A transzzsírsavaknak végük. De vajon jól jártunk?

Az élelmiszergyártóknak csökkenteniük kellett a transzzsírsavtartalmat. De vajon, amit helyette használnak, az egészségesebb?

Korábban a margarinok, édes ostyák, bolti kekszek gyakori összetevői voltak a transzzsírok, de a szervezetünkre gyakorolt káros hatásaik miatt ma már felhasználhatóságuk lehetőségei az élelmiszeripar számára igencsak beszűkültek.

Talán kevesen gondoltak bele, de a transzzsírsavak csökkentésével, elhagyásával az élelmiszergyártóknak nyilvánvalóan szükségük volt valami helyettesítő anyagra.

Tudj meg többet a transzzsírsavakról!:

Félelmetes transzzsírsavak

Transzzsírsav szabályozás

Egészségünk védelmében 2014 elejétől rendeleti szinten került szabályozásra a mesterségesen előállított transzzsírsavak szintje az élelmiszerekben: ez a szint nem lépheti túl az összes zsírtartalom 2%-át.

Ám jogosan merülhet fel a kérdés: vajon mivel helyettesítik az élelmiszerekben azóta a transzzsírsavakat?

Nem ússzuk meg ilyen egyszerűen

Az élelmiszeripar új üdvöskéi a telített zsírsavakból és növényi olajokból mesterségesen előállított, ún. átészterezett zsírok (IF - interesterified fat), amelyekkel valószínűleg egyre többet találkozunk majd. Funkciójuk elődjeikhez hasonló: növelik a zsiradék stabilitását, így a velük készített termékek szavatossági ideje nő - azaz tökéletes összetevője a félkész-, késztermékeknek.

Hol a csapda?

Az átészterezési eljárás során olyan molekulák (trigliceridek) keletkeznek, melyekben egészen véletlenszerű a zsírsavak molekulán belüli elrendeződése. Teljesen mesterséges anyag alakul ki ezáltal, ami eredetileg egyáltalán nem fordulhat elő az élő szervezetekben.

2007-ben már kísérletekkel bizonyították, hogy fogyasztásuk során ugyanúgy fellép a "rossz" (LDL) koleszterinszint-emelő hatás, sőt 20%-kal növelte az önkéntesek éhgyomri vércukorszintjét is. További kísérleteket végeztek patkányokon, melyek során arra lettek figyelmesek, hogy azon utódok, melyeknek szülei a transzzsírok helyett átészterezett zsírokat fogyasztottak, nagyobb hajlamot mutatottak az elhízásra.

Természetesen további kutatások szükségesek egy egységes álláspont kialakításához, én mindenesetre továbbra is arra szavazok, hogy a legjobban akkor járunk, ha magunk készítjük el otthon ételeinket.

via eatclean.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek