Rétegezd az élvezeteket!

Az a bizonyos klasszikus, nagyiféle, mézes réteges nem álom többé! Ha megelégeltük a békebeli ízek utáni sóvárgást, lépjünk a tettek mezejére és készítsük el magunk!

A réteges sütik veterán versenyzőknek számítanak minden család kívánságlistáján, hétköznapokon biztosan nem, de vasárnap vagy ünnepek, alkalmak során előkeressük a receptgyűjteményből valamelyik réteges, mézes süti leírását. A „fogyasztóink” részéről garantált a lelkesedés és elkerülhetetlen az összehasonlítás, hiszen „a rétegest csak a nagyi tudja jól csinálni”. Hogy felvehessük a kesztyűt és bezsebeljük a bókokat, pár aranyszabállyal tisztában kell lennünk, aztán, ha az elmélet megvan, már csak egy jó adag türelem, egy szabad délután szükséges a békebeli réteges sütemény reprodukálásához!Figyelem, ez nem a sietős, dobjunk össze valamit pár perc alatt típusú édességek cikke!

A réteges sütik lelke természetesen a sütilapokban rejlik. A tésztánk akkor lesz finoman omlós és könnyed, ha némi szódabikarbónával könnyítünk az állagán, ezt nem árt előtte langyos tejben is megfuttatni. Lehetőség szerint vajat használjunk, de ha visszatérnénk a kályhához, az autentikus ízek kedvelői zsírral is készíthetik a sütit, mint ahogyan nagyanyáink tették a múlt század fordulóján. Sok recept a tojásokat a cukorral együtt magas hőmérsékleten összemelegíti, itt viszont legyünk résen és csak vízgőz fölött végezzük ezt a műveletet. Ha a száraz és folyékony hozzávalókat homogenizáltuk, könnyen kezelhető, ruganyos tésztát kell kapnunk, melyet a sütilapok számának függvényében osszunk részekre (értsd: hatlapos sütihez hat, háromlaposhoz három részre szedjük a tésztánkat).

Jöhet a nyújtás, óvatos, mégis határozott mozdulatokkal, egészen vékonyra dolgozzuk ki. Utána fogjuk az alaposan megtisztított tepsinket és megfordítjuk, tehát a lapos fele lesz felfelé. Erre jöhetnek a sütilapok szépen sorjában, egyesével aranybarnára sütjük az összeset, majd a már elkészített, főzött krémmel egymásra rétegezzük őket. A tetejére csurgassunk csokimázat.

További rétegessüti-recepteket itt találsz! >>

Nem állítjuk, hogy sétagalopp egy réteges süti megalkotása, de vágjunk bele kellő önbizalommal és semmiképpen se kapkodjunk, mert az ennél a sütinél könnyen tönkreteheti a fáradozásainkat. Ha elsőre nem sikerülne, a tésztát apró darabokra szaggathatjuk és a főzött krémmel együtt egy jénaiba halmozva isteni rakott desszertet improvizálhatunk belőle!

A leggyorsabb vacsora – készítsd el előre! >>

A dió és a sütőtök megállítja a hajhullást! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek