Egy olívamester titkai

Ki gondolná, hogy a kézműves extra szűz olívaolajokkal kapcsolatos ismeretek is felérnek egy külön, gasztronómiai tudománnyal? Pedig így van. Több évszázados hagyomány, kézi szüret, kifinomult előállítási technológia, íz-, szín- és illatbírálat, ez mind hozzátartozik a nemes nedű magas szintű megismeréséhez és értékeléséhez.

Massimiliano D’Addario olaj-sommelier Abruzzo tartományban nevelkedett, egy olyan birtokon, ahol 400 éve foglalkoznak olívatermesztéssel. Olaszországban nagy múltja van a kézműves olívaolajoknak. A csodálatos klíma, a gondos odafigyelés és a megfelelő technológia lehetővé teszi a folyékony arany előállítását, amit aztán a főzés során a gondosan válogatott és ízben harmonizáló ételekhez használnak fel.

Max élete az olaj körül forog. Családi birtokán közel nyolc hektáron, több száz éves fák adta olívabogyóból állítja elő díjnyertes olajait. Ő a negyedik generáció tagja a famíliában, aki ezzel foglalkozik. Az olasz fiatalember ahhoz, hogy a szakmát minél jobban elsajátítsa, sokáig képezte magát és olaj-sommelier-ként szerzett diplomát. Ez segíti hozzá ahhoz, hogy a világot járva kóstoltassa olajait, tanítva ezzel az embereket arra, hogy mi a különbség olaj és olaj között. Mert bizony óriási a különbség. A boltok polcain fellelhető olívaolajak általában nem megfelelő minőségűek, sokan nem is tudják, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, hogyan találhatjuk meg a minőségi termékeket.

Signor D’Addario elhivatott abban, hogy mindenkit megismertessen az olajok csodálatos világával. Fontosnak tartja, hogy megtanuljuk értékelni a minőséget, hogyan használjuk bátran az érzékszerveinket és élvezzük a jó ízeket. Azzal, hogy előadásokat tart, kóstoltat, beszél az olívák tudományáról, egyre többen kerülnek közelebb e misztikusnak tűnő szakterülethez.

Tudtad? Novus, Alchimia, Vasember, ezek Max leghíresebb olajai, melyeket kézi szüreteléssel, nagy szakértelemmel állítanak elő. Mindnek meghatározó és egyedi az íze. Ugyanúgy, mint a boroknál, ezeknek az ízvilágáról is sokat lehet mesélni. Van olyan, ami intenzív ízű, friss és üde, de lehet almás, virágos-füves illatú vagy akár gyümölcsökben és ásványokban gazdag is.

Maga a kóstolás, kóstoltatás is külön tudománynak számít, nem is beszélve az ételekhez való kombinálásról. De hogy pontosan mit is jelent az, hogy olívaolaj-kóstoltatás, milyen egy igazi olasz olívaszüret, hogyan bírálják és versenyeztetik az olajokat, illetve hogy mit csinál még egy igazi olaj-sommelier? Ezek maradjanak egyelőre titkok, de ígérjük, nemsokára eláruljuk!

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-szal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek