A növényi alapú húspótlók, gluténmentes snackek és más „egészségtudatos” élelmiszerek az utóbbi években óriási népszerűségre tettek szert. Sokan a feldolgozott húsok, a glutén vagy a finomított szénhidrátok egészségügyi kockázatai miatt fordulnak ezek felé az alternatívák felé. A boltok polcain ma már hemzsegnek a növényi alapú burgerek, felvágottak és a magokkal, gabonákkal teli granolák.
Tracy Campoli, holisztikus egészség-coach és személyi edző azonban figyelmeztet: ezek a termékek belülről öregíthetik a szervezetet, krónikus gyulladást okozhatnak, és gyorsíthatják a ráncosodást.
A „növényi alapú” nem mindig egészséges
Campoli szerint a legnépszerűbb húspótlók gyakran kevés valódi tápanyagot – például fehérjét – tartalmaznak, viszont tele vannak adalékanyagokkal, finomított magolajokkal és sóval. Egy YouTube-videójában öt „egészségesnek” gondolt, valójában erősen feldolgozott élelmiszert elemzett, és a műhúsokat az egyik legrosszabb választásnak nevezte.
Attól, hogy valami növényi alapú, még nem biztos, hogy egészséges – mindig olvasd el a címkét!
– figyelmeztette 347 ezer követőjét.
Magolajok: gyorsítják az öregedést
A legtöbb tömeggyártott növényi alapú húspótló olyan olajokat tartalmaz, mint a repce-, napraforgó- vagy szójababolaj. Ezek gazdagok ómega–6 zsírsavakban, melyek túlzott bevitele oxidatív stresszt okoz, károsítja a bőrsejteket, és hozzájárul a ráncok kialakulásához.
Lehet, hogy egészségesnek hangzanak, de valójában nem tesznek jót a szervezetünknek
– mondja Campoli.
Rengeteg magolaj
Az úgynevezett „Hateful Eight” (aljas nyolc) magolajak – köztük a kukorica-, gyapotmag- és sáfrányolaj – ma már az étrendünk kalóriáinak több mint negyedét adják, és egyre többen kötik őket elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegséghez, depresszióhoz és migrénhez.
Só és puffadás – a bőr ellensége
A húspótlók gyakran több sót tartalmaznak, mint az állati eredetű húsok, mivel a gyártók így próbálják elérni a hasonló ízt és állagot. A túl sok só vízvisszatartást, puffadást okoz, a bőr pedig dehidratáltnak, fakónak tűnhet tőle.
A bőröd ragyogását a belső hidratáltság adja – a túl sok nátrium viszont szárazzá és élettelenné teheti
– hangsúlyozza a szakértő.
A gyulladás az igazi gyökérok
Campoli szerint a magas sótartalom, a magolajok és az adalékanyagok együtt krónikus gyulladást idézhetnek elő a szervezetben, ami nemcsak az öregedést gyorsítja, hanem számos betegség kiindulópontja is lehet.
Jobban jársz, ha minél több valódi, friss alapanyagot fogyasztasz a feldolgozott helyettesítők helyett
– tanácsolja.
Más „egészséges” ételek is feketelistán
Nemcsak a műhúsok kerültek a tiltólistára. A teljes kiőrlésű kenyerek, granolák, puffasztott rizsszeletek és gluténmentes snackek is gyakran rejtett cukrot és emulgeálószereket tartalmaznak. Ezek a cukrok hozzájárulnak a glikációhoz – vagyis a kollagén merevedéséhez és gyengüléséhez –, ami a bőr megereszkedéséhez és a ráncok elmélyüléséhez vezethet.
Hagyjuk el az ultrafeldolgozott ételeket
Egy friss brit kutatás szerint az ultrafeldolgozott ételek (UPF) elhagyása kétszeres súlycsökkenést eredményezhet. Bár a kutatás szerint nem minden UPF „természeténél fogva egészségtelen”, a mértékletesség kulcsfontosságú, és a főként friss alapanyagokra épülő étrend egészségben és külső megjelenésben is kifizetődő.