Szezonzáró szedres-citromos pite

Várjuk az őszt, csodás ízeivel, de azért nehezünkre esik búcsút venni a nyártól. E heti gasztrobloggerünk, Asztika, egy szezonzáró citromos-szedres pitét készített nektek!

Nem sokáig kellett azon gondolkodnom, hogy mit készítsek, mert egyértelműen a sütemények állnak hozzám közelebb. Különösen szeretem azokat, melyek készítése türelmet, precizitást igényel, vagy az olyanokat, amelyeket sokféleképp lehet variálni. Ezért is kedvelem nagyon a muffinokat vagy a macaronokat, legújabb kedvenceim pedig a piték. Ugyanaz a tészta, töltelékek milliónyi kombinációja. Én még igyekeztem kihasználni a szederszezon utolsó darabjait, de helyettesíthető más gyümölccsel is. Ha pedig kihagyjuk a citromot a tésztából, akkor bármilyen gyümölcshöz alkalmas alapreceptet kapunk.

Hozzávalók

A tésztához

  • 250 g liszt
  • 1 tojás sárgája
  • 125 g enyhén puha vaj
  • fél citrom héja
  • 6 dkg porcukor
  • egy csipet só
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • száraz bab vagy rizs nehezéknek

A töltelékhez

  • fél citrom leve
  • 150 ml tejszín
  • 3 tojás és még 2 tojás sárgája
  • 150 g cukor
  • 350 g szeder

Elkészítés

  1. A tésztához szitáljuk a lisztet egy közepes méretű tálba, adjuk hozzá a porcukrot, sót, kockázzuk bele a vajat, reszeljük rá a citrom héját és tegyük bele a tojás sárgáját is. Gyors mozdulattal morzsoljuk, majd gyúrjuk össze a hozzávalókat, ha szükséges adjunk hozzá kevés hideg vizet (1-2 teáskanálnyit). Ha összeállt a tészta, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 15-20 percre (de jobb, ha még tovább tudjuk pihentetni).
  2. Közben melegítsük a sütőt 180 fokra.
  3. Mossuk meg a szedret, facsarjuk ki a citrom levét (csak a fél citrom leve kell!) és készítsük elő a töltelék többi hozzávalóját is. A piteformát vajazzuk ki vékonyan.
  4. A tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra (kb. 3-4 mm), kör alakúra, akkorára, hogy a forma méretét 3-4 cm-el meghaladja. Lazán tekerjük nyújtófára, és fektessük a formára, majd igazgassuk bele. Vágjuk le a felesleges, kilógó tésztát és pótoljuk ezekkel a darabokkal az esetleg üresen maradt részeket. Ismét tegyük hűtőbe pár percre.
  5. A hűtőből kivéve fektessünk a formára egy sütőpapírt (az is jó, amivel nyújtottuk a tésztát), és öntsünk bele nehezéket (pl. száraz bab, rizs), majd süssük az előmelegített sütőben 10 percig. Ezután vegyünk ki a formát, szedjük le a nehezéket és a papírt, majd tegyük vissza sülni további 5 percre. Ha kész, tegyük félre hűlni, a sütőt pedig vegyük vissza 150 fokra.
  6. Közben készítsük el a tölteléket: a tojásokat (és a sárgákat) verjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tejszínt és a citrom levét is (folyékony lesz!). Öntsük bele a citromos keveréket a kihűlt tésztába és ismét tegyük a sütőbe 25 percre. Ekkor vegyük ki, sorakoztassuk bele a szederszemeket és együtt süssük még 15 percig. Figyeljük a tésztát, ha nagyon barnulna, akkor fedjük le alufóliával.
  7. Ha kész, hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt szeletelni kezdjük. Lehetőség szerint hűtsük le teljesen, mert hidegen finomabb!

Aszitka tippje: Úgy is elkészíthető, hogy a szedret összeturmixoljuk és miután beöntöttük a tésztába a citromos keveréket, belecsorgatjuk a pépet is. Kicsit összekavarjuk, így egy márványos mintázatú pitét kapunk.

Asztika receptjei a NoSaltyn >>

Asztika blogja >>

Asztika a Facebookon >>

Gasztrobloggereink korábbi cikkei itt >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...