Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rossz közérzet, feszülő gyomor? 5+1 tipp, hogy kerüld el a túlzott teltségérzetet

Egy kiadós ebéd vagy vacsora után meg sem tudsz mozdulni és leginkább ledőlnél az ágyra? Fogadd meg tippjeinket, hogy ne kelljen állandóan a feszülő hasaddal küzdened! (X)

A legtöbben már biztos találkoztatok azzal az érzéssel, amikor egy kiadósabb ebéd után alig tudtok felállni az asztaltól. Ez egy nagyobb vendégség, egy esküvői lakoma, a születésnapi ebéd után még el is fogadható, de mindennapos jelenségként már nagyon meg tudja keseríteni az életünket.

Mi állhat a kellemetlen teltségérzet mögött és hogyan kerülhetjük el?

1. Túl sokat eszünk

Az egyik legkézenfekvőbb ok a kényelmetlen hasi diszkomfortérzet hátterében nem meglepő módon az, ha túl sokat eszünk. Ahogy a bevezetőben is írtuk, ez „könnyen” előfordulhat egy vendégség, lakoma során – de a hétköznapi életben is találunk erre számos példát. Az egyik legtipikusabb, amikor napközben alig eszünk valamit, majd hazaérve, este, lelazulva a napi stresszből, kiesszük a hűtőt – 2-3 vacsorányi adagot is elfogyasztva. Ráadásul mindezt gyorsan tesszük, és még a lelkiismeretünket is megnyugtatjuk, hogy hiszen egész nap nem ettünk semmit.

Ezt a helyzetet úgy tudjuk elkerülni, ha napközben is odafigyelünk a kiegyensúlyozott étkezésre, nem hagyjuk ki a reggelit, az ebédet és lehetőség szerint a tízórait és az uzsonnát sem. Ekkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy este nem farkaséhesen érünk haza és esünk neki a vacsorának.

2. Túl gyorsan eszünk

Ahogy az első pontban is említettük, ha napközben nem étkezünk normálisan, akkor este farkaséhesen esünk neki az otthoni kínálatnak. Ilyenkor az éhség miatt gyorsabban eszünk, ami miatt egyrészt később vesszük észre, ha már jóllaktunk (és így túl sokat eszünk), másrészt pedig a gyors evés közben sok levegőt nyelünk, amitől feszül a gyomrunk. A túl gyors evés persze nem csak farkaséhség esetén fordulhat elő, hanem lehet akár egy rossz szokás is, vagy akár a rohanó, kapkodó életmódunk egyik jele is.

Tehát amellett, hogy odafigyelünk a napközbeni megfelelő étkezésre, lassuljunk le, rágjunk meg minden falatot rendesen, ne rohanjunk át az étkezéseken, szánjunk rá elég időt, és együnk lassan.

3. Rendszertelenül eszünk

A fentiekhez kapcsolódóan szintén oka lehet a nehéz gyomornak, ha rendszertelenül eszünk. A kihagyott főétkezések, a napközben gondolkodás nélkül, összevissza, a monitor előtt vagy rohanás közben bekapott falatok szintén hozzájárulnak a kellemetlen tünetek kialakulásához. 

A megoldás ugyanaz, mint az előző két pontnál: étkezzünk nyugodt körülmények között, könnyű ételeket, kisebb mennyiségben.

4. Túl zsíros ételeket eszünk

A legnehezebb feladatot az emésztőrendszerünknek a zsírok jelentik. Ha túl magas zsírtartalmú ételeket fogyasztunk – amire a tipikus hazai ételek esetén sok esélyünk van -, akkor extra kihívás elé állítjuk a szervezetünket. Gyakran előfordul, hogy még ha ki is hagyjuk a zsírosabb falatokat a munkahelyi menzán, akkor sem ússzuk meg a sok zsírt, hiszen ezekben az éttermekben nem ritka, hogy akár a zöldségköretek, töltött, rakott zöldségételek is sok zsiradékkal készülnek. 

A hétköznapi étkezéseink során kerüljük a zsíros húsételeket, a besamelmártásos zöldségételeket és a majonézes salátákat. Igyekezzünk könnyebb fogásokat választani, és mindig friss zöldségekből, kevés, zsírszegény öntettel készült salátákat fogyasztani. Esténként pedig a kedvenc sorozatunkat ne sós mogyoróval, chipszekkel, pattogatott kukoricával kísérjük, hanem – ha mindenképpen kell valami majszolni való a film mellé, akkor – könnyű nyers zöldségekkel és kevés joghurtos vagy paradicsomszószos mártogatóssal. Otthoni főzéseink esetében pedig törekedjünk a zsiradékok minimalizálására, használjunk bátran kevesebb olajat az ételkészítéshez, és bő zsírban sütés helyett süssük kedvenceinket sütőben! 

Szükség esetén emésztőrendszerünket támogathatjuk a tüneteket enyhítő vény nélkül kapható készítményekkel is.

5. Egész nap ülünk

A mozgásszegény életmód összességében van rossz hatással emésztőrendszerünkre. Ha egész nap az irodában és az autóban ülünk, akkor a keringésünk sem lesz optimális, romlik a gyomor, és a bélrendszerünk oxigénellátottsága, kevésbé tudják ellátni jól a funkciójukat.

Emésztőrendszerünk és általános egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen, hogy javítsuk általános állapotunkat, keringésünket és ezzel segítsük szervezetünk optimális működését.

+1. Egész nap pörgünk

Reggel addig alszunk, amíg csak lehet, aztán pikkpakk útjára indítjuk a családot, majd rohanunk a munkahelyre, lóg a fülünkön a telefon, és mikor hazaérünk, este sem tudunk kikapcsolni, csak a családi vagy munkahelyi feladatokon jár az agyunk. Mindannyian tudjuk, hogy a stressz nem megfelelő kezelése gyakran jelentkezik emésztőrendszeri tünetek formájában.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, gondoljuk át a feladatainkat, vizsgáljuk meg, mit tudunk a családtagokra, munkatársakra átruházni, állítsunk fel prioritáslistát, hogy melyek a legfontosabb feladataink, és mindig szánjunk elég időt a pihenésre, a relaxációra, a feltöltődésre. Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk egyedül megbirkózni a feladattal, akkor keressünk bátran szaksegítséget, forduljunk pszichológushoz.

Támogatta az Iberogast®

Tudj meg még többet az IBEROGAST-ról itt!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!