Tehermentesítsd a környezeted!

Te mekkora terhet rósz a Földre? Az ökológiai lábnyom kiszámításával könnyen megtudhatod, hogy fogyasztási szokásaid mekkora földterület használatát igénylik.

Számos kritika éri az ökológiai lábnyomanalízis módszerét, de a szakértők azon fáradoznak, hogy finomítsák, pontosítsák a mérőszámokat, és így, igazán a realitásokat tükrözve határozzák meg a fogalmat. Az ökológiai lábnyom arra hivatott, hogy megmutassa, életmódunkhoz mennyi halászati és földterület szükséges, ezek összesen hat tényezőből tevődnek össze. Számít az, hogy mekkora a húsfogyasztásunk, s az ebből következő legelőterület nagysága, amin a haszonállatokat nevelik, az éves papírfogyasztásunk, tűzifa-felhasználásunk pedig az erdő lábnyommal mérendő.

A szántóterület iránti igényeink a növényi alapanyagok felhasználásával kapcsolatos szokásainkat tükrözik. Ott van még a sokat emlegetett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos szén lábnyom, mindezek együtteséből kapjuk meg azt a számot, ami saját földterület-szükségletünket tükrözi. Magyarországon ez a szám átlagosan 2,2 hektár körül alakul, az elvárt és ideálisnak mondható 1,7-tel szemben. A világ ökológiai lábnyoma átlagosan két és félszeresére nőtt az elmúlt évtizedekben, a legnagyobb mutatója – nem nehéz kitalálni – a fejlett országoknak van: Észak-Amerika 11,7 hektáros lábnyomától lemaradva, de azért így is 6,3-as mutatót hozott össze Nyugat-Európa és mára csak a fejlődő országokban, Afrikában jellemző, hogy nincs túlfogyasztás, azaz nem használnak föl több erőforrást annál, mint ami a rendelkezésükre áll. Nagyon sokat tehetünk azért, hogy a Föld élhető hely maradjon a következő generációknak is! A helyben, hazai termelőtől vásárolt élelmiszerek sokkal egészségesebbek és kevésbé terhelik a környezetet, különösen, ha sok, feldolgozatlan alapanyagot vásárolunk késztermékek helyett.

A tömegközlekedés választása a mindennapos autózás helyett szintén ilyen, akárcsak a húsfogyasztás mérséklése, amivel a szervezetünket is tehermentesítjük. A vízhasználat visszafogása, ezt talán magyaráznunk sem kell, miért fontos. Saját ökológiai lábnyomodat itt számolhatod ki.

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...