A legegészségesebb zöldség: a borsos ízű leveles zöldség fogyást és egészséget hoz

A vízitorma egy borsos ízű zöldség, amely támogatja a szív egészségét, segíti a fogyást, és antioxidánsai révén a daganatos betegségek kockázatát is csökkentheti.

A vízitorma talán nem az első, ami eszünkbe jut a bevásárlásnál, mégis igazi vitamin- és ásványianyag-bomba. A kissé borsos ízű zöld növény a szív egészségét támogatja, segíthet a fogyásban, és bizonyos kutatások szerint még a daganatos betegségek kockázatát is csökkentheti.

Vizitorma
A borsos kis zöldség, ami fogyást és egészséget hoz
Getty Images

A vízitorma hivatalosan is a legegészségesebb zöldség

Nem véletlen, hogy 2024-ben az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) a vízitormát választotta a legegészségesebb zöldségnek, még a spenótot is megelőzve tápanyagtartalma miatt. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban gyakran olcsóbb is, mint a spenót, így a helyi mindennapi étrendben könnyen helyet kaphat.

A vízitorma a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, ahová a brokkoli, a karfiol, a retek és a kelkáposzta is. Ezekben a zöldségekben olyan vegyületek találhatók (glükozinolátok), amelyek bizonyítottan hozzájárulhatnak a rák elleni védekezéshez. Rendszeres fogyasztásuk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti.

Tápanyagokban is bővelkedik: C-vitaminja támogatja az immunrendszert, A-vitaminja a látást, míg a K-vitamin erősíti a csontokat és segíti a véralvadást.

A vízitorma további pozitív élettani hatásai

  • magas az antioxidáns-tartalma, emiatt pedig gyulladáscsökkentő hatású
  • védhet a cukorbetegség vagy az asztma kialakulása ellen
  • a növény 95 százaléka víz, így fogyasztásával a folyadékpótlásunkhoz is hozzájárulhatunk – ami különösen fontos, hiszen sokan jóval kevesebb vizet isznak a szükségesnél

A vízitorma a testsúlycsökkentésben is segíthet

Egy csésze aprított növény mindössze 4 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi vegyes saláta akár 71-et is. Ezért sok szakember „a természet ajándékának” nevezi azok számára, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól.

Felhasználása sokoldalú

Adhatjuk salátákhoz, wrapekhez, szendvicsekhez, turmixokhoz vagy levesekhez. Kissé csípős, enyhén kesernyés ízét főzve lágyabbá tehetjük, így köretként is remekül illik például lazachoz vagy csirkéhez. A szakértők szerint napi egy-két csésze bőven elég ahhoz, hogy kiélvezzük az előnyeit – ahogyan más leveles zöldségek esetében is.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...