Tankolj fel belőle! Medvehagymázz!

Kár volna csak röpke szezonjában élvezni a medvehagyma csodás ízét és megannyi jótékony hatását. Szorgos hangya módjára szedd tele te is a kosarad, mi pedig segítünk eltenni télire!

Jó tudni

Mielőtt elkapna bennünket a medvehagymaláz, nem árt tisztában lenni vele, hogy egy törvényi szabályozás értelmében fejenként legfeljebb napi 2 kg-nyi levél gyűjthető, az ezt meghaladó mennyiség szedése engedélyhez kötött. Persze védett területen egyáltalán nem szabad gyűjtögetni, míg saját birtokon belül kedvünkre tépkedhetjük. Bárhol is teszünk szert medvehagymára, gondoljunk a jövőre: sose gyökerestől szedjük, s ha lehet, hagyjunk egy-két levelet a tövön, hogy tovább szaporodhasson ez az értékes növény.

Medvehagyma, te csodálatos! >>

Így tisztítsd!

Akármelyik tartósítási módszert választjuk, minden esetben az alábbiak szerint járjunk el:

  • csippentsük le tőben a szárat,
  • mossuk meg,
  • majd alaposan szárítsuk le! (Konyhai papírtörlőn vagy salátacentrifuga segítségével.)

Irány a mélyhűtő!

Ha a fagyasztás mellett döntünk, eltehetjük a leveleket egészben, aprítva vagy teljesen pépesített formában is. A legjobb, ha mindegyikféleképpen kerül a jégre a medvehagymából, hisz más és más ételekhez tudjuk használni mindhármat.

  • Érdemes egészen kicsi adagokban gondolkozni, így egyszerre fel tudjuk használni később, amit kiveszünk a mélyhűtőből.
  • A kiporciózott medvehagymát, intenzív illata miatt, duplán, akár triplán csomagoljuk be.
  • A pépes változat esetében praktikus a fóliával kibélelt jégkockatartó használata a tároláshoz.

4 kihagyhatatlan tavaszi zöldség >>

Szárítva

Egyszerű és nagyszerű módja a medvehagyma ízesítőként való eltevésének a szárítás. Ehhez egy rétegbe rendezzük a tiszta leveleket és jó meleg helyen hagyjuk száradni. (Ha gyorsítani szeretnénk a folyamaton, sütőbe is dughatjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjenek a levelek.) A száraz leveleket összemorzsoljuk, tiszta, zárható fedelű üvegekbe tesszük és a fűszerek közt tároljuk.

Ennyi mindent készíthetsz medvehagymából:

{ GALÉRIA = title:Kihagyhatatlan%20medvehagym%C3%A1s%20fog%C3%A1sok, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Olajos változatok

  • Hidegen: felaprítjuk a tiszta, száraz leveleket, üvegcsébe nyomkodjuk és felöntjük olajjal. (Nem szükséges, de sót is keverhetünk a medvehagymához.) Hűtőben tároljuk.
  • Fűszerolajat is könnyedén készíthetünk a medvehagymából: hidegen sajtolt olajba tesszük a felaprított medvehagymát, némi só társaságában, kb. 2 héten keresztül hagyjuk állni, majd átszűrjük a zöldes olajat, innentől hűtőben tartjuk.
  • Melegen is eltehetjük a zöld csodaleveleket, bár ekkor kétségkívül veszítenek valamennyit beltartalmi értékükből: némi olajon megdinszteljük a felaprított medvehagymát, ízesíthetjük egy kis sóval. Ne hevítsük fel, épphogy csak összeesnek a levelek, már tehetjük is a sterilizált üvegekbe, tetejüket rátéve pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • És persze pesto formájában is kitűnő megoldás átmenteni a szezonon kívülre egy kis medvehagymát. Bár ennek felhasználási lehetősége korlátozottabb, mint az előző módon eltett leveleké.

Káosz a hűtőben? Tedd rendbe! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!