A Távol-Kelet ízei: dim sum

E heti gasztrobloggerünk, Moha és Sáfrány, a Távol-Keletre kalauzol benneteket. Egy igazi kínai, egészen pontosan kantoni étel, a dim sum elkészítését mutatja meg nektek!

Ez az egyik kedvenc távol-keleti fogásom, először a Momotaróban találkoztam vele, majd különböző országok kínai negyedeiben.

Eredetileg egy kantoni fogásról van szó, ám ma már a világom mindenhol elterjedt és számtalan formában készítik. A tésztája is rengetegféle lehet, a vékony wontontól kezdve a kelt verzióig. A töltelékek variálásának pedig tényleg semmi nem szab határt, és szerintem talán ez a fajta étel adja a legjobb lehetőséget elkezdeni kísérletezni a fúziós fogásokkal, remekül el tudom képzelni akár magyaros dolgokkal (gombapörkölttel például) töltve és mellé pörköltszaftos tejföllel tálalva.

Nálam egy klasszikusabb verzió, gombás-káposztás készült.

Nagyon ajánlom mindenkinek, mivel nem nagy ördöngösség megcsinálni, mégis komoly sikereket lehet vele aratni.

Hozzávalók 16 dim sumhoz:

A tésztához:

  • 330 g finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tk. cukor
  • 5 g instant élesztő
  • kb. 1,5-2 dl víz (nagyon függ a liszttől, hogy mennyit vesz föl a tészta, érdemes fokozatosan adagolni, akkor jó, ha önti hozzá az ember, keveri egy villával és még nem teljesen állt össze, dagasztás közben akkor lesz megfelelő állagú)

A töltelékhez:

  • egy kisebb fej kelkáposzta fele apróra vágva (lehet kínai kel is)
  • 3 fej csiperke gomba apróra vágva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 cm gyömbér apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • fél tk. kínai ötfűszer keverék
  • 1 tk. szezámolaj
  • semleges ízű növényi olaj (mogyoró vagy napraforgó)
  • 1 kis maréknyi friss koriander

A szószhoz:

  • 1 friss chili apróra vágva (én kiszedtem a magjait)
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek. világos szójaszósz
  • 2 ek. kikkoman (japán) szójaszósz
  • 2 ek. víz
  • 1 tk. rizsecet

Elkészítés:

  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverem villával, majd fokozatosan elkezdem hozzáönteni a vizet, ha már majdnem összeállt, de még kicsit morzsás, kezdem kézzel dagasztani, homogén tésztává gyúrom, majd kb. 1 óra alatt letakarva a duplájára kelesztem.
  2. Közben el lehet készíteni a tölteléket és a szószt. Mogyoróolajon viszonylag magas lángon elkezdem sütni a gombát, káposztát, gyömbért és hagymákat, majd amikor már majdnem kész vannak, hozzáadom a fűszerkeveréket és a szezámolajat, sózom és még egy fél percig pirítom. Ha megvan, lehúzom a tűzről és összekeverem a korianderrel. A szósz hozzávalóit összekeverem.
  3. A gombócokhoz a tésztát 16 részre szedem (így 16 db. 4 cm átmérőjű gömböt kapok), lisztezett munkafelületen kinyújtom őket kb. 3 mm vastagra, ráhalmozom a tölteléket (1 gombócba kb. 3 teáskanálnyi jut, de úgy is lehet számolni, hogy 16 részre osztja az ember), fölhajtom a széleit és egymáshoz tapasztom.
  4. A dim sumokat sütőpapírral bélelt bambusz párolóba teszem, majd vizet forralok egy serpenyőben, beleállítom a párolót és kb. 15 perc alatt megpárolom őket.
  5. A szószt külön kistányérban adom mellé.

A receptet itt tudod elmenteni

{ GALÉRIA = title:Dim%20Sum, 1,2,3,4,5,6 }

Moha és Sáfrány blog

Moha és Sáfrány a Facebookon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...