Pavlova lépésről lépésre

Régóta szemeztem már a Pavlova receptjeivel. Gyönyörű és elegáns desszertnek tűnt, tudtam, hogy tojásfehérje-alapú, de valahogy annyira bonyolultnak gondoltam első ránézésre!

Az epres pavlova receptjét itt olvashatod

Halogattam az elkészítését, míg végül valahol megpillantottam egy nagyon szép képet róla és ekkor döntöttem úgy, hogy nekem bizony sütnöm kell egy ilyet. Vállalom a megszégyenülést és ha pocsékba megy minden beszerzett alapanyag, melyekért egyébként nagyon fájna a szívem, de megpróbálom a Pavlovát megsütni. Mondhatom, csöppnyi konyhai rutinnal (vagy segítséggel) is bárki elkészítheti, fontos a türelem és a részletek! Az orosz balett-táncosnő, Anna Pavlova tiszteletére elnevezett desszerttel azoknak érdemes próbálkozniuk, akik azért egy piskóta megsütését már nem tekintik kihívásnak és szívesen brillíroznának valami újdonsággal.

Így készíts töltött pizzát! >>

A habcsóktorta kiindulópontja a tojásfehérje, abból rögtön hat, ennyiből két kisebb tortát tudunk sütni. Először a fehérjéket önmagukban kell felvernünk, szép, krémes, könnyed állagot elérve, majd csak ezután kell fokozatosan hozzáadagolni a porcukrot. Ha mindezzel megvagyunk, nagy lépést tettünk előre: tényleg így kell eljárni, ne spóroljunk az időn! Óvatosan mehet bele az ecet és narancs, finom mozdulatokkal összekeverjük az anyagokat, hogy megkapjuk a homogén egészet.

{ GALÉRIA = title:Pavlova%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7 }

Egy méretes tepsire pakoljuk a habot, két adagban: nem kell igazgatni, szépítgetni a formáját, viszont a sütőpapírról ne feledkezzünk meg, ez mindenképpen kell a torták alá. Akkor dolgoztunk jól, ha a krém egyáltalán nem folyik, hanem simán megállja a helyét önmagában. Egy órán át 130 fokos sütőben hagyjuk, hogy a hő elvégezze a dolgát. Addig felverjük a tejszínt, amit csak közvetlenül használat előtt vegyünk ki a hűtőből, a robotgép karjait pedig szintén hűtsük pár percig mélyhűtőben: így biztosan nem csapódik majd ki a tejszín. A kívül ropogósra sült, belül rugalmas Pavlovát az idő lejárta után tíz percig hagyjuk a sütőben pihenni, majd eloszlatjuk rajta a tejszínes krémet és az eper egy részét.

Még több tortáért ide kattints! >>

A szirupot is a sütési idő alatt állíthatjuk össze: egy deci vízbe cukrot teszünk és addig főzzük magas hőmérsékleten, míg a nedvesség elpárolog és csak a szirup marad vissza: ebbe dobáljuk a további eperszemeket, majd ha kihűlt, le is turmixoljuk. A krémes, epres Pavlovákat ezzel a sziruppal öntjük nyakon és hagyjuk, hogy kissé megszilárduljanak. Nem kell megijedni, a habcsókok be fognak repedezni, ez természetes jelenség és ez adja a Pavlova jellegzetességét. Isteni finomság, nem mondom, persze semmiképp sem egy laza hétfő délutáni édesség, de egyszer-egyszer vasárnap délután kipróbálható. Körülbelül hat adag lesz belőle, attól függően, megálljuk-e, hogy egyből dupla szeleteket vágjunk.

A Dobd össze! rovat további érdekes cikkeket tartogat! >>

Az epres pavlova receptjét itt olvashatod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek