A Távol-Kelet ízei: dim sum

E heti gasztrobloggerünk, Moha és Sáfrány, a Távol-Keletre kalauzol benneteket. Egy igazi kínai, egészen pontosan kantoni étel, a dim sum elkészítését mutatja meg nektek!

Ez az egyik kedvenc távol-keleti fogásom, először a Momotaróban találkoztam vele, majd különböző országok kínai negyedeiben.

Eredetileg egy kantoni fogásról van szó, ám ma már a világom mindenhol elterjedt és számtalan formában készítik. A tésztája is rengetegféle lehet, a vékony wontontól kezdve a kelt verzióig. A töltelékek variálásának pedig tényleg semmi nem szab határt, és szerintem talán ez a fajta étel adja a legjobb lehetőséget elkezdeni kísérletezni a fúziós fogásokkal, remekül el tudom képzelni akár magyaros dolgokkal (gombapörkölttel például) töltve és mellé pörköltszaftos tejföllel tálalva.

Nálam egy klasszikusabb verzió, gombás-káposztás készült.

Nagyon ajánlom mindenkinek, mivel nem nagy ördöngösség megcsinálni, mégis komoly sikereket lehet vele aratni.

Hozzávalók 16 dim sumhoz:

A tésztához:

  • 330 g finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 5 g instant élesztő
  • kb. 1,5-2 dl víz (nagyon függ a liszttől, hogy mennyit vesz föl a tészta, érdemes fokozatosan adagolni, akkor jó, ha önti hozzá az ember, keveri egy villával és még nem teljesen állt össze, dagasztás közben akkor lesz megfelelő állagú)

A töltelékhez:

  • egy kisebb fej kelkáposzta fele apróra vágva (lehet kínai kel is)
  • 3 fej csiperke gomba apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm gyömbér apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél tk. kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk. szezámolaj
  • semleges ízű növényi olaj (mogyoró vagy napraforgó)
  • 1 kis maréknyi friss koriander

A szószhoz:

  • 1 friss chili apróra vágva (én kiszedtem a magjait)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. kikkoman (japán) szójaszósz
  • 2 ek. víz
  • 1 tk. rizsecet

Elkészítés:

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverem villával, majd fokozatosan elkezdem hozzáönteni a vizet, ha már majdnem összeállt, de még kicsit morzsás, kezdem kézzel dagasztani, homogén tésztává gyúrom, majd kb. 1 óra alatt letakarva a duplájára kelesztem.
  2. Közben el lehet készíteni a tölteléket és a szószt. Mogyoróolajon viszonylag magas lángon elkezdem sütni a gombát, káposztát, gyömbért és hagymákat, majd amikor már majdnem kész vannak, hozzáadom a fűszerkeveréket és a szezámolajat, sózom és még egy fél percig pirítom. Ha megvan, lehúzom a tűzről és összekeverem a korianderrel. A szósz hozzávalóit összekeverem.
  3. A gombócokhoz a tésztát 16 részre szedem (így 16 db. 4 cm átmérőjű gömböt kapok), lisztezett munkafelületen kinyújtom őket kb. 3 mm vastagra, ráhalmozom a tölteléket (1 gombócba kb. 3 teáskanálnyi jut, de úgy is lehet számolni, hogy 16 részre osztja az ember), fölhajtom a széleit és egymáshoz tapasztom.
  4. A dim sumokat sütőpapírral bélelt bambusz párolóba teszem, majd vizet forralok egy serpenyőben, beleállítom a párolót és kb. 15 perc alatt megpárolom őket.
  5. A szószt külön kistányérban adom mellé.

A receptet itt tudod elmenteni

{ GALÉRIA = title:Dim%20Sum, 1,2,3,4,5,6 }

Moha és Sáfrány blog

Moha és Sáfrány a Facebookon

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.