Süss szicíliai kenyeret!

Ha augusztus 20., akkor kenyér. Ha kenyér, akkor természetesen Limara. A NoSalty e heti gasztrobloggere, az ország kedvenc virtuális pékje, most a NoSalty-olvasóknak alkotott!

Bár jómagam még nem tettem közzé semmit a NoSaltyn, de a blog olvasóinak hála, sok receptem már megtalálható itt. Ezért örültem nagyon a megtiszteltetésnek, amikor felkérést kaptam a hét gasztrobloggere rovatba. Természetesen csakis kenyér- vagy péksütemény-receptben gondolkodtam, mivel a blogom elsősorban erről szól, de az augusztus 20-ai hét is erre kötelez.

Kenyér vagy péksütemény legyen, ez volt csak a kérdés

Mivel nagyon szeretem mindkettőt, ezért egy olyan tésztát állítottam össze, amiből akár kenyeret, akár péksüteményt is készíthetünk. Ha csak két darabba osztjuk a tésztát és úgy formázzuk, kenyér lesz, ha nyolc darabba vágjuk, mint én, akkor pedig remek péksüteményeket kapunk. A szezámmagos Scali kenyér hosszú ideje az egyik kedvencem, ezért most egy másik olasz remekművet, egy szicíliai kenyérféleséget készítettem, amit ugyancsak a szezámmagok tesznek ellenállhatatlanná, a gyönyörű, Szent Lúcia szeme elnevezésről már nem is beszélve. A tészta nem az eredeti, az ugyanis három napig készül, én egy gyorsabb változatot állítottam össze. Tulajdonképpen csak a formája, a külleme utal az olasz ősére.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek. tejpor
  • 2 dl író (vagy aludttej)
  • kb. 1 dl víz
  • 30 dkg öregtészta
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás sárgája

Elkészítés

  1. Az öregtészta egy előző nap összeállított, majd túlkelesztett előtészta, amihez 50 dkg lisztet, 3 dl vizet, 1 dkg friss élesztőt alaposan elkeverünk és 12 órán át pihenni hagyunk. Másnap ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget, a maradékot pedig hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk vagy akár le is fagyaszthatjuk. Az író helyett használhatunk aludttejet vagy joghurt és víz 2/3-ad–1/3-ad keverékét.
  2. A hozzávalókból egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
  3. Ezután lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk.
  4. A darabokat gömbölyítjük és letakarva, kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a kissé megkelt gombócokból kb. 55 cm hosszú tésztarudakat sodrunk.
  5. A két végét ellentétes irányban a közepéig feltekerjük (ha enyhén belisztezzük őket formázás előtt, akkor nem tapadnak össze). Lazán, hogy sütés közben is megtarthassák a formájukat.
  6. Sütőpapíros tepsin, letakarva hagyjuk őket kb. 30 percig kelni.
  7. A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztákat a kimaradt tojásfehérjével, amit enyhén felverünk, lekenjük és megszórjuk szezámmag és fekete szezámmag keverékével.
  8. Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni.

Limara péksége >>

Limara péksége a Facebookon >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Még több kenyérrecept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cannoli pisztáciával

Szicília és az olasz kultúra egyik legfinomabb és legjellemzőbb édessége, isteni tipikus pisztácia szórattal a végén :). Megéri valami különlegeset is kipróbálni az ünnepi ...

Tepertőkrém villámgyorsan

Ha szeretitek a tepertőt és a tepertőkrémes dolgokat, akkor készítsetek házi tepertőkrémet 5 perc alatt. Alig pár dolog kell csak hozzá, a jó minőségű tepertő (legyen az kacsa, liba ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...