Egy olívamester titkai

Ki gondolná, hogy a kézműves extra szűz olívaolajokkal kapcsolatos ismeretek is felérnek egy külön, gasztronómiai tudománnyal? Pedig így van. Több évszázados hagyomány, kézi szüret, kifinomult előállítási technológia, íz-, szín- és illatbírálat, ez mind hozzátartozik a nemes nedű magas szintű megismeréséhez és értékeléséhez.

Massimiliano D’Addario olaj-sommelier Abruzzo tartományban nevelkedett, egy olyan birtokon, ahol 400 éve foglalkoznak olívatermesztéssel. Olaszországban nagy múltja van a kézműves olívaolajoknak. A csodálatos klíma, a gondos odafigyelés és a megfelelő technológia lehetővé teszi a folyékony arany előállítását, amit aztán a főzés során a gondosan válogatott és ízben harmonizáló ételekhez használnak fel.

Max élete az olaj körül forog. Családi birtokán közel nyolc hektáron, több száz éves fák adta olívabogyóból állítja elő díjnyertes olajait. Ő a negyedik generáció tagja a famíliában, aki ezzel foglalkozik. Az olasz fiatalember ahhoz, hogy a szakmát minél jobban elsajátítsa, sokáig képezte magát és olaj-sommelier-ként szerzett diplomát. Ez segíti hozzá ahhoz, hogy a világot járva kóstoltassa olajait, tanítva ezzel az embereket arra, hogy mi a különbség olaj és olaj között. Mert bizony óriási a különbség. A boltok polcain fellelhető olívaolajak általában nem megfelelő minőségűek, sokan nem is tudják, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, hogyan találhatjuk meg a minőségi termékeket.

Signor D’Addario elhivatott abban, hogy mindenkit megismertessen az olajok csodálatos világával. Fontosnak tartja, hogy megtanuljuk értékelni a minőséget, hogyan használjuk bátran az érzékszerveinket és élvezzük a jó ízeket. Azzal, hogy előadásokat tart, kóstoltat, beszél az olívák tudományáról, egyre többen kerülnek közelebb e misztikusnak tűnő szakterülethez.

Tudtad? Novus, Alchimia, Vasember, ezek Max leghíresebb olajai, melyeket kézi szüreteléssel, nagy szakértelemmel állítanak elő. Mindnek meghatározó és egyedi az íze. Ugyanúgy, mint a boroknál, ezeknek az ízvilágáról is sokat lehet mesélni. Van olyan, ami intenzív ízű, friss és üde, de lehet almás, virágos-füves illatú vagy akár gyümölcsökben és ásványokban gazdag is.

Maga a kóstolás, kóstoltatás is külön tudománynak számít, nem is beszélve az ételekhez való kombinálásról. De hogy pontosan mit is jelent az, hogy olívaolaj-kóstoltatás, milyen egy igazi olasz olívaszüret, hogyan bírálják és versenyeztetik az olajokat, illetve hogy mit csinál még egy igazi olaj-sommelier? Ezek maradjanak egyelőre titkok, de ígérjük, nemsokára eláruljuk!

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-szal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!