Tüzes élmények: grillezés szabad ég alatt

A grillezés az egyik legjobb kerti, társasági időtöltés. Ahhoz azonban, hogy a grillételek a lehető legfinomabbra sikerüljenek, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, a kerti parti biztosan örökre emlékezetes marad!

Faszenes vagy gázos grill?

Álltunk már tanácstalanul a kerti grill kiválasztása közben, hogy faszenes vagy gázos grillt vegyünk? Mindkét készüléknek vannak előnyei és hátrányai, így a végső döntést az alapján hozzuk meg, mely jellemzők számunkra a legfontosabbak.

A faszenes grill a hagyományos konyha fontos eleme: sütni a forró parázs felett. Egy nyilvánvaló előny az a különleges íz, melyet az izzó faszénen történő sütés kölcsönöz az azon elkészített ételeknek.

A gázgrillek ezzel szemben praktikus tulajdonságaikkal tűnnek ki. A gázgrillt csak csatlakoztatni kell egy gázpalackhoz, és az elektromos gyújtás segítségével egy mozdulattal be lehet gyújtani. A gázláng segítségével vagy lávaköveket hevítünk fel, melyek a fölé helyezett ételeknek adják le a hőt, vagy pedig öntöttvas vagy rozsdamentes lapot melegítünk fel, melyen az ételeket ráhelyezve sütjük meg. A gázgrill legkiemelkedőbb előnye az egyszerű kezelhetőség és a jó tisztíthatóság: 5 perc alatt üzemkész és a sütés után nem kell a faszenes grilleknél megszokott hamu eltakarításával foglalkozni.

A grillezés két alapvető módja

Direkt grillezés: az ételt közvetlenül a faszén vagy a brikett fölé helyezzük. Figyeljünk rá, hogy a faszén (vagy a brikett) és a grillrács között elegendő hely maradjon, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.

Indirekt grillezés: a grill közepébe csepegtető tálcát helyezünk és ennek egyik, vagy mindkét oldalára helyezzük el a faszenet vagy a brikettet. E fölé helyezzük a grillrácsra a húst. Ez a módszer abban az esetben különösen ajánlott, ha nagyméretű, vastag és zsíros hússzeleteket grillezünk, mint pl. rostélyos. Így elkerülhetjük azt, hogy a hús lángra lobbanjon vagy megégjen.

Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletet, ha nincs hőmérőnk?

Tartsuk tenyerünket a grill fölé. Számoljunk ezer egyszáztól felfelé egyenként, és figyeljük, meddig tudjuk kezünket így tartani:2 mp: a tűz nagyon forró (kb. 375 fokos),3 mp: a tűz közepesen forró (kb. 350 fokos),4 mp: közepesen forró (kb. 300 fokos),5 mp: alacsony hőfokú (kb. 250 fokos).

Tippek az ízletes ételhez:

Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már nem lángol, hanem parázslik és izzik! A már fehérré vált faszén a legalkalmasabb a grillezésre. A tüzet kis hamu rászórásával is lefojthatjuk, ami arra is jó, hogy hosszabb ideig egyenletes hőt adjon. A sovány hús az erős hő hatására kiszárad és rágós lesz, ezért ha a bepácolt, befűszerezett húst alufóliába csomagoljuk és így sütjük, akkor szépen megpárolódik és nem ég meg. Ha megpárolódott a hús, vegyük le a fóliát, és grillezzük rá kicsit! Alufólia használatakor annak matt fele nézzen a parázs felé.

A húsokat grillezés közben soha ne szúrjuk meg villával, mert kifolyik belőlük az értékes húslé és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassunk. A többszöri forgatást is kerüljük. Faszéntüzelésű grillek használatakor a tűz erősségét és ezzel együtt a sütés hőfokát a parázs szét -vagy összehúzásával és a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk. Fogyasztás előtt a megszenesedett húst vágjuk le az értékes többitől, mert az egészségre ártalmas, policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmazhat.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek