Epres pavlova recept

Epres pavlova
Epres pavlova
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezer éve akartam pavlovát készíteni, s ehhez a most beköszönő eperszezon pont kapóra jött. Mindeneim a kis piros szemek, ilyenkor június végéig nagyüzemben gyártom belőle a sütiket. A pavlova nagyon elegáns, mégsem túl bonyolult desszert, de bármilyen alkalomra megállja a helyét - egy orosz balett-táncosnő, Anna Pavlova tiszteletére sütöttek először ilyen habcsóktortát, innen a név. Ha megsült, tíz percig még hagyjuk a sütőben pihenni, ott kihűlni. Ne ijedjünk meg, a pavlova berepedezik kissé, ahogy kihűl, de ez mit sem von le a megjelenéséből, sőt! Többen mondtak már többfélét a sütési idejéről is: nálam most úgy tűnik, hogy a 130 fok az optimális. A receptet a brit BBC Good Food honlapján találtam, s némi változtatás után a magam ízlésére formáltam (ételszínező és narancslikőr híján). 

hozzávalók / 6 adag

A habcsókhoz

A krémhez

Az eperöntethez

ajánlat

A szokásos szöveg: ha maradt tojásfehérje... De egyébként bárkinek, aki bevállalna egy mutatós és elképesztően finom desszertet és van már némi konyhai rutinja. Eper híján persze bármilyen gyümölccsel helyettesíthető!

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: születésnap, Anyák napja
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

habcsóktorta, pavlova torta eperrel, eperszirupos pavlova
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 150 fokra. 
  2. A tojásfehérjéket külön választjuk a sárgájától, egy nagyobb tálba helyezzük őket, és robotgéppel addig verjük, míg teljesen krémszerűvé válik. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, míg az egészet össze nem vegyítettük. 
  3. Óvatosan hozzáadjuk az ecetet és a facsart narancslevet. 
  4. Az így kapott krémet két egyenlő részre osztjuk, majd egy nagyobb tepsire sütőpapírt helyezünk, és erre adagoljuk a két adag habcsók krémet. Nem kell nagyon formázgatni, szépen megsül majd anélkül is. 
  5. Tekerjük vissza a sütő hőmérsékletét 130 fokra. Tegyük be a krémeket, és kb. 1 órán keresztül süssük. Az eredménynek kívül ropogósnak, belül ruganyosnak kell lennie. 
  6. Jöhet a krém: ehhez a tejszínt, a porcukrot, a vaníliát egészen krémesre verjük fel, majd a két habcsók tortán egyenlő arányban elosztjuk, akárcsak a felezett eperszemeket. 
  7. Az eperöntethez a vizet és a cukrot egy lábasban forralni kezdjük magas hőmérsékleten. 10-15 percen belül a folyadék elpárolog, és a cukros szirup marad vissza. Dobáljuk bele az epret, és hagyjuk kihűlni, majd ha ez megtörtént, turmixgépben homogenizáljuk a szirupot és az epret. Mehet pihenni a hűtőbe. Ezzel az egész pavlovákat is meglocsolhatjuk, de tálaláskor az egyes szeletekre csorgatva még istenibb. 
  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 28 174
elküldve: 18
receptkönyvben: 461
elkészítve: 17/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Országh Kitti

Mióta szakács: 2012.05.02.
34 recept

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Békési_Dalma
Békésüti / Békési_Dalma v, 2015-09-27 11:20

Kedves Kitti!

Régóta szemeztem én is a pavlova tortával és ma reggel gondoltam meglepem a családot vele.
Nem tudom...annyit variáltam rajta, hogy az egyik felébe tettem kakaóport 2 evőkanállal. Érdekes, hogy mind a kettő szépen megsült, azonban a "sima" nagyon tört, ellenben amibe kakaóport tettem, sokkal "strapabíróbb" lett.
Végső soron torta nem lett belőle, mert nem maradt egyben, de sütinek szuper lesz.
Az íze finom, bár nekem egy kicsit nagyon édes. Mindenesetre próbálkozni fogok, legközelebb kevesebb cukorral és kevesebb ideig sütöm.
Van más ötleted, hogy miért tört darabjaira? Én csak a sütési időre tudok gondolni.
Köszi a receptet! :)
Dalma

gandi
gandi szo, 2013-07-20 21:57

Kedves Kitti! Már nagyon régóta szemezek ezzel a receptel, de eddig nem volt bátorságom elkészíteni. Több receptet is megnéztem és sok helyen tesznek a habba keményítőt, de ezek szerint nélküle is sikerül. Nekem gázsütőm van, de a legkisebb fokozata is 160 fok. Azért megpróbáltam megsütni, végig 1-es fokozaton, de sajnos nem lett ropogós a külseje és az alja is megégett, össze is esett, pedig nem nyitottam ki a sütő ajtaját és hagytam benne kihűlni. Szeretném újra megcsinálni, és kiküszöbölni ezeket a hibákat. Több hozzászólást is szívesen fogadok :)
Előre is köszönöm a segítséget.
A leírt hibák ellenére is szép lett a végeredmény és ruganyos volt belül, és fincsi is volt. A leégett alját pedig levágtam :(

periscope
periscope / periscope sze, 2013-05-22 16:37

Elkészítettem és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki! Mennyei!! Nem lehet vele betelni!
üdv az eperkedvelőknek :-))))

fejes jánosné
fejes jánosné cs, 2013-05-16 16:26

tudod sokszor van,hogy csak a tojás sárgája kell valamibe és sajnálom kidobni a fehérjét.nagyon köszönöm a segítséget.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva sze, 2013-05-08 08:35

Micsoda látvány :) , köszönöm, eperrel a legfincsibb, és nekünk a leglátványosabb, ( friss házi földieper azaz szamóca mánia van, amíg csak lehet :) ), - ahogy látom, ezzel a finomsággal nagy sikerem lesz itthon....csodás , köszönöm, hogy feltetted a receptet.:)
Éva-Anyóca

Országh Kitti
Országh Kitti / Országh Kitti sze, 2013-05-08 09:49

Kedves Éva-Anyóca, az eperrel ilyenkor én sem tudok betelni, próbálok minél több sütit kitalálni belőle - imádjuk! Köszönöm a kedves szavakat, sok sikert a pavlovához! Üdvözlettel, Kitti

viki82
viki82 k, 2013-05-07 23:29

Nagyon guszta! Szoval 2 kerek pavlova lesz belole?
Az almaecetet lehet valami massal potolni? Kulfoldon elek, es nem tudom, hogy itt lehet-e kapni.

vcsuka
pussycat / vcsuka k, 2013-05-14 14:11

Bocs, hogy belekotyogok, de ha angolnyelvu orszagban elsz, akkor ott megtalalod, "Apple Cider Vinegar" neven. Sokkal finomabb mint a normal ecet.

434