Egy olívamester titkai

Ki gondolná, hogy a kézműves extra szűz olívaolajokkal kapcsolatos ismeretek is felérnek egy külön, gasztronómiai tudománnyal? Pedig így van. Több évszázados hagyomány, kézi szüret, kifinomult előállítási technológia, íz-, szín- és illatbírálat, ez mind hozzátartozik a nemes nedű magas szintű megismeréséhez és értékeléséhez.

Massimiliano D’Addario olaj-sommelier Abruzzo tartományban nevelkedett, egy olyan birtokon, ahol 400 éve foglalkoznak olívatermesztéssel. Olaszországban nagy múltja van a kézműves olívaolajoknak. A csodálatos klíma, a gondos odafigyelés és a megfelelő technológia lehetővé teszi a folyékony arany előállítását, amit aztán a főzés során a gondosan válogatott és ízben harmonizáló ételekhez használnak fel.

Max élete az olaj körül forog. Családi birtokán közel nyolc hektáron, több száz éves fák adta olívabogyóból állítja elő díjnyertes olajait. Ő a negyedik generáció tagja a famíliában, aki ezzel foglalkozik. Az olasz fiatalember ahhoz, hogy a szakmát minél jobban elsajátítsa, sokáig képezte magát és olaj-sommelier-ként szerzett diplomát. Ez segíti hozzá ahhoz, hogy a világot járva kóstoltassa olajait, tanítva ezzel az embereket arra, hogy mi a különbség olaj és olaj között. Mert bizony óriási a különbség. A boltok polcain fellelhető olívaolajak általában nem megfelelő minőségűek, sokan nem is tudják, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál, hogyan találhatjuk meg a minőségi termékeket.

Signor D’Addario elhivatott abban, hogy mindenkit megismertessen az olajok csodálatos világával. Fontosnak tartja, hogy megtanuljuk értékelni a minőséget, hogyan használjuk bátran az érzékszerveinket és élvezzük a jó ízeket. Azzal, hogy előadásokat tart, kóstoltat, beszél az olívák tudományáról, egyre többen kerülnek közelebb e misztikusnak tűnő szakterülethez.

Tudtad? Novus, Alchimia, Vasember, ezek Max leghíresebb olajai, melyeket kézi szüreteléssel, nagy szakértelemmel állítanak elő. Mindnek meghatározó és egyedi az íze. Ugyanúgy, mint a boroknál, ezeknek az ízvilágáról is sokat lehet mesélni. Van olyan, ami intenzív ízű, friss és üde, de lehet almás, virágos-füves illatú vagy akár gyümölcsökben és ásványokban gazdag is.

Maga a kóstolás, kóstoltatás is külön tudománynak számít, nem is beszélve az ételekhez való kombinálásról. De hogy pontosan mit is jelent az, hogy olívaolaj-kóstoltatás, milyen egy igazi olasz olívaszüret, hogyan bírálják és versenyeztetik az olajokat, illetve hogy mit csinál még egy igazi olaj-sommelier? Ezek maradjanak egyelőre titkok, de ígérjük, nemsokára eláruljuk!

Ismerkedj meg a Gourmet Guides-szal! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...