A tapadásmentes serpenyők megkönnyítik a főzést, azonban különleges bánásmódot igényelnek, mivel rendkívül érzékeny a felületük. Ha ez megsérül, ajánlatos mielőbb lecserélni őket. Többféle óvintézkedést is tehetsz annak érdekében, hogy meghosszabbítsd a tapadásmentes serpenyőd élettartamát, például nem használsz rajtuk fém evőeszközöket és erős súrolószereket, de a tárolásra is érdemes figyelmet fordítani. Van ugyanis egy tárolási hiba, amivel hamar tönkreteheted a tapadásmentes serpenyődet.
Miért kell fokozottan odafigyelni a tapadásmentes serpenyők tárolására?
Idővel apró karcolások jelenhetnek meg a tapadásmentes serpenyőkön a használat következtében. Ezek még nem jelentenek valószínűleg egészségügyi kockázatot, de a bevonat darabkái így is összekeveredhetnek az étellel, amit érdemes elkerülni.
A mélyebb karcolások, sérülések azonban már problémásabbak: felfedhetik a serpenyő alapanyagát – ez általában alumínium vagy más fémféle –, ami hatással lehet az étel minőségére, valamint egyenetlen főzést eredményezhet.
A teflon bevonatú daraboknál további kockázatot jelent, hogy ha a sérült felületű serpenyőt túlhevítik, mérgező gázok keletkezhetnek, amelyek ártalmasak az egészségre.
Általánosságban elmondható, hogy a mai tapadásmentes serpenyők már biztonságosabbak, azonban továbbra is fontos, hogy a megfelelő hőmérsékleten használják azokat.
Hogyan védheted meg a tapadásmentes edényeket tárolás közben?
Ha igazán maximalista vagy, akkor a tapadásmentes serpenyőket - minden más főzőedényhez hasonlóan - függőlegesen tárold, úgy, hogy egyáltalán nem érnek egymáshoz.
Tehát, soha ne pakold őket egymásra, kivéve, ha megfogadod a következő tippet:
- fogj egy papírtörlőt vagy konyharuhát
- helyezd a tapadásmentes serpenyő felületére, hogy megvédje azt
- így már nyugodtan egymásra halmozhatod a serpenyőket, biztosan nem fogják összekarcolni egymást
Arra azonban ügyelj, hogy olyan méretű papírtörlőt vagy konyharuhát használj, amely teljesen beborítja a serpenyő felszínét.