Süss szicíliai kenyeret!

Ha augusztus 20., akkor kenyér. Ha kenyér, akkor természetesen Limara. A NoSalty e heti gasztrobloggere, az ország kedvenc virtuális pékje, most a NoSalty-olvasóknak alkotott!

Bár jómagam még nem tettem közzé semmit a NoSaltyn, de a blog olvasóinak hála, sok receptem már megtalálható itt. Ezért örültem nagyon a megtiszteltetésnek, amikor felkérést kaptam a hét gasztrobloggere rovatba. Természetesen csakis kenyér- vagy péksütemény-receptben gondolkodtam, mivel a blogom elsősorban erről szól, de az augusztus 20-ai hét is erre kötelez.

Kenyér vagy péksütemény legyen, ez volt csak a kérdés

Mivel nagyon szeretem mindkettőt, ezért egy olyan tésztát állítottam össze, amiből akár kenyeret, akár péksüteményt is készíthetünk. Ha csak két darabba osztjuk a tésztát és úgy formázzuk, kenyér lesz, ha nyolc darabba vágjuk, mint én, akkor pedig remek péksüteményeket kapunk. A szezámmagos Scali kenyér hosszú ideje az egyik kedvencem, ezért most egy másik olasz remekművet, egy szicíliai kenyérféleséget készítettem, amit ugyancsak a szezámmagok tesznek ellenállhatatlanná, a gyönyörű, Szent Lúcia szeme elnevezésről már nem is beszélve. A tészta nem az eredeti, az ugyanis három napig készül, én egy gyorsabb változatot állítottam össze. Tulajdonképpen csak a formája, a külleme utal az olasz ősére.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. tejpor
  • 2 dl író (vagy aludttej)
  • kb. 1 dl víz
  • 30 dkg öregtészta
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

  1. Az öregtészta egy előző nap összeállított, majd túlkelesztett előtészta, amihez 50 dkg lisztet, 3 dl vizet, 1 dkg friss élesztőt alaposan elkeverünk és 12 órán át pihenni hagyunk. Másnap ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget, a maradékot pedig hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk vagy akár le is fagyaszthatjuk. Az író helyett használhatunk aludttejet vagy joghurt és víz 2/3-ad–1/3-ad keverékét.
  2. A hozzávalókból egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
  3. Ezután lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk.
  4. A darabokat gömbölyítjük és letakarva, kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a kissé megkelt gombócokból kb. 55 cm hosszú tésztarudakat sodrunk.
  5. A két végét ellentétes irányban a közepéig feltekerjük (ha enyhén belisztezzük őket formázás előtt, akkor nem tapadnak össze). Lazán, hogy sütés közben is megtarthassák a formájukat.
  6. Sütőpapíros tepsin, letakarva hagyjuk őket kb. 30 percig kelni.
  7. A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztákat a kimaradt tojásfehérjével, amit enyhén felverünk, lekenjük és megszórjuk szezámmag és fekete szezámmag keverékével.
  8. Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni.

Limara péksége >>

Limara péksége a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Még több kenyérrecept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.