Rétegezd az élvezeteket!

Az a bizonyos klasszikus, nagyiféle, mézes réteges nem álom többé! Ha megelégeltük a békebeli ízek utáni sóvárgást, lépjünk a tettek mezejére és készítsük el magunk!

A réteges sütik veterán versenyzőknek számítanak minden család kívánságlistáján, hétköznapokon biztosan nem, de vasárnap vagy ünnepek, alkalmak során előkeressük a receptgyűjteményből valamelyik réteges, mézes süti leírását. A „fogyasztóink” részéről garantált a lelkesedés és elkerülhetetlen az összehasonlítás, hiszen „a rétegest csak a nagyi tudja jól csinálni”. Hogy felvehessük a kesztyűt és bezsebeljük a bókokat, pár aranyszabállyal tisztában kell lennünk, aztán, ha az elmélet megvan, már csak egy jó adag türelem, egy szabad délután szükséges a békebeli réteges sütemény reprodukálásához!Figyelem, ez nem a sietős, dobjunk össze valamit pár perc alatt típusú édességek cikke!

A réteges sütik lelke természetesen a sütilapokban rejlik. A tésztánk akkor lesz finoman omlós és könnyed, ha némi szódabikarbónával könnyítünk az állagán, ezt nem árt előtte langyos tejben is megfuttatni. Lehetőség szerint vajat használjunk, de ha visszatérnénk a kályhához, az autentikus ízek kedvelői zsírral is készíthetik a sütit, mint ahogyan nagyanyáink tették a múlt század fordulóján. Sok recept a tojásokat a cukorral együtt magas hőmérsékleten összemelegíti, itt viszont legyünk résen és csak vízgőz fölött végezzük ezt a műveletet. Ha a száraz és folyékony hozzávalókat homogenizáltuk, könnyen kezelhető, ruganyos tésztát kell kapnunk, melyet a sütilapok számának függvényében osszunk részekre (értsd: hatlapos sütihez hat, háromlaposhoz három részre szedjük a tésztánkat).

Jöhet a nyújtás, óvatos, mégis határozott mozdulatokkal, egészen vékonyra dolgozzuk ki. Utána fogjuk az alaposan megtisztított tepsinket és megfordítjuk, tehát a lapos fele lesz felfelé. Erre jöhetnek a sütilapok szépen sorjában, egyesével aranybarnára sütjük az összeset, majd a már elkészített, főzött krémmel egymásra rétegezzük őket. A tetejére csurgassunk csokimázat.

További rétegessüti-recepteket itt találsz! >>

Nem állítjuk, hogy sétagalopp egy réteges süti megalkotása, de vágjunk bele kellő önbizalommal és semmiképpen se kapkodjunk, mert az ennél a sütinél könnyen tönkreteheti a fáradozásainkat. Ha elsőre nem sikerülne, a tésztát apró darabokra szaggathatjuk és a főzött krémmel együtt egy jénaiba halmozva isteni rakott desszertet improvizálhatunk belőle!

A leggyorsabb vacsora – készítsd el előre! >>

A dió és a sütőtök megállítja a hajhullást! >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...