Rizskoch + smarni = rizs-morzsás?

Dobos C. József 1881-es szakácskönyvében szép számmal szerepelnek cukrászati remekművek, ezúttal mégis egy egyszerűbb, hétköznapi desszertet mutatunk meg nektek.

Úgy éreztem, hogy a nyúlgerinc és a borsóleves után (talán fordított sorrendben ideálisabb volna..?) itt az ideje, hogy egy desszerttel is megpróbálkozzam Dobos C. József könyvéből. Egyáltalán nem volt könnyű a választás.

A Magyar-franczia szakácskönyv az édességek elképesztő tárházát nyújtja – ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen a szerzője egy világhírű cukrászmester volt. Kézenfekvőnek tűnt, hogy az immár hungarikumnak számító dobostorta eredeti receptjével is megismerkedjem, csakhogy hiába bújtam a vaskos könyv fejezeteit, nem találtam meg a szerzőről elnevezett desszertet. Ennek elég prózai oka van: a dobostorta receptje, sőt, valószínűleg még az ötlete sem született meg 1881-ben, mikor a Magyar-franczia szakácskönyv megjelent. A világnak ekkor még három évet kellett várnia erre az akkoriban újdonságnak számító, vajas krémmel és karamelltetővel készült tortára.

A hitelesség jegyében tehát tovább bújtam a könyvet, s végül a rizs-morzsás elnevezésű desszertnél kötöttem ki. A recept eredeti szövege így szól:„280 gramm szép rizset 1 liter tejben 140 gramm czukorral, kevés fahajjal lassan főzzük, és ha félig kihült, darab fris vajjal, nyolcz darab tojás srágájával eldörgöljük. Tálalás előtt fél órával tojás habjával összekeverve, mint a liszt-morzsást megsütjük. Ily módon készül a dara-morzsás is.”Sokaknak ismerős lehet ez az étel, főleg, ha az úgynevezett liszt-morzsás elkészítését is hozzávesszük:„...Azután kasztrólba 140 gramm fris zsirt olvasztunk, a tésztát jól fölkavarva a forró zsírba öntjük, és lassú tűzön, félig betakarva pirítjuk; azután megfordítjuk s a másik oldalát is megsütve, még kevés zsírtöntve alá, a tésztát kis lapátkával eltördeljük és ha már kellően megpirult, gulaalakban föltálalva, czukorral jól meghintve, asztalhoz adjuk.”

Rizs-morzsás recept

Hiszen ez egy rizskoch tésztából készült smarni! A felismeréstől (és amiatt, hogy végre itt egy dobos-recept, amiben mindent értek) belelkesülve neki is láttam elkészíteni ezt a finomságot, hogy aztán nagyjából fél óra múlva már jóval kevésbé lelkesen szaladjak ki a konyhából kezemben a füstölgő-bűzölgő leégetett tésztával. A kárenyhítés (szellőztetés, égéstermék eltüntetése, serpenyő elsikálása) után mély levegőt vettem, és ismét nekiláttam a sütésnek. Ez valószínűleg nem történt volna meg, ha a nyers tészta fele kissé összeplöttyedve nem várta volna még a konyhapulton, hogy mi lesz a sorsa.

Az lehetett a gond, hogy túl nagy adagot öntöttem a serpenyőbe, és lévén, hogy a rizs nem búzadara (újra és újra rácsodálkozom), sülés közben a felső része még teljesen nyers volt, míg az alja szénné égett. Okulva a fentiekből, kisebb adaggal próbálkoztam újra, és nagyjából előírás szerint sikerült is befejeznem a rizs-morzsást. Ízre tulajdonképpen teljesen hozta a rizskochot, állagra viszont teljesen olyan volt, mint a császármorzsa. Finom és (ha az égetés-fiaskót kihagyjuk) gyors desszert kerekedett belőle, lassú vasárnap reggelekre ideális!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

11 süti 30 perc alatt, aminek örülhetnek kicsik, nagyok

Nem minden 30 perces süti receptje mond igazat: gyakran megbújik a leírásban az eltitkolt várakozási vagy hűtési idő, esetleg valami egyéb pluszmunkás galádság. A most következő édességek azonban nem hazudnak: tényleg mindegyik villámgyors!