyugodtan tedd fel, szeretném, ha sikerülne, és megörvendeztetnéd a párodat is:-)!
Üdv:
Anita

NicoLetty
Pataki Nikolett / NicoLetty Wed, 2011-10-12 15:39

Drága Anita!

Köszönöm szépen a választ, az igazság az, hogy már elkészítettem 2 napja, és nagyon-nagyon finom lett... :)
Közben a kókuszos "cucc" és a babapiskóta lerakásának rejtélyét is megoldottam... Picit túlgondoltam a leírást, és ezért gabalyodtam bele... :)
Egyébként dupla adagot készítettem természetesen, sőt, nekem picit nagyobbak az őzgerinc-formáim, úgyhogy még így is egy picit kevésnek bizonyult a massza, a második formába már csak egy réteg babapiskótát és kókuszt tudtam tenni... :)
Legközelebb biztosan kókusz nélkül készítem, úgy is biztosan nagyon finom!

Köszönöm mégegyszer ezt a szuper receptet! :)

Szép napot Neked!
Üdv.:
Niki

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sun, 2011-09-18 21:00

Szia Oti!
Örülök, hogy ízlik, és sikerült is:-)! Annyit beszéltünk róla mostanában, hogy már én is nagyon megkívántam, csinálnom kellene nekem is:-)!
Üdv:
Anita

hlia
hlia Sun, 2011-09-18 08:09

Szia Anita!

Még csak én kóstoltam,de olyan isteni finom lett,hogy egész biztos elkészítem még,de akkor dupla adaggal.

Oti

hlia
hlia Sat, 2011-09-17 07:56

Szia Anita!
Ma elkészítem ezt az édességet is.Én első olvasásra értelmeztem,hogy a pudingot szárazan kell elkeverni a többi hozzávalóhoz,de aki nem süt rendszeresen,annak kevésbé érthető.Jelzem,hogy sikerült.

Oti

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2011-09-17 09:40

Szia Oti!
Próbáltam pontosítani a leírást, hogy egyértelműbb legyen. Igazad van, hogy aki kevésbé gyakorlott, annak nem biztos, hogy kitűnik, ami mások számára evidens. Habár a hozzávalók között abszolút nem szerepel a tej, valamint a leírásban sem, hogy előzetesen pudingot kellene főzni. De talán így rendben lesz. Szeretném, ha mások is megelégedetten készítenék el a receptjeimet, hiszen ezért teszem közzé!
Várom a beszámolódat! Mára egy Chokito receptet próbáltam ki, vendégségbe viszem. Nagyon finom lett!
Üdv:
Anita

dori24
dori24 Mon, 2011-09-12 08:30

Kedves Anita,

A hétvégén megcsináltam a recepted bízva a pozitív 1-2 hozzászólásban. HATALMAS NAGY CSALÓDÁS VOLT!!!!!!
A recept fényévekre van a tökéletestől!!!!!!
Először is nem írtad, hogy hány db őzgerincre elég a recept! Ha 3 db főzős pudingot csinálsz meg, az azt jelentené, hogy 3 x 0,5 l tejet kell felhasználnod. 1 db őzgerincbe max. fél liter tej fér bele és nem másfél. Pontatlan és hiányos a recept!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hány gr-os a kókuszreszelék és mennyi a babapiskóta??? Mennyi rum kell bele, stb....írhatnám még.
Egyedül a kókuszos massza volt használható az egész receptben.
Mindent az általad leírtak szerint csináltam, és 1 napot állt is a hűtőben a cucc: 1 db őzgerinc és egy nagy fagyis doboz tele masszával + egy kis maradék még a kukában is landolt.... És az eredmény: vágni egyáltalán nem lehetett, hiszen teljesen folyós volt a massza. Evőkanállal lehetett kikanalazni az őzgerincből és úgy egy tányérra önteni. Nagyon messze volt az esztétikus sütemény látványától!!!!!
Teljesen olyan volt, mint a Hamis somlói csak éppen kókusszal spékelve, meg vanília puding nélkül. Totál felesleges volt a folpack és az őzgerinc. Egy nagy jénaiba kellett volna belehalmozni a babapiskóta és a puding rétegeket, így sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett volna az egész!
Többet soha, mégcsak ehhez hasonló receptet sem fogok megcsinálni!!!!!
2 órám és úgy 2000 Ft-om ment kárba! Köszi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Mon, 2011-09-12 11:10

Kedves Dori24!
Sajnálom, hogy nem sikerült a kívánt állagban elkészítened az őzgerincet, és csalódást okozott Neked! Először is szeretném felhívni a figyelmed, hogy a hozzávalók között nem szerepel tej, valamint a leírásban sem található az, hogy a pudingot tejjel kellene felfőzni, ez ronthatta el teljesen a massza állagát. A későbbiekre még egy jó tanács: ha valamilyen sütibe pudingos krémet használunk, akkor sohasem a csomagoláson található mennyiségű tejjel készítjük, el hanem sokkal kevesebbel (3-4 dl), de itt tejre nem volt szükség!
1 db őzgerincre elegendő a recept, 30 cm-s hosszúságúra, én 1,5 adagnyit is szoktam akár ebben készíteni, mert akkor több lesz a massza.
A kókuszreszelékből 100 g-s elegendő, de etz úgy olvastam, hogy rendben volt, a babapiskóta mennyisége függ attól, hogy mekkora a forma, nekem azt hiszem 3 db fért el hosszában, tehát 3*3, azaz 9 db babapiskóta szükséges az elkészítéshez.
A rum - bármely receptet nézel, akár itt a NoSalty-n is- ízlés szerint értendő. Én általában aromát használok, amelyből egy-.két cseppet teszek a masszába.
Remélem, ha ezeket a pontosításokat elolvasod (valamint kihagyod a tejet, ami nem szerepel a hozzávalók között), sikerül a várva várt eredményt elérned.
Bármilyen receptemmel kapcsolatosan szívesen válaszolok előzetesen a kérdésekre, így ha előtte felteszed a kérdéseidet, akkor talán nem ez lesz az eredmény!
További szép napot kívánok!
Anita

myldy
myldy Tue, 2011-08-30 17:15

Kedves Anita!
Köszönöm A TÖKÉLETES őzgerinc receptet! Nagy sikere volt a családban, piff-paff elfogyott mind! Ildi

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2011-08-31 00:03

Kedves Ildi!
Nagyon szívesen! Örülök, hogy ilyen nagy sikere volt! Bevallom, hogy kísérleteztem már másfajta receptekkel is, kóstoltam másfajta őzgerincet is, de nekem ez jön be leginkább.
Üdv:
Anita

hsgyorgyi
hsgyorgyi Sun, 2011-08-14 12:08

Kedves Anita!
Eddig ez a legfinomabb őzgerinc recept, amivel találkoztam. Köszönöm, hogy megosztottad velünk! Györgyi

1207
margarin 250 g
csokoládés pudingpor 3 csomag
cukrozatlan kakaópor 3 ek
porcukor 150 g
tojássárgája 3 db
dió 5 dkg
tojásfehérje 3 db
porcukor 10 dkg
kókuszreszelék 10 dkg
babapiskóta 9 db
rum 2 ek