Tízórai nélkül soha!

Hajlamosak vagyunk lebecsülni a tízórai jelentőségét, ami felnőttként sem helyes, de a fejlődő gyerek-szervezet tekintetében egyenesen vétek. Lássuk, miért!

Felnőtt korunkra - helytelen módon - hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a tízórairól (nem érünk rá, macerásnak találjuk). Amikor megszületnek a gyerekeink, akkor egy ideig odafigyelünk, de az oviban, iskolában úgy érezzük, hogy átveszi tőlünk ezt a terhet az intézmény. Már persze, ha a gyermek megeszi a menzai kínálatot. Kamasz gyerekünknek jobb dolga is akad az iskolai szünetekben, minthogy a tízóraival foglalkozzon, ha mégis megéhezik, irány a büfé a haverokkal vagy rosszabb esetben a csokiautomata.

Akármilyen közhelyesen is hangzik, felnőttkori egészségi állapotunk nagyon nagy mértékeben függ gyermekkori táplálkozási szokásainktól. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy amíg a gyermekünk kiskorú, ennek felelőssége a mi vállunkon nyugszik. A kiegyensúlyozott táplálkozás számos pilléren áll, ezek közül az egyik a megfelelő napi étkezési ritmus - azaz ideális esetben nem 2-3x étkezünk egy nap, hanem 5x. Bár a tízórai és az uzsonna a főétkezésekhez kisebb arányt képviselnek étrendünkben, jelentőségük nem kisebb - gyermekkorban sem.

Miért kell, hogy a gyermek tízóraizzon?

  • … azért, hogy jól teljesítsen az órákon. Ahhoz, hogy az agyunk megfelelőképp működjön, tudjunk gondolkodni, folyamatos energia-ellátásra van szüksége. Ha a gyerkőc nem reggelizik, nem tízóraizik, agya nem jut elég tápanyaghoz, ilyenkor fáradtság, rossz közérzet jelentkezik, lanyhul a koncentrálási képesség.
  • … azért, hogy legyen energiája tornázni, sportolni. Ugyanúgy, ahogy az agyunknak, az izmainknak, a szívünknek is energiára van szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen a délelőtti tornaórán, délutáni sportok, különórák közben.
  • … azért, hogy meglegyen a napi ötszöri étkezés, és ne két-három étkezés alkalmával vigye be a napi energia- és tápanyag-szükségletét. Csakúgy, mint a felnőttek, ha farkaséhesen ül le ebédelni, nagy valószínűséggel túl sokat fog enni, amivel leterheli a szervezetét. Hosszú távon a nagy lakomáknak elhízás lehet a vége, és ezek a rossz szokások evészavarokhoz is vezethetnek.
  • … azért, hogy elkerüljük a nassolást és így a tápanyagtartalom szempontjából kevésbé értékes élelmiszerek, ételek fogyasztását. Ha a gyermek tízóraizik, sokkal kisebb az esélye, hogy édességgel, magas hozzáadott cukortartalmú kekszekkel, süteményekkel próbálja majd elütni éhségét két főétkezés között.

Annak érdekében, hogy a tízóraizás jó szokása rögzüljön, már kisiskolás kortól kezdve jó módszer, hogy gyerekeink is részesei legyenek a tízórai-készítésnek, de a konyhai közös bíbelődés kamaszkorban is jó alkalom a szülő-gyerek együttlétre. A közös tízórai készítésnek megvan az az előnye, hogy ha magunk csomagoljuk a tízórait, akkor követni tudjuk, mit eszik-iszik - nyilvánvalóan olyanokat fogunk pakolni, amiket szeret - közel biztosak lehetünk benne, hogy el is fogyasztja.

Következő cikkünkben tippeket adunk az egészséges tízórai összeállítására.

Címlapról ajánljuk

5 magyar étterem a Michelin-kalauzból, amiről talán még nem hallottál

Hol van már az az korszak, amikor egy kezünkön meg tudtuk számolni a hazai Michelin-csillagos éttermeket! Jelenleg összesen 72 magyar éttermet ajánl a francia bázisú Michelin-kalauz, köztük a legtöbb a Michelin-tányér jelzést kapja a nemzetközi ítészektől. Ez még nem jelent Michelin-csillagot, de egy adott helyen ezeket az éttermeket is ajánlja a kalauz, kiemelkedő konyhai teljesítményük révén. 5 olyan hazai étterem következik vidéken és Budapesten, amelyekről kevesebbet hallani, pedig megérdemlik a figyelmet!

Nosalty

További cikkek

4 tipp, mire használd az út széli ringlót, azaz a...

Ringló, cseresznyeszilva, lotyószilva, mirabella vagy egyszerűen csak fosóka. Mind jól ismerjük a magyar települések elmaradhatatlan útszéli gyümölcsét, de azt kevesen tudjuk, hogy mennyi mindenre fel lehet használni ezt az alulértékelt termést.