Tüzes élmények: grillezés szabad ég alatt

A grillezés az egyik legjobb kerti, társasági időtöltés. Ahhoz azonban, hogy a grillételek a lehető legfinomabbra sikerüljenek, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, a kerti parti biztosan örökre emlékezetes marad!

Faszenes vagy gázos grill?

Álltunk már tanácstalanul a kerti grill kiválasztása közben, hogy faszenes vagy gázos grillt vegyünk? Mindkét készüléknek vannak előnyei és hátrányai, így a végső döntést az alapján hozzuk meg, mely jellemzők számunkra a legfontosabbak.

A faszenes grill a hagyományos konyha fontos eleme: sütni a forró parázs felett. Egy nyilvánvaló előny az a különleges íz, melyet az izzó faszénen történő sütés kölcsönöz az azon elkészített ételeknek.

A gázgrillek ezzel szemben praktikus tulajdonságaikkal tűnnek ki. A gázgrillt csak csatlakoztatni kell egy gázpalackhoz, és az elektromos gyújtás segítségével egy mozdulattal be lehet gyújtani. A gázláng segítségével vagy lávaköveket hevítünk fel, melyek a fölé helyezett ételeknek adják le a hőt, vagy pedig öntöttvas vagy rozsdamentes lapot melegítünk fel, melyen az ételeket ráhelyezve sütjük meg. A gázgrill legkiemelkedőbb előnye az egyszerű kezelhetőség és a jó tisztíthatóság: 5 perc alatt üzemkész és a sütés után nem kell a faszenes grilleknél megszokott hamu eltakarításával foglalkozni.

A grillezés két alapvető módja

Direkt grillezés: az ételt közvetlenül a faszén vagy a brikett fölé helyezzük. Figyeljünk rá, hogy a faszén (vagy a brikett) és a grillrács között elegendő hely maradjon, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.

Indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tálcát helyezünk és ennek egyik, vagy mindkét oldalára helyezzük el a faszenet vagy a brikettet. E fölé helyezzük a grillrácsra a húst. Ez a módszer abban az esetben különösen ajánlott, ha nagyméretű, vastag és zsíros hússzeleteket grillezünk, mint pl. rostélyos. Így elkerülhetjük azt, hogy a hús lángra lobbanjon vagy megégjen.

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?

Tartsuk tenyerünket a grill fölé. Számoljunk ezer egyszáztól felfelé egyenként, és figyeljük, meddig tudjuk kezünket így tartani:2 mp: a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),3 mp: a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),4 mp: közepesen forró (kb. 300 fokos),5 mp: alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

Tippek az ízletes ételhez:

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. A tüzet kis hamu rászórásával is lefojthatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon. A sovány hús az erős hő hatására kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és így sütjük, akkor szépen megpárolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, vegyük le a fóliát, és grillezzük rá kicsit! Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé.

A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük. Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét -vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk. Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas, policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!