Quinoa vagy kuszkusz? A dietetikusok szerint az egyik egyértelműen az egészségesebb választás

A quinoa és a kuszkusz első ránézésre hasonlítanak, mégis jelentős különbségek vannak köztük – különösen, ha az egészséges táplálkozás szempontjait nézzük.

A két gyakran felcserélhető köret – a quinoa és a kuszkusz – hasonlónak tűnik, hiszen mindkettő köretként vagy salátában is megállja a helyét. Ugyanakkor a tápanyag-összetételükben különbségek rejlenek. Dietetikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy bár mindkettőnek vannak előnyei, az egyik egyértelműen tápanyagban gazdagabb.

Quinoa
Quinoa vagy kuszkusz? A dietetikusok szerint az egyik egyértelműen az egészségesebb választás
Getty Images

Mi is az a quinoa és mi a kuszkusz?

A quinoa valójában nem gabona, hanem egy olyan mag, amelyet gabonaként fogyasztunk. Míg a kuszkusz tulajdonképpen durum-búzalisztből készített apró tésztagolyó. Ez a két alapvetés segít megérteni, hogy miért különböznek tápanyagszempontból.

Tápanyagok szemügyre véve

  • Egy csésze főtt quinoa: kb. 8 g fehérje, 5 g rost, 118 mg magnézium, 2,76 mg vas.
  • Egy csésze főtt durum búzából készült kuszkusz: kb. 5,95 g fehérje, 2,2 g rost, viszont kiemelkedően magas szeléntartalommal – ami a napi szükséglet közel 78 %-át fedezheti.

Ebből az adatokból látható, hogy a quinoa összességében több mindent nyújt – különösen a fehérje, a rost és a mikrotápanyagok (mágnézium, vas, folát) terén.

Melyik illik jobban hozzád?

  • Ha gluténmentes étrendet követsz, vagy komplexebb fehérjét és rostot szeretnél, akkor a quinoa a jobb választás: teljes értékű fehérjét tartalmaz, tehát minden esszenciális aminosav benne van.
  • Ha nincs problémád a búzával, és gyorsan elkészíthető, mégis jó köretet keresel, akkor a kuszkusz is megállja a helyét – különösen, ha teljes kiőrlésű változatra esik a választásod.

Összességében a quinoa tápanyagban gazdagabb választás, különösen azoknak, akik tudatosan építik az étrendjüket, figyelnek a fehérjetartalomra, a rostokra vagy a mikrotápanyagokra. A kuszkusz azonban nem “rossz” opció, ha jobban illeszthető az étrendedbe. A legtöbb esetben az számít, hogy milyen formában, milyen mennyiségben és hogyan használod ezeket az alapanyagokat.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...