Olasz piadina magyar változatban

Romagna tartomány büszkesége a piadina. Most egy magyarított változatát készítettem el nektek, a húsvéti sonka utolsó szeletei kerültek bele.

A piadinát félbehajtva tölthetjük, feltekerhetjük vagy csak simán előételek mellé lepénykenyérként, háromszögekbe vágva tálalhatjuk. Vehetjük úgy is, hogy a pannini, avagy a pizza könnyebb verziója, Romagna tartománybeli helyettesítője. Egy helyi street food, ideális előétel vagy snack, amit nem lehet megunni.

Olasz piadina magyaros töltelékkel recept

Nemrégiben Ravennában jártunk, autóval pedig a környező vidéket is feltérképeztük. Mindenhol, még a kisebb faluk mellett futó utakon is virítottak a piadinafeliratok. Amikor nem voltunk éhesek, akkor is megkívántuk ezt a finomságot, ezért több próbát tettünk. Kedvencem az olasz csípős szalámis és a helyi friss, fehér sajttal töltött változat, hát ezzel kezdtem. A tészta kicsit vastagabb volt a megszokottnál, de ezt ellensúlyozta a friss sajt íze és a kioszkban dolgozó fiatalember kedvessége. Vajon mindenhol ilyen vastag a piadina tésztája? Nem bírtam a kíváncsiságommal, egy másik helyen pármai sonkás, egy következőn pedig rukkolás-paradicsomos-mozzarellás töltésű piadinát ettem. Sikerült megnyugtatnom magam a tészta vastagságát illetően, ami ahány kiszolgáló egység, annyiféle volt, és végre jutott kedvemre való.

Olasz piadina magyaros töltelékkel recept

Jártam a könyvesboltokat, még ott helyben be akartam szerezni az igazi piadinareceptet. Szinte minden nemzetközi alapmű megjelent olaszul, külön angol nyelvű szakácskönyveket nem találtam sehol. Ezért hazaérkeztünkkor segítségnek “felcsaptam az internetet” - minden szentnek maga felé hajlik a keze, így kolléganőm a Nosalty oldalán is megtalálható leírásával indítottam. Ő tejszínnel és élesztővel valósította meg piadinareceptjét. Aztán angol, majd olasz nyelvű oldalakon kutakodtam. Végül a számomra legmeggyőzőbb receptet választottam, melyben egy speciális, kifejezetten Olaszországban kapható zsírt, sruttot használnak a tészta begyúrásához. Ez a sertéscomb feletti zsíros részből kivont készítmény, amely sokkal ízesebb a sima sertészsírnál.

Olasz piadina magyaros töltelékkel recept

Sok kutakodás után végre megszületett az elhatározás: a húsvéti sonka főzőlevéről leszedett zsírt kiegészítettem egy kevés mangalicazsírral, ezt kevertem a tésztába. Tölteléknek a maradék sonkából szeleteltem. Mozzarella helyett pedig a piacon szereztem be egy lágy, fehér sajtot, ezt kapta feltétként a piadina. Újhagyma, snidling és salátadíszítés is került a tányérra. Ez lett a mi magyaros, húsvétiutóérzés-piadinánk. Ha nektek is van még egy kis maradék sonkátok, ne tétovázzatok, próbáljátok ki, szerintem Ravennában is megnyalnák utána a tíz ujjukat!

Ugyanakkor készíthettek cassonit, vagyis párolt spenóttal töltött piadinát is. Hidegebb időkben, amikor az olasz háziasszonyok híján vannak a spenótnak, mángoldnak, rosole-val, vagyis pitypanglevéllel töltik az olasz lepénykét. Elméletileg ilyenkor nincs benne sajt vagy sonka, de láttam már olyan receptet is, amelyben minden finomság belekerül az akkurátusan lezárt és átsütött piadinába.

Jövő héten valami könnyű tavaszi sütivel érkezem, addig is essetek neki és gyúrjatok, nyújtsatok piadinát. Bármilyen töltelékkel készítitek, imádja majd a család!Gréti

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?