Több mint szendvics!

Nem egy egyszerű melegszendvicsről lesz szó! A franciák ennek is megadják a módját, a croque monsieur-t te is elkészítheted otthon!

A párizsi bisztrók egyik legnagyobb sztárja a croque monsieur elnevezésű melegszendvics, amit legyintéssel sokan beburkolnának egy egyszerű sajtos-sonkás melegszendvics köntösébe. Pedig ennél többről van szó! Bár még a francia fővárosban is viszonylag ritka, hogy eredeti formájában pepecselnek a monsieur-vel, de most arra biztatlak, próbáld ki otthon autentikusan, mert végül igazat fogsz adni, hogy megérte.

Nincs is jobb annál, mint croque monsieur-vel indítani a napot!

Semmi esetre sem lehet diétás szösszenetnek nevezni, két szelet kenyér közé fogjuk pakolni a belevalókat. Ebben az esetben a fehér kenyeret ajánlom, de ha ragaszkodsz a teljes kiőrlésűhöz, akkor készítsd azzal. Ha előkészítettél mindent, jöhet a besamel, a szendvics lelke: ez az, amit sok helyen megspórolnak erről a szendvicsről, mi most nem fogjuk! Mehet a felolvasztott vajra liszt, majd apránként hozzáadagoljuk a teljes tejet (próbálj meg valódi tehéntejet beszerezni), majd ha már kellően sűrű állagú a mártásunk, na akkor zuttyantsd bele a tojássárgáját. Hagyjuk kihűlni.

Közben a kenyérszeletekre megindulhat a rétegezés, sonka, egy csepp dijoni mustár szépen eloszlatva, hivatalosan Gruyére sajttal kellene folytatni a pakolászását, ennek híján válaszd a kedvenc sajtodat és dolgozz azzal. Teríts el rajta szépen 1-2 evőkanált besamelt, majd borítsd be a szendvicset egy másik szelet kenyérrel. Told be a sütőbe és alig tíz perc elmúltával már tálalhatod is őket. Ha ez kevésbé szimpatikus, serpenyőben, kevés vajon is átpiríthatod a szendvicseket, de süthetsz a tetejükre tükörtojást, ez esetben croque madamme-ot fogsz alkotni, melyhez szuper tojásfőzőt is ajánlunk a NoSalty Webshopból, ha neked is sokszor gondot okoz a tökéletes tojás sütése/főzése!

Lékué tojásfőző - szív alakú

A Lékué tojásfőzővel egyszerűen, gyorsan készíthető el a tojás: a tartóban ízesíthetjük ízlés szerint zöldségek, fűszerek vagy egyéb finomságok hozzáadásával. Mikróban vagy vízfürdőben használható.

Még több melegszendvics! >>

A Reggeli és vacsora rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

A Béchamel-be (igen így írják) nem kell tojássárgája. Vaj,liszt, tej,só, szerecsendió, esetleg hagyma. Egyébként a szendvicsbe tényleg Gruyère sajt kell és sült sonka... Trappisten nem jó, ahogy a lyoner sem pótolja a sült sonkát.

southwind

jónak néz ki, csak ez a "Ha el?készítettél mindent, jöhet a besamel...Mehet a felolvasztott vajra liszt, majd apránként hozzáadagoljuk a teljes tejet ...majd ha már kell?en s?r? állagú a mártásunk, na akkor zuttyantsd bele a tojássárgáját.", el?ször végig kellett gondolni, mikor mit hová... kicsit pontosabb leírásnak örülnénk :)

Törölt felhasználó

Ez kell hozzá, egészen pontosan, adagolva: 5 ev?kanál vaj 4 ev?kanál liszt, sima bl55, 4 csésze tej 2 teáskanál só 1/4 teáskanál frissen reszelt szerecsendió szívesen.

southwind

köszönjük

Címlapról ajánljuk

További cikkek